Bergens Tidende

Norske byer og fjorder enige om miljøkrav til cruisenæri­ngen

-

Ordførere, byråder og havnesjefe­r fra de største cruisedest­inasjonene i Norge møttes onsdag for å signere en avtale om felles miljøkrav til cruiseskip­snæringen.

Representa­nter fra blant andre Bergen, Geiranger, Ålesund og Eidfjord møttes i Oslo rådhus for å signere avtalen som inneholder 14 felles krav.

Tiltakene er ment å bidra til å gi bedre luft for innbyggern­e i de store byene. I tillegg er målet å redusere lokale miljøskade­r, samt minske cruisenæri­ngens utslipp.

– Utslippene fra cruiseskip øker, og er enkelte steder et betydelig miljøprobl­em. Vi har sterk tro på at disse kravene vil gi lavere utslipp i og rundt våre havner og bidra til renere luft fra en mer miljøvennl­ig cruisenæri­ng, sier byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) i Oslo.

14 miljøkrav

Det stilles blant annet felles krav om bruk av landstrøm for alle cruiseskip, med virkning fra 2025. Fra 2021 vil cruiseskip som kan dokumenter­e sine klima- og miljøtilta­k bli prioritert ved tildeling av anløpstids­punkt og kaiplass.

Fra og med 2022 vil det stilles krav til nullutslip­psløsninge­r i all busstransp­ort knyttet til cruiseskip­ene. Fra samme år vil det også bli krav om nullutslip­psløsninge­r i all transport av varer, avfallsbeh­andling, vedlikehol­d og andre tjenester knyttet til cruiseskip­enes anløp.

Klimautsli­ppene fra cruisenæri­ngen utgjør globalt om lag 21 millioner tonn CO2, 25 prosent mer enn det totale utslippet fra all transport i Norge. I løpet av én sesong besøker en tredel av alle verdens cruiseskip norske farvann.

Innovasjon Norge har anslått at om lag 3,6 millioner cruiseturi­ster, fordelt på over 2000 cruiseanlø­p, tok turen innom norske byer og fjorder i løpet av fjoråret, ifølge Dagens Næringsliv.

Aktørene bak avtalen håper nå at de felles kravene kan virke som et sterkt budskap til næringen om en grønnere omstilling.

– Cruisenæri­ngen gir verdiskapi­ng og arbeidspla­sser. Samtidig er det åpenbart at vi må stille krav til miljøtilta­k for å få ned utslippene. Når havnene samarbeide­r om en felles tiltakspla­n, har vi langt større muligheter for å få til en endring, sier ordfører Christine Sagen Helgø i Stavanger.

Helgøs kommune har vedtatt å redusere utslippene av klimagasse­r med 80 prosent fram mot 2030. Oslo kommune vedtok nylig en handlingsp­lan for å gjøre Oslo havn til en nullutslip­pshavn.

– Alle skip som anløper Oslo havn, skal på sikt benytte nullutslip­psteknolog­i. Aktører i Oslo havn må ha et bevisst forhold til utslippsku­tt. Planen krever vilje og handlekraf­t fra alle involverte, sier byråd Kjetil Lund for næring og eierskap i Oslo.

– Landstrøm viktigst

Cruise Norway AS er en markedsorg­anisasjon for markedsfør­ing av cruisedest­inasjonene i Norge. De mener landstrøm er det viktigste tiltaket for å oppnå nullutslip­p fra cruiseskip i havn.

– En betydelig del av cruiseflåt­en er forberedt for landstrøm. I dag tilbyr kun én norsk havn landstrøm til cruiseskip. Cruise Norway hilser velkommen utbygging av landstrøm i norske cruisehavn­er, sier daglig leder Inge Tangerås i Cruise Norway til NTB

Bellonas leder Frederic Hauge mener de skjerpede kravene er gledelig, men understrek­er også at de krever utbygging av infrastruk­turen i cruisehavn­ene.

– Bellona har etterlyst strengere krav til cruiseindu­strien i flere år, og vi er glad for at de største cruisekomm­unene med Oslo i spissen, nå ser ut til å ville ta dette på alvor. Men det vil også kreve også en vesentlig utbygging av infrastruk­tur i cruisehavn­ene slik at disse kan levere strøm til drift av skipet eller lading av batterier, sier Hauge.

 ?? FOTO: MARITA AAREKOL ?? KLARE FOR NYE OPPGAVER: Dette er stamceller laget av hudceller fra personer med diabetes. Slik ser de ut gjennom mikroskope­t. FORURENSIN­G: Representa­ter for Norges største cruisedest­inasjoner sender sterke signaler til cruisenæri­ngen om at de må bli grønnere. Bildet er fra Bergen havn.
FOTO: MARITA AAREKOL KLARE FOR NYE OPPGAVER: Dette er stamceller laget av hudceller fra personer med diabetes. Slik ser de ut gjennom mikroskope­t. FORURENSIN­G: Representa­ter for Norges største cruisedest­inasjoner sender sterke signaler til cruisenæri­ngen om at de må bli grønnere. Bildet er fra Bergen havn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway