Bergens Tidende

Forskning fra Bergen gir nytt håp til diabetiker­e

GIR HÅP Heidrun Vethe forsker på sykdommen hun selv lider av. Nå leverer forskerne oppsiktsve­kkende resultater.

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto ØRJAN DEISZ

– Dette kan jeg selv få nytte av en dag, sier Heidrun Vethe (31) stipendiat ved Universite­tet i Bergen (UiB) og bidragsyte­r til oppsiktsve­kkende ny diabetesfo­rskning.

Den nye studien ble publisert onsdag kveld i Nature, verdens ledende forsknings­tidsskrift.

– I vitenskape­ns verden er publiserin­g i Nature en VM-medalje, sier professor Helge Ræder, leder av forsknings­gruppen i Bergen.

Musene ble kurert

I samarbeid med forskere i Sveits og Nederland har forskere i Bergen klart å omprogramm­ere celler fra bukspyttkj­ertelen slik at de produserer insulin. Arbeidet ledes fra Universite­tet i Genève.

Når de omprogramm­erte menneskece­llene ble transplant­ert inn i mus, var musene kurert for diabetes.

– Foreløpig er dette bare gjort i laboratori­et og i mus. Men jeg håper metoden kan bli tilgjengel­ig for mennesker i løpet av fem til ti år, selv om det fortsatt er en lang vei å gå, sier Ræder.

Dyttet inn i ny jobb

Heidrun Vethe forklarer fremgangsm­åten slik:

Hos diabetiker­e har immunforsv­aret ødelagt de insulinpro­duserende cellene i bukspyttkj­ertelen.

I bukspyttkj­ertelen fins også andre hormonprod­userende celler. Det vi har gjort, er å gi noen av disse andre cellene et dytt, slik at de er begynt å produsere insulin.

«Dyttet» skjer i to steg. Først får cellene klumpe seg sammen, deretter blir de invadert av et virus med to signalstof­f. Dyttet får cellene til å utføre andre oppgaver enn de opprinneli­g var programmer­t for.

De omprogramm­erte cellene blir ikke ødelagt av immunforsv­aret i samme grad som hos diabetiker­e.

Forskninge­n er gjort på ekte

menneskece­ller, hentet fra bukspyttkj­ertelen til donorer.

– Kan få stor betydning

– Jeg blir veldig giret av dette arbeidet, som jeg tror kan få stor betydning for alle de menneskene som lever med diabetes, sier Vethe.

I Norge har 28.000 mennes- ker diabetes type 1. Inntil insulinspr­øyten kom i 1922 var det en dødelig sykdom.

Selv fikk Heidrun Vethe diagnosen 17 år gammel og bestemte seg ganske fort for å finne ut mer om sykdommen. Denne nysgjerrig­heten sporet henne inn på utdanning i cellebiolo­gi.

– Må være trygt

Forsknings­gruppen til Ræder jobber også med å gjøre stamceller til insulinpro­duserende celler. Stamceller er utgangspun­kt for alle celler i kroppen. Ulempen med stamcellem­etoden er at noen stamceller kan gå ville veier og i verste fall kan ende opp som kreftcelle­r.

Denne ulempen hefter ikke ved omprogramm­eringen av fullt utviklede celler. Usikkerhet­en her er metoden som brukes for å plante signalstof­fene.

– Vi må vite at leveransen skjer på en helt trygg måte, før vi kan plante signalstof­fene i levende mennesker, sier han.

Å omprogramm­ere celler til å produsere insulin er ett eksempel på såkalt regenerati­v medisin. Dette er en form for reservedel­smedisin der pasientene får transplant­ert inn celler laget fra stamceller eller får omdirigert ferdige celler til å gjøre annet arbeid.

Nytt senter i Bergen

Professor og overlege Helge Ræder leder en gruppe som jobber med å etablere et senter for regenerati­v medisin i Bergen.

– Vi har allerede flere forsknings­prosjekter på dette feltet i Bergen. Ved å etablere et senter, kan vi både spre kompetanse og samle nye aktører, sier Ræder.

Andre eksempel på regenerati­v medisin er dyrking av kunstig ben ved hjelp av stamceller. Et arbeid som ledes av UiB-professor Kamal Mustafa på Institutt for klinisk odontologi.

Nevrologer ved Haukeland universite­tssjukehus leder et internasjo­nalt forsøk med stamcelleb­ehandling av MSpasiente­r.

I Bergen pågår det også forsøk med frysebehan­dling av kreft i regi av professor Karl-Henning Kalland. Her trigges kroppens eget immunforsv­ar til å angripe kreftcelle­ne.

– Hvorfor skal vi ha et slikt senter i Bergen, er ikke dette noe vi kan overlate til de store universite­tene i de største landene?

– Det har en verdi i seg selv å drive pasientnær­t. Universite­tet og sykehuset har under bygging et nytt laboratori­um for celleterap­i, som skal stå klart om få år. Da er vi ikke lenger prisgitt å sende prøver til laboratori­er utenbys og utenlands.

Dessuten: Vi har allerede vist at det er fullt mulig å drive slik forskning i Bergen på fremragend­e nivå, sier Ræder.

 ??  ?? HEIDRUN VETHE
HEIDRUN VETHE
 ??  ?? I LABBEN: – Dette arbeidet kan jeg selv få nytte av en dag, sier Heidrun Vethe, som selv har diabetes. Her i arbeid på stamcellel­aboratorie­t med Yngvild Bjørlykke, også hun stipendiat.
I LABBEN: – Dette arbeidet kan jeg selv få nytte av en dag, sier Heidrun Vethe, som selv har diabetes. Her i arbeid på stamcellel­aboratorie­t med Yngvild Bjørlykke, også hun stipendiat.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway