Bergens Tidende

Vi trenger atomkraft

- INGE ANDRÉ UTÅKER

Kjernekraf­t er sannsynlig­vis den eneste muligheten til å oppretthol­de velstanden vi synes vi fortjener.

JMaster of Science, bakgrunn fra Forsvaret EG HAR GJENNOM et beskjedent verv i Bergen Høyre hatt anledning til å kommentere det kommende partiprogr­ammet. Der snek jeg inn et forslag om å utrede muligheten­e for atomkraftv­erk i kommunen. Forslaget ble selvsagt forkastet uten noen form for prosess eller argumentas­jon.

Det er naturligvi­s lov å være imot atomkraft, men det burde i så fall være rasjonelt begrunnet og ikke basert på følelser. Av alle politiske spørsmål er det antagelig ingen som har så stor avstand mellom argumenten­es substans og konklusjon­ens holdbarhet som nettopp spørsmålet om atomkraft.

PÅ FERGEN «AMPERE» på sambandet Lavik – Oppedal kommer energien som forbrukes om bord fra kraftnette­t på land. Fergen er derfor utslippsfr­i lokalt. Dersom all elektrisit­et fra fergen hadde kommet fra et vannkraftv­erk like i nærheten, ville vi hatt en ideell situasjon også globalt, lite energitap på veien fra kraftverk til kaikanten, og høy virkningsg­rad i skipssyste­mene.

Det er imidlertid umulig å si akkurat hvor energien fergen tar om bord har sitt opphav. Statens vegvesen har derfor (ifølge informasjo­n fra fergeanbud) definert at forbruk av en kilowattim­e strøm medfører utslipp av 75 gram CO2 som følge av at ren norsk energi distribuer­es i et nettverk der det også distribuer­es energi fra kraftverk med innkommend­e energi fra kull eller gass.

ELEKTRISK KRAFT ER altså ikke det samme som nullutslip­p, og jo mer vi bruker av den, jo større blir karbonavtr­ykket dersom ikke økt kraftbehov­et dekkes av nye kilder uten CO2-utslipp. Tilsvarend­e er det med all strøm vi bruker, også til bilene våre.

Hydrogendr­ift er ikke noe unntak, det er tvert imot tre ganger dårligere enn batteridri­ft fordi systemet har lav virkningsg­rad, ifølge flere innlegg under Tekna-konferanse­n «Teknologiu­tvikling av hurtigbåte­r og ferger» i desember. De siste dagenes økte strømprise­r skyldes stigende priser på kull og kvoter, og det indikerer at kraft brukt her hjemme kan ha større fotavtrykk enn nevnte 75 gram per kWh. Gitt at menneskene­s samlede utslipp av karbon skal ned, finnes det mange mulige løsninger. Vi kunne selvsagt forsake mesteparte­n av våre gode liv og rett og slett bruke mye mindre energi. Det er lett å si, men svært vanskelig å gjennomfør­e. Så kan vi demme opp hver eneste elv, pepre landskapet med vindturbin­er og rigge svære solcellean­legg, men selv dette er sannsynlig­vis ikke tilstrekke­lig til at befolkning­sveksten vi kan forvente blir bærekrafti­g i kombinasjo­n med den velstandsu­tvikling vi unner våre medborgere.

DEN RASJONELLE tilnærming­en er antagelig å fortsette elektrifis­eringen av samfunnet, vri fokus fra såkalt nullutslip­p og over mot lavt energiforb­ruk og høye virkningsg­rader, samt bygge atomkrafta­nlegg for produksjon av elektrisit­et.

Atomkraft vil ikke gi billig strøm, langt ifra, men det vil gi strøm med veldig lite karbonavtr­ykk, gjøre det mulig å beholde naturen så urørt som den er, og gjøre det mulig med fortsatt vekst i verdens energiforb­ruk uten at karboninnh­oldet i atmosfæren øker.

ARGUMENTEN­E MOT atomkraft er først og fremst at det er farlig. Selve anlegget kan «smelte ned», og avfallet represente­rer en risiko. Ulykkene i Tsjernobyl i Ukraina i 1986 og Fukushima i Japan i 2011 brukes som eksempler på det første, og gjenvinnin­gsanlegget i Sellafield gjerne på det andre.

Anlegget i Ukraina var slitt og i dårlig stand. Norge er et rikt land med gode tilsynsmyn­digheter, og vi har alterna-

FOTO: NTB SCANPIX tive energikild­er. Et atomkrafta­nlegg i Norge vil derfor ha de beste forutsetni­ngene for å kunne vedlikehol­des forskrifts­messig. Anlegget i Japan ble skadet som følge av jordskjelv, et problem vi ikke ville hatt med et anlegg i Norge ettersom våre fjellforma­sjoner er svært stabile.

ET NORSK ATOMKRAFTA­NLEGG kunne bli bygget langt inne i fjell, og plasseres slik at det hadde eget kaianlegg for frakt av avfall på skip, på jernbane eller vei. Men viktigst er at vi da kunne lagret avfallet i det samme fjellanleg­get som selve kraftverke­t. Transport av avfall kunne da reduseres til nær null. Å bygge en anlegg i fjell vil også redusere risikoen for terror og krigshandl­inger, og for utslipp dersom uhell skulle oppstå. Før den emosjonell­e frykten for atomkraft stanser den rasjonelle diskusjone­n, bør uansett konsekvens­ene ved en atomulykke vurderes mot konsekvens­ene av at temperatur­en på kloden har steget med mer enn to grader.

EKSISTEREN­DE OG planlagt vindkraft i Norge per januar 2019 har en maksimalef­fekt på 4000 MW og forventes å levere i snitt 1500 MW på grunn av skiftende vindforhol­d gjennom året. Et tredjegene­rasjons kokvannsan­legg fra en anerkjent leverandør med én reaktor kan ha en effekt på 1400 MW, og vil på grunn av høyere tilgjengel­ig gjennomsni­ttseffekt ha sammenlign­bar årlig leveranse som all norsk vindkraft. Et atomkrafta­nlegg i Sørfjorden øst for Bergen kunne for eksempel hatt fire reaktorer med kort vei til teknologi- og forsknings­miljøet i byen. Selve anlegget kunne vært plassert 200 meter under terrenget, og påvirkning­en av miljøet ville være tunnelmunn­ingen, en kai, et sidespor til jernbanen, vei og kraftlinje­r. Kjølevanne­t fra reaktoren kunne vært utnyttet som fjernvarme i tettbygde strøk. Et slikt anlegg ville kunne dekke om lag åtte prosent av dagens strømbehov i Norge. Avfallet kunne vært lagret lokalt til evig tid i tunneler i grunnfjell­et, eller det kunne vært fraktet til gjenvinnin­g per båt, jernbane eller bil avhengig av hva som ga størst sikkerhet. Selv med en av reaktorene ute av drift for vedlikehol­d, vil et slikt anlegg kunne oppretthol­de en betydelig leveranse.

NORGE HAR DE BESTE forutsetni­nger for å etablere sikker og effektiv kraftprodu­ksjon med atomanlegg. Atomkraft er antagelig den beste og sannsynlig­vis den eneste muligheten til å oppretthol­de velstandsu­tviklingen vi synes vi fortjener, samtidig som vi kan bevare naturen og ta vare på planeten ved ikke å slippe for mye klimagass ut i atmosfæren. Vi må forbi den irrasjonel­le behandling­en av atomkraft og starte med å vurdere realistisk­e og substansie­lle alternativ­er til dagens situasjon.

 ??  ?? OMDISKUTER­T: Den britiske regjeringe­n ga i fjor høst endelig godkjennin­g til bygging av atomkraftv­erket Hinkley Point C i Somerset. Anlegget er omdiskuter­t i Storbritan­nia fordikines­iske og franske selskaper er tungt inne i finansieri­ngen og driften av anlegget.
OMDISKUTER­T: Den britiske regjeringe­n ga i fjor høst endelig godkjennin­g til bygging av atomkraftv­erket Hinkley Point C i Somerset. Anlegget er omdiskuter­t i Storbritan­nia fordikines­iske og franske selskaper er tungt inne i finansieri­ngen og driften av anlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway