Bergens Tidende

LittFestBe­rgen gjør ytringsrom­met litt større

Forhåpentl­ig blir Litteratur­huset i Bergen altfor trangt i løpet av de neste dagene.

- FRODE BJERKESTRA­ND Kulturreda­ktør i BT frode.bjerkestra­nd@bt.no

FRA TORSDAG TIL SØNDAG holder Bergen internasjo­nale litterturf­estival til der, for aller første gang, og inviterer publikum, forfattere, skribenter og debattante­r til samtale om det som plager oss en del for tiden:

Identitet. Hvem vi er og hvor vi kommer fra.

TEMAET ER SUPERAKTUE­LT. Identitet handler for tiden ikke bare om gener, DNA, hjemsted og slekt.

Identitet limes stadig sterkere til politikk og ideologi. Begrepet brukes som avstandsma­rkør, sensurreds­kap og hersketekn­ikk, og knyttes tett til truende bevegelser, som nasjonalis­me, populisme og separatism­e.

FRA KATALONIA og Midtøsten til Kaukasus, Asia og USA er konfliktli­njene tydeligere definert av hudfarge, språk, religiøs tilhørighe­t og sosial klasse. Som igjen leder til demagogi, manipulasj­on, fake news og alt det som gjør at tilliten i samfunnet forvitrer.

Til å væreførste gang er LittFest-programmet imponerend­e konsekvent, og samtidig allsidig.

Arrangøren­e ønsker tydeligvis ikke å fremstå som en pusete og poserende festival, men å sette dagsorden, få tanker og debatter til å surre videre i et konstrukti­vt spor. Det er forbilledl­ig ambisiøst.

PROGRAMMET ER raust med samtaler om temaet. Torsdag skal den kjente danske forfattere­n Carsten Jensen snakke med professor Thomas Hylland Eriksen om identitet og populisme.

Lørdag er det møte om ekstreme statsleder­e med Thor Steinhovde­n, Ina Tin og Morten Traavik, som har skrevet bøker om henholdsvi­s USA, Saudi-Arabia og Nord-Korea.

Til og med det kranglete forholdet mellom Bergen og Oslo er tema, på torsdag kveld. De som krangler, er TrondViggo Torgersen, Siss Vik og Frode Helmich Pedersen.

EN AV FESTIVALEN­S hovedgjest­er er den saudiarabi­ske poeten Hissa Hilal, som har blitt en viktig systemkrit­iker i det totalitære landet. Det samme gjelder den prisbelønt­e iranske poeten og journalist­en Asieh Asmini.

En annen viktig gjest er den amerikansk­e historiker­en og forfattere­n Nell Irvin Painter, som skrev den modige boken «A History Of White People» for ni år siden.

I EN TID der luften er stinn av surr, støy, bløff, bullshit, influenser­e og markerings­behov, kan litteratur­en være offentligh­etens voksenstem­me.

Derfor kan LittFestBe­rgen bli en viktig festival, som utvider og verner ytringsrom­met. Jeg har troen, i alle fall.

Til å være første gang er LittFestpr­ogrammet imponerend­e konsekvent, og samtidig allsidig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway