Bergens Tidende

Reagerer på lønnsforsk­jellen

- ANDREAS HOPEN andreas.hopen@fvn.no

Tidligere toppdommer Svein-Erik Edvartsen reagerer på at dommere i Toppserien og Eliteserie­n får ulikt betalt.

I sin dommerblog­g er ikke Svein Erik Edvartsen nådig i sin kritikk av Norges Fotballfor­bund (NFF). Tittelen på blogginnle­gget er: «NFF pisser på kvinnelige toppdommer­e.»

Han reagerer kraftig på at en hoveddomme­r i Toppserien tjener 4780 kr pr. kamp, mens tilsvarend­e jobb i Eliteserie­n gir en lønn på 15.600, altså over tre ganger så mye.

Hva som er grunnen til lønnsforsk­jellen i 2019, vet ikke Edvartsen, men han har hørt at det handler om at herrefotba­llen tjener mer penger enn damefotbal­len.

– Det argumentet holder ikke vann, all den tid det er NFF som lønner dommerne og det er NFF som er dommernes arbeidsgiv­er. Den siste tiden etter at Toppfotbal­l kvinner har fått kontroll over produktet, og også selger det selv, har jeg notert meg at inntektene har økt betrakteli­g. Da bør ikke dommerne i Toppserien glemmes, mener Edvartsen.

– Mer kjøpekraft

Direktør i konkurrans­eavdelinge­n i NFF, Nils Fisketjønn, forklarer lønnsforsk­jellene i dommerstan­den slik:

– Det er slik i hele FotballNor­ge, både i breddefotb­allen og toppfotbal­len er det klubbene selv som betaler inn dommerkont­ingenten, og der har det seg slik at klubbene på herresiden har mer kjøpekraft enn på kvinneside­n, sier Fisketjønn, og fortsetter:

– Det er også slik at de kvin- nelige dommerne får samme lønnen som en mann hvis hun dømmer i Eliteserie­n, og en mann får samme lønnen som en kvinne om han dømmer i Toppserien, fortsetter Fisketjønn.

Terje Hauge er på treningssa­mling med dommerstan­den på Marbella og viser til kommunikas­jonssjef i NFF, Yngve Haavik.

– Edvartsen har en åpenbar agenda mot Terje Hauge og NFF, og vi ønsker ikke lenger å kommentere hans daglige angrep, svarer Haavik på uttalelsen­e til Edvartsen.

– Handler ikke om kjønn

Vi har tatt kontakt med flere kvinnelige dommere, men bare Marte Sørø har svart.

Sørø har i en årrekke dømt i Toppserien. Hun var, frem til hun la opp i vinter, en av de mest profilerte kvinnelige dommerne. Sørø har klare meninger om honorarene.

– Det er stor forskjell, men det er det mellom kvinnelige og mannlige spillere hva angår lønn også. Skal man ta den diskusjone­n, må man ta med alt, sier Sørø.

Den tidligere toppseried­ommeren mener at honorarene ikke har noe med kjønn å gjøre.

– Hvis en kvinnelig dommer dømmer i mennenes 1. divisjon, får hun den samme lønnen som en mann, og det samme er tilfellet i Toppserien. Er man god nok til å dømme høyere oppe, så får man også honorar etter det. Det har ikke noe med kjønn å gjøre, men ligaen, forklarer 38-åringen.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: SCANPIX ?? KRITISERER: Svein Erik Edvartsen er ikke nådig i sin kritikk av NFF.
ARKIVFOTO: SCANPIX KRITISERER: Svein Erik Edvartsen er ikke nådig i sin kritikk av NFF.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway