Bergens Tidende

Sterk økning i tvangsbruk på Sandviken

Etter noen år med nedgang, ble bruken av tvang på Psykiatris­k klinikk (Sandviken) mer enn doblet fra 2017 til 2018. Nesten halvparten av tvangstilt­akene ble brukt på seks unge, blant dem flere overgrepso­fre.

- ANNE E. HOVDEN anne.hovden@bt.no KARI PEDERSEN foto GEIR MARTIN STRANDE

Etter svært høye tvangstall i 2015, satte psykiatris­k klinikk i Helse Bergen (Sandviken) i gang et prosjekt for å redusere og kvalitetss­ikre tvangsbruk­en. Resultaten­e kom ganske umiddelbar­t. I 2017 var bruken av belter halvert.

Men i fjor eksplodert­e tvangsbruk­en igjen. I løpet av året ble det fattet 1432 tvangsvedt­ak fordelt på 225 pasienter. Dette er over 60 prosent mer enn året før, og en dobling i forhold til 2014 da registreri­ngen startet.

I tillegg til å spenne pasienter fast i en seng med belter, er innelåsing på rom, tvangsmedi­sinering og kortvarig fastholdin­g de tvangstilt­akene som er i bruk.

Kortvarig fastholdin­g var det tvangsmidd­elet som ble mest brukt, med 611 vedtak. Dernest kommer belteleggi­ng med 411 vedtak. Pasientene lå fastbundet 2 timer og 30 minutter i gjennomsni­tt.

Veldig syke overgrepso­fre

– Tvang, og spesielt belteleggi­ng, er noe av det mest dramatiske vi kan gjøre mot en person. Det skal bare brukes når det er helt nødvendig for at vedkommend­e ikke skal skade seg selv eller andre. Jeg føler meg ganske sikker på at det ikke brukes tvang unødig. Det er stor bevissthet rundt at dette ikke tas lett på, sier avtroppend­e klinikksje­f Kristin Jordheim Bovim.

Hun sa opp jobben sin før jul etter 12 år som klinikksje­f, men skal fortsatt jobbe i Helse Bergen og blant annet ha en rolle i tvangspros­jektet.

Etter at statistikk­en for 2018 kom på bordet, har Bovim analysert tallene for å finne årsakene til økningen. 43 prosent av vedtakene i fjor rammet seks pasienter.

– Fem av dem er unge kvinner, der vi vet at flere av dem har vært utsatt for overgrep. Den siste er en mann i begynnelse­n av tjueårene som har flyktet fra krig i hjemlandet sitt, sier Bovim.

En av de fem jentene er tidligere omtalt i BT i serien «De ødelagte».

På bedringens vei

Ifølge Bovim har alle disse jentene en historie med mye selvskadin­g, og de har i perioder vært suicidale. Det er det som har vært begrunnels­en for tvangsbruk­en.

– Men selv om fjoråret har vært tøft, har det vært lyspunkter. En av disse er utskrevet og tre er i god bedring, sier Bovim.

Konsekvens­er av nedlegging

I januar i 2018 ble det lagt ned

 ?? FOTO: GEIR MARTIN STRANDE ?? TO OG EN HALV TIME: 411 ganger ble til sammen 101 pasienter lagt i slike beltesenge­r i fjor. Gjennomsni­ttstiden de lå der var to timer og 30 minutter.
FOTO: GEIR MARTIN STRANDE TO OG EN HALV TIME: 411 ganger ble til sammen 101 pasienter lagt i slike beltesenge­r i fjor. Gjennomsni­ttstiden de lå der var to timer og 30 minutter.
 ??  ?? MER I BRUK: Etter et par år med nedgang, har bruken av tvang igjen økt ved Psykiatris­k klinikk (Sandviken). 411 ganger ble til sammen 101 pasienter lagt i slike beltesenge­r i fjor. Gjennomsni­tts
MER I BRUK: Etter et par år med nedgang, har bruken av tvang igjen økt ved Psykiatris­k klinikk (Sandviken). 411 ganger ble til sammen 101 pasienter lagt i slike beltesenge­r i fjor. Gjennomsni­tts

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway