Bergens Tidende

– Du kan ikke være i dårlig form og drive med e-sport

Brann har allerede signert landslagss­piller Anders Rasmussen (20). Nå jakter klubben enda en spiller.

- TRULS FENRE truls.fenre@bt.no ÅSMUND GULLACHSEN foto MARITA AAREKOL

E-sport er i vinden. Etter at Norges Fotballfor­bund dannet eget landslag, har flere norske klubber slengt seg på. Vålerenga, Tromsø, Viking og Brann er blant klubbene som har signert egne Fifa-spillere.

– I Europa er det veldig mange klubber som driver med e-sport. Med NFFs satsing så synes vi det er helt naturlig at vi, som en av de største klubbene i Norge, skal være med, sier Åsmund Elgesem.

Sammen med Branns kommersiel­le leder jobber han tett på klubbens nye e-sportssats­ing.

Hentet landslagss­piller

I januar sikret Brann seg Anders Rasmussen, som ble Norges første landslagss­piller da han vant NM i Fifa i fjor høst.

Søndag tilbrakte Rasmussen og Elgesem i Playwells spilleloka­ler i Bergen sentrum. Der deltok 64 håpefulle i en Fifaturner­ing, der formålet var å finne enda en e-sportsutøv­er for Brann.

– Vi vet at det er veldig mange som sosialiser­er seg gjennom dataspill og har en annen måte å konsumere sport på enn det som var vanlig før. Interessen er der. Vi kunne bare ha med 64 på denne turneringe­n, men det var over 160 som meldte seg på, sier Elgesem.

Branns første e-sportssign­ering speidet selv etter sin neste lagkamerat under helgens turnering.

– Fifa er et spill der du enten kan ha dagen eller spille skikkelig dårlig. Vi vet at nummer to godt kan være like god som nummer én. Det er bare små detaljer som skiller. Kommunikas­jon er viktig. Det må være en person

Det er viktig med god søvn, et variert kosthold og trening. Turneringe­r varer gjerne i tolv timer. Det krever enorm konsentras­jon å holde toppnivå gjennom en hel dag.

Anders Rasmussen

som alle i Brann kan trives med, sier Anders Rasmussen.

– Krever mye konsentras­jon

Gaming blir av mange forbundet sene kvelder foran skjermen og lite fysisk aktivitet. Skal man hevde deg i e-sport, er man derimot nødt til å ha en sunn livsstil, ifølge Rasmussen.

– Du kan ikke være i dårlig form og drive med e-sport. Det er viktig med god søvn, et variert kosthold og trening. Turneringe­r varer gjerne i tolv timer. Det krever enorm konsentras­jon å holde toppnivå gjennom en hel dag, sier han.

For tiden studerer Rasmussen økonomi og administra­sjon i Bergen, men målet er å gjøre karriere av Fifa-spillingen.

– Forhåpentl­ig kan jeg leve av det i fremtiden. Det er jo det som er målet til sikkert alle som er her i dag.

Kommersiel­l leder i Brann, Camilla Schutz, sier klubben ønsker å utforske potensiale­t som ligger i e-fotball og skape interesse for Brann blant unge, gjennom nye kanaler.

– Den oppvoksend­e generasjon­en blir kjent med fotball gjennom Fifa, og det ønsker vi å ta del i. På den måten kan vi invitere nye grupper til å komme på Stadion, sier Schutz.

– Bygger merkevare

Hun får støtte av ansvarlig for e-fotball i NFF, Mats Theie Bretvik.

– Jeg tror norske fotballklu­bber gjør lurt i å hoppe på bølgen nå.

– E-fotball har særlig stor oppslutnin­g blant yngre, som vi vet er en vanskelig målgruppe for norske klubber å nå. E-sport kan være en effektiv måte å bygge merkevaren til norske klubber på, sier han.

Camilla Schutz vil ikke si nøyaktig hvor mye penger klubben regner med å bruke på satsingen, eller hvor mye de regner med å tjene, men sier at de ikke løper noen økonomisk risiko.

– Akkurat nå er det ikke noe økonomi i e-sport for oss, hverken i positiv eller negativ forstand. Dette handler om å tørre å prøve noe nytt, som vi håper kan gi oss en gevinst i fremtiden, sier Schutz.

Gikk til topps

Erland Lie Bjørneberg gikk helt til topps i søndagens Fifaturner­ing.

– Det føles bra. Jeg hadde ikke noen konkrete mål, bare å gjøre det best mulig, sier Bjørneberg.

Muligheten for å bli signert av Brann var grunnen til at han deltok, sier han.

De nærmeste dagene vil Brann finne ut hvem som blir Rasmussens første klubbkamer­at.

 ??  ?? SJEKKER NIVÅET: Anders Rasmussen (til h.) er på jakt etter en ny klubbkamer­at i Brann. Her følgerølge­r han Andreas Hø.) og Erland Lie Bjørneberg.
SJEKKER NIVÅET: Anders Rasmussen (til h.) er på jakt etter en ny klubbkamer­at i Brann. Her følgerølge­r han Andreas Hø.) og Erland Lie Bjørneberg.
 ??  ?? FØLGER MED: Anders Rasmussen holder et øye med deltakerne.
FØLGER MED: Anders Rasmussen holder et øye med deltakerne.
 ??  ?? KNIVET: Disse gikk til sluttspill­et i turneringe­n: Erland Lie Bjørneberg (fra v.), Aaryan Neupane, Espen Haugland, Andreas Høyden, Christian Corneliuss­en, Joachim Berntsen, Mats Lien og Robin Josdal.
KNIVET: Disse gikk til sluttspill­et i turneringe­n: Erland Lie Bjørneberg (fra v.), Aaryan Neupane, Espen Haugland, Andreas Høyden, Christian Corneliuss­en, Joachim Berntsen, Mats Lien og Robin Josdal.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway