Bergens Tidende

Mediefonde­t i Bergen investerte 7,5 millioner

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

Investorer i Bergen sørger for at animasjons­filmen «Elleville Elfrid» kan bli solgt til hele verden i Berlin.

NRK har vist 104 episoder av serien om femåringen Elfrid. Serien er solgt til 40 land.

På filmfestiv­alen i Berlin står produsent Frank Mosvold i Norway House for å selge spillefilm­en til hele verden. Da med den internasjo­nale tittelen «Ella Bella Bingo».

Hjelp fra «Vennebyen»

Det hele startet i Bergen etter at Mosvold fikk en million kroner fra det Bergen kommune-eide filminvest­eringsfond­et Fuzz (nå Zefyr), året etter at han og daværende daglig leder i Fuzz, Lars L. Marøy, traff hverandre på Cartoon Forum i Stavanger.

– Fuzz ville at vi skulle produsere til Bergen i 2010, så der satt vi en rekke animatører i Eldoradogå­rden for å lage første sesong. Det fungerte veldig bra. Mange flinke folk, sier Mosvold.

Med på laget var hovedsakel­ig folk fra det bergenske produksjon­sselskapet Bug, som hadde god erfaring med «Vennebyen».

Da Norsk filminstit­utt av prinsipp ikke ville bruke penger på nye sesonger av etablerte serier, måtte Mosvold ta et finansielt valg.

– Vi ble nærmest tvunget til å flytte fra Bergen, til Singapore. Der var alt mye billigere. Så vi laget fire nye sesonger. Med slutt i 2014. Intensjone­n da var å gå rett på spillefilm. Men det tok tid, sier Mosvold.

– Uten Bergen, ingen film

For at det skulle bli spillefilm, m, måtte mediefonde­t Zefyr i Berergen trå til. 7,5 millioner kroner r la de på bordet – en av de største ste investerin­gene i mediefonde­ts ets historie.

– Uten Bergen og Zefyr yr hadde det ikke blitt noe «Elleeville Elfrid»-film, slår Mosvold d fast.

– «Elleville Elfrid» er svært populær. Da Kool Produktion kom til oss med ideen om å lage en helaftens animasjons­film for kino, i 3D, ønsket vi å være med. 7,5 millioner kroner er en av våre største investerin­ger noensinne. Vi har likevel store e forventnin­ger. Derfor er det et gledelig at interessen er så stor tor her i Berlin, sier Olav Mellgren, en, konstituer­t direktør i Zefyr.

Mediefonde­t eies nå av Bergen kommune og Rogaland nd fylkeskomm­une, og har hovedkonto­r i Media City Bergen. en. Tidligere har de gått tungt inn nn med investerin­gsmidler i filmer mer som «Knerten polfarer» (13 millioner), «Karsten og Petra på safari» (8 millioner), «Mortal» al» (7,5 millioner) og «Bølgen» (6 millioner), for å nevne noen en eksempler.

«Elleville Elfrid» har et bududsjett på 28 millioner kroner. er. Denne gangen har produsente­n ten valgt å oppgradere animasjone­n, en, fra 2D, som i serien, til 3D.

– Er det mye offentlig støtte te i filmen?

– Omtrent ingenting. Nordisk Film og TV-fond er med, men ellers er det privatfina­nsiert med hjelp fra distributø­rer og andre. Vi har også et tett samarbeid med Gimpville, som blant annet gjorde spesialeff­ektene på «Bølgen» og «Skjelvet», sier Mosvold.

Bjarte Hjelmeland er med

Norsk kinopremie­re er 24. januar.

Da er skuespille­r Bjarte Hjelmeland en av hovedstemm­ene.

– Han spiller Jørgen, en fyr som elsker å danse. En virkelig morsom rolle. Ellers handler det om venneskap, med humor og spenning. Jeg vil sammenlikn­e handlingen litt med «Toy Story», sier Mosvold.

Frank Mosvold selger «Elleville Elfrid» på filmfestiv­alen i Berlin, med penger fra Bergen.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: KOOL PRODUCTION ?? TV: Slik så Elleville Elfrid ut i TV-serien som ble solgt til over 40 land.
ILLUSTRASJ­ON: KOOL PRODUCTION TV: Slik så Elleville Elfrid ut i TV-serien som ble solgt til over 40 land.
 ?? FOTO: FRANK JOHNSEN ?? TEGNEFILM:
FOTO: FRANK JOHNSEN TEGNEFILM:
 ??  ?? HELT: Slik ser Elleville Elfridut i spillefilm­versjon. illustrasj­on: Kool Production
HELT: Slik ser Elleville Elfridut i spillefilm­versjon. illustrasj­on: Kool Production

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway