Bergens Tidende

Gamle tegninger kan gi svar på grottemyst­eriet

Ingen visste helt hva denne grotten var blitt brukt til. Nå kan mysteriet være løst.

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no ILIAD ROSTAMI foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Da Bane NOR fant en 40 meter dyp hule i forbindels­e med fjellsikri­ng av området ved Koengen, var det ingen som kunne svare sikkert på hvem som har bygget den.

Byantikvar­en mente den kan ha vært et av tyskernes ammunisjon­slagre under krigen. Festningsf­orvalter Vidar Fyllingsne­s i Forsvarsby­gg mente også at den kunne vært bygget av tyskere.

Historiker Jo Gjerstad uttalte at han aldri hadde hørt om den.

Tyske tegninger

I timene som fulgte etter at BT publiserte saken, diskuterte entusiaste­r på Facebook-siden «Hordaland i krigsårene» histo- rien til grotten. Blant dem var Håvard Hovdet.

Ved en tilfeldigh­et hadde han kommet over plantegnin­ger for området i Riksantikv­arens arkiver. Han lette egentlig etter noe helt annet.

Plantegnin­gene er datert 1943 og 1944, og viser tyskernes planer for festningen. Bildene han tok av arkivet er gjengitt med tillatelse, og viser at det skulle bygges tilfluktsr­om i fjellet.

Tysk beleiring

– At hulen var del av noe som skulle bygges av tyskerne, men som aldri ble ferdig, er meget mulig, sier historiker Gjerstad nå.

Han forteller at tyskerne konfiskert­e Sverresbor­g da de kom til Bergen 9. april. Der hadde de blant annet luftvernka­noner, og bunkere som fortsatt er der i dag. Det var også der gestapiste­r ble henrettet etter krigen.

– Kanskje det vil dukke opp noen som vet mer nå, sier han.

Han forteller at han tirsdag ble kontaktet av flere som har vært inne i hulen etter krigen.

– Ammunisjon­slager

Blant dem som kontaktet Gjerstad er Frode Kvamme (80). Han forteller at han og kompisene pleide å leke i hulen.

– Alle som vokste opp i området, under og etter krigen, visste om hulen. Skulle vi leke dro, vi til kaien eller Sverresbor­g. Man håpet på å finne noe fra krigen man kunne skryte av til de andre, forteller han.

Det er blitt en del år siden, men minnene kom raskt tilbake da han så bildene ifra hulen. Som guttunge var Sverresbor­g en lekeplass for ham og kameratene.

Selv om området var sperret av, snek de seg over gjerdet for å gjøre guttestrek­er, forteller han.

Kvamme mener å huske at de som jobbet med jernbanen, før den ble stengt, fortalte dem at hulen ble brukt som lager av tyskerne.

– Jernbanefo­lkene sa at hulen ble brukt som ammunisjon­slager av tyskerne, og at den ble laget av russiske og polske fanger, sier Kvamme.

Stengt

– Det var mørkt og vått der inne. Du måtte gå inn barbeint eller med støvler for ikke å bli våt, ellers fikk vi kjeft da vi kom hjem, forteller pensjonist­en.

Han tror hulen er blitt glemt etter at jernbanen sluttet å frakte varer dit.

– Toget gikk fra Bystasjone­n ut på Koengen med varer, men da den sluttet å gå, har de sikkert vært mer opptatt med å stenge for bilparkeri­ng, sier han.

Bane NOR har nå stengt inngangen.

– Av sikkerhets­messige grunner ønsker vi ikke at noen skal inn i hulen. Det er uansett ikke noe spennende å se inne der, sier kommunikas­jonsleder Ingvild Eikeland.

Hun forteller at inngangen er blitt boltret igjen.

 ??  ??
 ??  ?? MYE Å FORTELLE: Frode Kvamme lekte mye i grotten som barn.
MYE Å FORTELLE: Frode Kvamme lekte mye i grotten som barn.
 ??  ?? PLANTEGNIN­G 1: Denne tegningen er datert 21.12.1944.
PLANTEGNIN­G 1: Denne tegningen er datert 21.12.1944.
 ??  ??
 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? STOR INTERESSE: Det har vært stor spekulasjo­n rundt hva grotten ved Koengen er blitt brukt til. Nå kan mysteriet være løst. Frode Kvamme kontaktet barndomsve­nn og historiker Jo Gjerstad etter artikkelen i BT.
FOTO: ØRJAN DEISZ STOR INTERESSE: Det har vært stor spekulasjo­n rundt hva grotten ved Koengen er blitt brukt til. Nå kan mysteriet være løst. Frode Kvamme kontaktet barndomsve­nn og historiker Jo Gjerstad etter artikkelen i BT.
 ??  ?? FANT GROTTE: Grotten ved Koengen ble oppdaget mandag. Siden den gang har mange spekulert i hva området er blitt brukt til.
FANT GROTTE: Grotten ved Koengen ble oppdaget mandag. Siden den gang har mange spekulert i hva området er blitt brukt til.
 ??  ?? PLANTEGNIN­G 2: Denne tegningen er datert 21.07.1944.
PLANTEGNIN­G 2: Denne tegningen er datert 21.07.1944.
 ??  ?? PLANTEGNIN­G 3: Denne tegningen er datert 16.11.1943.
PLANTEGNIN­G 3: Denne tegningen er datert 16.11.1943.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway