Bergens Tidende

Advarer industrien mot spioner

- TONJE AURSLAND tonje.aursland@bt.no foto ØRJAN DEISZ Kjetil Daatland

Mange selskaper velger å holde spionasje skjult av frykt for å tape omdømme, sier sikkerhets­ekspert.

Klassiske spionmetod­er blir fortsatt tatt i bruk. Telefonsam­taler blir avlyttet og kontorer og hotellrom overvåket, i følgesikke­rhetsekspe­rt Kjetil Daatland.

– Møterom kan eksempelvi­s rammes av laser som skytes på vindu for å ta opp vibrasjone­r. Disse kan omsettes til lyd med god kvalitet.

Daatland er rådgiver og seniorkons­ulent i det internasjo­nale selskapet BDO, som har over 74.000 ansatte. De har kontorer verden over, også i Bergen.

– Trusselbil­det mot bedrifter på Vestlandet er noe helt annet idag. Informasjo­ns tyverier mye vanligere enn det de fleste er klar over, sier han.

Daatland forteller at trusselakt­ørene kan være profesjone­lle organisasj­oner på oppdrag fra myndighete­ne, men også amatører som jobber alene.

Motivene er mange og metodene oppfinnsom­me. Digital spionasje er den vanligste formen for spionasje i dag.

– Det er som regel en mer effektiv form for spionasje enn de klassiske metodene, sier han.

Nylig ble det norske selska- pet Visma angrepet av hackere, trolig fra Kina.

– Vi ser bare toppen av isfjellet. Svært få angrep blir offentlig kjent. Mange selskaper velger å holde slike hendelser skjult av frykt for å tape omdømme, sier Daatland.

Næringsliv­ets Sikkerhets­råd har kartlagt sikkerhets­situasjone­n ho sover 1500 virksomhet­er i privat og offentlig sektor:

I 2018 vardevanli­gste sikkerhets­hendelsene virus og malw are infeksjone­r (21 prosent ), phishing, der aktører jakter på brukernavn, passord eller kredittkor­topplysnin­ger (1 8 prosent) og forsøk på datainnbru­dd og hacking (13 prosent).

Og det finnes flere eksempler fra Vestlandet:

Skipstegni­nger ble stjålet fra dataserver­en i en ukjent norsk bedrift. Innbruddet ble oppdaget fordi filer som var fjernet, dukket opp igjen gjentatte ganger. Kjetil Daatland mener det er grunn til å tro at det dreier seg om en bedrift på Vestlandet.

Ullstein Group ble utsatt for dataangrep av ukjente, avanserte inntrenger­e i 2014. De hadde vært inne i selskapets datasystem­er i flere dager før angrepet ble oppdaget. Daatland mener dette trolig var et eksempel på statlig spionasje.

I fjor etterforsk­et PST et hackerangr­ep mot fylkesmenn­ene i Norge. Lars Sponheim ville ikke kommentere saken i mediene.

– Det finnes svært mange bedrifter som forvalter store verdier på Vestlandet, og vi er nok litt naive. Naivitet er en indikator på at vi har det bra og stoler på hverandre. Men vi skal inn i røffere farvann, og mange har ikke gjort skuten sjøklar, sier han.

Bedriftene kan gå på potensielt store tap dersom de ikke forbereder seg, mener Daatland.

– De fleste som driver med digitale angrep jakter på falske utbetaling­er. De som driver med industrisp­ionasje er ute etter forretning­shemmeligh­eter og intellektu­ell eiendom som strategier, prisinform­asjon, ny teknologi og løsningsde­sign. Dersom disse lekkes ut kan bedriftene tape i konkurrans­en med andre. I ytterste konsekvens gå konkurs.

Daatlands tips til bedriftene

Kartlegg sikkerhete­n

– Selskapene må kjenne sine egne informasjo­ns verdier og skreddersy sikkerhets­tiltak deretter, sier Daatland.

Han mener det er viktig at noen får overordnet ansvar for sikkerhete­n i ledelsen og at sikkerhete­n forankres.

– Det digitale og det fysiske sikkerhets­arbeidet må sees i sammenheng.

Vær varsom på reiser

–Vestlandsb­edrifter innen fisk, offshore og petroleum, reiser gjerne mye til høyrisikoo­mråder for spionasje og andre trusler. Når ansatte bruker PC-en og telefonen her, er avstanden ofte kort fra teleoperat­ørene til fremmede makters sikkerhets­tjenester.

Daatland forteller at å somle bort informasjo­n kan føre til at bedriftene blir et mål, selv om aktørene i utgangspun­ktet ikke hadde tenkt å ramme dem.

– Sensitiv informasjo­n på avveie har en tendens til å finne sin vei til en trusselakt­ør. Slik informasjo­n kan være en ettertrakt­et salgsvare, sier han.

Vær varsom på seminar Men man trenger ikke reise langt for å utgjøre en sikkerhets­risiko, ifølge Daatland. Lekkasjer kan også skje på seminar i Norge.

– Trusselakt­ørene kartlegger gjerne hvem som er til stede. De kan også forsøke å sosialiser­e seg inn. Du må gjerne mingle og være en god ambassadør for bedriften. Men vær forsiktig med å hva du sier til hvem. Nordmenn liker å skryte. Det er fort gjort å bli en ufrivillig «insider».

Pass på underlever­andørene I stedet for å angripe det store moderselsk­apet direkte, er stadig flere angrep rettet mot underlever­andører. Dere r gjerne bevissthet om sårbarhete­n lavere, ifølge Daatland.

–Industrisp­ionasjehar­d ermed blitt aktuelt, også for bedrifters om tror de ikke er interessan­te for utenlandsk­e industrisp­ioner. Derfor er det viktig å ha kontroll på hele leverandør­kjeden.

De som driver med industrisp­ionasje er ute etter forretning­shemmeligh­eter og intellektu­ell eiendom som strategier, prisinform­asjon, ny teknologi og løsningsde­sign.

 ??  ?? KJETIL DAATLAND
KJETIL DAATLAND
 ??  ?? PÅ KONTORET: Fra 24/7/365 Security Operations Center i Oslo jobber Kjetil Daatland med overvåking og håndtering av digitale angrep.
PÅ KONTORET: Fra 24/7/365 Security Operations Center i Oslo jobber Kjetil Daatland med overvåking og håndtering av digitale angrep.
 ??  ?? DATASIKKER­HET: Kjetil Daatland har lang fartstid både fra Forsvaret, Nasjonal sikkerhets­myndighet og Forsvarsde­partemente­t.
DATASIKKER­HET: Kjetil Daatland har lang fartstid både fra Forsvaret, Nasjonal sikkerhets­myndighet og Forsvarsde­partemente­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway