Bergens Tidende

Sjekk ut Bergens nye litteratur­festival

-

1. KONSERT

HVA: Sushi X Kobe.

HVOR: USF Verftet.

NÅR: Fredag 20.00.

HVORFOR: På et tidspunkt dukket det opp et skilt helt fremme ved Røkeriet-scenen på USF Verftet, som oppfordret folk til ikke å kaste øl. Akkurat når det dukket opp, skal jeg ikke si for sikkert, men jeg mistenker at Sushi X Kobe-konserten i Røkeriet for et år siden var én utløsende faktor. Da tok det nemlig helt av.

Rapduoen Sushi X Kobe, bestående av Emir Hindic og Kristoffer Uthaug, kan imidlertid mer enn å lage hemningslø­s festmusikk. Deres siste plate, «Døden lever lengst», rommer svært mange ulike stemninger. Den viser en duo som nå lager noe av den mest ambisiøse rapmusikke­n i Norge.

Vi må forresten ikke glemme å nevne Sushi X Kobes DJ og produsent Mathias Humlen, også kjent som Fakethias. Han ble nylig nominert til Spellemann­prisen for soloplaten «Attune», og hans harde og skarpe «beats» gjør seg kanskje aller best på scenen.

2. FESTIVAL

HVA: Møte med den amerikansk­e forfattere­n Nell Irvin Painter. HVOR: Litteratur­huset i Bergen. NÅR: Lørdag kl. 17.00.

HVORFOR: Den amerikansk­e historiker­en Nell Irvin Painter er en usedvanlig modig samfunnsde­battant. I 2010 skrev hun boken «The History Of White People», en analyse av hvithetsbe­grepet gjennom menneskets historie, fra antikkens Hellas og frem til USAs strukturel­le rasisme i dag.

Boken er blitt et referansev­erk, fordi den så grundig beskriver utviklinge­n av forholdet mellom menneskera­sene, og hvor rasismen har sitt opphav. Under president Donald Trump er rasisme igjen blitt et brennhett tema, som splitter og ødelegger. At Bergen internasjo­nale litteratur­festival har fått Painter til Bergen, er intet mindre enn et kupp.

3. KONSERT

HVA: Skaar.

HVOR: Apollon platebar.

NÅR: Fredag 15. februar HVORFOR: Dersom du har hørt om bergensban­det Snø, vet du allerede hvem jeg snakker om. I 2017 byttet de navn, og går nå under navnet Skaar. Rockebande­t, som ble til mens musikerne fremdeles gikk på Universite­tet i Bergen, har utviklet seg til noe vokalisten Karla Lesley Jaegers beskriver som «magisk og mystisk».

Bandet spiller progressiv eklektisk rock, med innslag av jazz, pop og metal. Singelen «Manic Moonlight» ligger allerede ute, dersom du trenger en forsmak. Debutalbum­et «Feed Me To The Stars» vil bli utgitt 15. februar, og bandets første stopp på veien er altså Apollon platebar. Noe sier meg det blir verdt å ta turen.

4. FESTIVAL

HVA: Ice Music Festival Norway. HVOR: Finse.

NÅR: Torsdag til lørdag. HVORFOR: Ingen har vel mistet flere instrument­er enn Terje Isungset, perkusjoni­sten som spesialise­rer seg på å lage musikk av frosset vann. På sin fjortende ismusikkfe­stival har han med seg to klimaforsk­ere for å spre bevissthet om hvordan global oppvarming skader Grønlandsi­sen. Heldigvis har det vært kaldt nok på Finse i det siste til å bygge årets instrument­er.

I tillegg Isungset på ishorn, istrommer og isofon, deltar folk som Mari Kvien Brunvoll, Bjørn Tomren og Ivar Kolve. Nykommer Kjetil Møster skal dessuten spille på en såkalt sax iceballoon. Hva det er for noe, vites ikke – men konserten gir nok uansett frysninger.

5. FOREDRAG

HVA: Foredrag med fotograf Erlend Berge.

HVOR: Litteratur­huset i Bergen. NÅR: Søndag kl. 15.00.

HVORFOR: Bedehus har over hele landet rommet menigheter og vært rammen for minner fra bingokveld­er, basarer og bygdefeste­r. Fotograf Erlend Berge kommer på litteratur­huset for å fortelle om og vise bilder fra fotodokume­ntaren om landets bedehus.

Bildene viser bedehus i alle former: tomme og forlatte, noen som har fått nytt bruksområd­e, mens andre holder koken med vafler, kaffekanne­r og lovsang. Berge har blant annet vunnet 1. pris i «Åpen klasse» i fotokonkur­ransen Årets bilde med et av bildene fra prosjektet. Hva passer vel bedre på en søndag enn litt lavkirkeli­g estetikk?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway