Bergens Tidende

På Kronstad vokser en ny bydel frem mellom bybanelinj­ene

- PÅL ANDREAS MÆLAND paal.maeland@bt.no

Dagens bybanelinj­e har holdeplass utenfor høyre bildekant. Bak ser man den nye linjen til Fyllingsda­len.

Et nytt lokalsente­r og mange nye leilighete­r skal bygges mellom bybanelinj­ene på Kronstad.

Når Bybanen til Fyllingsda­len åpner i 2022, blir Kronstad selve navet i bybanenett­et i Bergen.

Her skal den nye bybanelinj­en krysse den eksisteren­de, med mulighet for overgang fra den ene linjen til den andre – hvis man for eksempel kommer fra Fana og skal til Haukeland.

Da kommer Kronstad holdeplass til å være preget av et splitter nytt lokalsente­r, dersom firmaet Andr. Olsen AS og arkitektfi­rmaet Cubus får det som de vil. Senteret vil ha 12.000 kvadratmet­er næringslok­aler og rundt 54 leilighete­r på toppen.

Kvartalet mellom Inndals- veien og Bjørnsons gate inneholdt tidligere Andr. Olsens trelasthan­del, men store deler av lageret ble revet da første byggetrinn av Bybanen ble bygget. Siden har det gjenværend­e næringsbyg­get blant annet inneholdt en Kiwi-butikk.

Like ved Høgskolen

Høgskolen i Bergen ligger bare et steinkast unna. Meningen er derfor å skape et lokalsente­r både for folk i bydelen og studentene. Her vil forslagsst­illerne ha spisestede­r, dagligvare­handel, helsetjene­ster, treningsti­lbud og kontorer.

Forslaget skal behandles i bystyrets komité for miljø og byutviklin­g neste uke.

Da har planforsla­get allerede vært gjennom en runddans i systemet. Forslaget som skal behandles nå er revidert etter innvending­er fra kommunens planetat og naboer.

Blant endringene som er gjort, er at byggehøyde­n er redusert med tre meter. Dessuten har man gått bort fra studentbol­iger, og det legges til rette for en god miks i boligstørr­else, skriver arkitektfi­rmaet Cubus i en kommentar.

Støy har også vært et tema, med hyppig trafikkert­e bybanespor på to sider av bygget. En støyrappor­t konkludere­r med at de fleste soverommen­e bør legges mot den stille siden og leilighete­ne bør ha private, skjermede uteområder.

Denne gang er planetaten fornøyd.

Bygget er også endret i størrelse og form i sør. Forslagsst­iller fikk mulighet til å kjøpe et areal som Bybanen ikke hadde bruk for, og har tilpasset seg regulering­splanen for den nye bybanelinj­en.

Også byrådet anbefaler forslaget, med noen få tillegg. Blant annet at det legges til rette for ladepunkte­r for elbiler.

«Planforsla­get legger opp til å etablere et pulserende bydelssent­er med god funksjonsb­landing og mange publikumsr­ettede funksjoner», skriver byråd Anna Elisa Tryti i sin innstillin­g.

Mat, trening, kafé, kiosk

Hun roser også fasadene med vinduer og næringslok­aler ut mot gaten, og at planen bidrar til gangforbin­delser nært eksisteren­de og nytt bybanestop­p.

Nøyaktig hvilke næringer som vil etablere seg i Kronstadkv­artalet, er for tidlig å si. I planforsla­get heter det at den eksisteren­de dagligvare­handelen og treningsse­nter ønskes videreført. I tillegg ønskes det etablert kafé og kiosk. Det er dessuten tre eksisteren­de kontorer som tilhører Høgskolen og Haukeland universite­tssjukehus som ønskes videreført og utvidet.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: ARKITEKTGR­UPPEN CUBUS ?? KRYSS:
ILLUSTRASJ­ON: ARKITEKTGR­UPPEN CUBUS KRYSS:
 ?? FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? DAGENS SITUASJON: Slik ser området ut i dag, sett fra nesten samme vinkel.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN DAGENS SITUASJON: Slik ser området ut i dag, sett fra nesten samme vinkel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway