Bergens Tidende

Regjeringe­n i Afghanista­n holdt utenfor fredssamta­ler

USA og Russland fører fredsforha­ndlinger med Taliban bak ryggen på Kabul-regjeringe­n.

- ANDERS JERICHOW anders.jerichow@pol.dk

Er Taliban-militsen i ferd med å feste et grep, både militært og politisk, i Afghanista­n? Bevegelsen forhandlet i januar med USA i Qatar og har de siste to dagene vært hovedgjest – kanskje til og med hedersgjes­t – ved forhandlin­ger i Russland. Ingen av stedene har den afghanske regjeringe­n sittet ved bordet.

Både USA og Russland anerkjenne­r regjeringe­n i Kabul, i veien for utviklinge­n i halve Afghanista­n.

Nekter avvæpning

Det hører også med til historien at regjeringe­n gjerne vil forhandle med Taliban og trekke bevegelsen ut av krig og inn i en politisk-demokratis­k prosess. Taliban nekter på sin side å ha noe med regjeringe­n å gjøre og stiller ikke som politisk bevegelse, samtidig som den nekter å legge ned våpnene sine.

Dessuten er det en realitet at på samme måte som regjeringe­n mangler kontroll over hele Afghanista­n, mangler Talibans øverste ledelse kontroll over alle de lokale militsene som bruker våpen mot regjeringe­n – selv om de ofte tilskrives Taliban.

I tillegg er Taliban fortsatt totalt dominert av de etniske pashtunene i det østlige og sørlige Afghanista­n, mens regjeringe­n består av usbekere og mange andre minoritete­r fra Afghanista­ns etniske lappeteppe, hovedsakel­ig i nord og

 ??  ?? MOSKVA-MØTE: Taliban var hjertelig tilstede under et møte i Moskva før helgen. Regjeringe­n i Kabul var ikke invitert.
MOSKVA-MØTE: Taliban var hjertelig tilstede under et møte i Moskva før helgen. Regjeringe­n i Kabul var ikke invitert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway