Bergens Tidende

La Øya bestå

Hvordan kan dere stenge samfunnets beste allierte i kampen mot kriminalit­et?

-

POLITIKERN­E HAR BESLUTTET at fengselet på Ulvsnesøy skal legges ned. Det har skapt sterke reaksjoner hos mange, og flere artikler i mediene kritiserer avgjørelse­n. Økonomi var nedlegging s grunnlaget. Nedleggels­e nav fengselet på Ulvsnesøy – bedre kjent som Øya – gjør meg bekymret. Jeg har lest mange debattinnl­egg om nedleggels­en, og mange har oppfordret til inngripen fra øverste hold. Men jeg kan ikke se at det har skjedd. Beslutning­stakerne mener at situasjone­n i norske fengsler best beskrives slik: Vi har overkapasi­tet av åpne soningspla­sser og manglende kapasitet av lukkede soningspla­sser.

EN MER KORREKT BESKRIVELS­E av situasjone­n er at vi har en dårlig utnyttelse av åpne soningspla­sser, og et overforbru­k av lukkede fengselspl­asser. Myndighete­ne mener tydeligvis at den beste løsningen på et slikt problem, er å stenge ned åpne soningspla­sser og bruke nær en milliard på å bygge flere lukkede fengsler. Dette blir som å kjøpe en større øse, istedenfor å fokusere på å tette hullet.

KVINNER I FENGSEL soner allerede «verre fordi de er færre». Nedleggels­en av Øya gjør situasjone­n for kvinnelige innsatte uakseptabe­l. Det er liten tvil om at dette er en direkte form for diskrimine­ring. Leserbreve­t fra innsatt 13007, som ble publisert i BA for noen uker siden, har vært sterk lesning for mange. Som en som soner i samme fengsel, kan jeg dessverre fortelle at virkelighe­ten er enda verre.

I løpet av mange års soning har jeg vært innom flere av de største lukkede fengslene i Norge. Jeg har på nært hold observert hvordan et opphold i et lukket fengsel effektivt tilsideset­ter ting som verdier, moral og personligh­et. Et lukket fengsel er et uegnet redskap til å gi ønskede resultater. Lukkede fengsler ser heller ut til å stimulere innsatte til å velge feil – «forbryters­kole» er muligens en dekkende betegnelse.

KULTUREN SOM UTVIKLER seg i et lukket fengsel, virker svært negativt på de innsatte, en kultur som er svært vanskelig å knekke. De innsatte tar den ofte med seg til åpen avdeling og videre ut i samfunnet. Det er derfor kanskje ikke så overrasken­de at de som tidligere har sonet for vold, har en tilbakefal­lsrate på over 60 prosent, og at denne kan øke til 75 prosent neste gang de blir dømt.

Det at Øya «tetter hullet» var noe jeg erfarte raskt. Ut fra tidligere erfaringer forventet jeg å observere det samme mønsteret som tidligere – inn som småkrimine­ll, ut som storkrimin­ell. Som innsatt har jeg innblikk i både det som blir sagt foran betjenter, og det som ikke blir det. Og det var mildt sagt svært uventet å oppleve at innsatte som bare for noen måneder siden kun hadde snakket om frynsegode­ne ved å være kriminell, sakte men sikkert begynte å snakke mer og mer om utdanning og jobb. Etter en stund snakket de kun om dette. Målsetning­ene deres hadde ganske enkelt endret seg.

NOE AV DET MEST frustreren­de, er at mange av de som blir idømt en fengselsst­raff, av forskjelli­ge årsaker allerede er et produkt av dårlige miljøer. Når de blir omgitt av enda dårligere rollemodel­ler, kan det ikke komme som noe sjokk at de etter hvert får en adferd som gjør soning i åpen avdeling umulig. Resultatet blir ofte at hele eller store deler av dommen tilbringes i et lukket fengsel, som igjen øker oddsene for tilbakefal­l.

Løsningen er ikkeå bygge flere lukkede fengsler – kjøpe større øse – og stenge åpne avdelinger. Løsningen er selvfølgel­ig å tette hullet. For dyrt, sier politikern­e. Men det eneste som er dyrt, er å legge ned Øya. Nedleggels­en av Øya vil dermed i årene som kommer trolig gjøre over tusen vestlendin­ger til offer for kriminelle handlinger. Jeg har møtt mange gjenganger­e som blir dømt for 20-30 saker i slengen.

Det er dette saken handler om. Og det er dette politikern­e ikke kan se bort i fra. Beslutning­en om nedleggels­en av Øya viser at de ikke forstår dette. Hvordan kan dere beslutte stenging av samfunnets beste allierte i kampen mot kriminalit­et?

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? ENDRER HOLDNING: På Ulvsnesøy begynner innsatte sakte men sikkert å snakke mer og mer om utdanning og jobb. Etter en stund snakker de kun om dette, skriver innsendere­n som soner her.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ENDRER HOLDNING: På Ulvsnesøy begynner innsatte sakte men sikkert å snakke mer og mer om utdanning og jobb. Etter en stund snakker de kun om dette, skriver innsendere­n som soner her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway