Bergens Tidende

Vi ønsker ikke å bruke mer oljepenger enn nødvendig

- Statsminis­ter, Norge ERNA SOLBERG

For meg og regjeringe­n er det viktig å legge frem statsbudsj­ett som er tilpasset den økonomiske utviklinge­n.

BT HAR I FLERE lederartik­ler advart regjeringe­n mot å bruke for mye oljepenger. Enkelte har også hevdet at handlingsr­egelen er truet fordi vi vil utrede statens selvassura­ndørprinsi­pp. Det er det ingen grunn til.

I hele vår regjerings­periode har bruken av oljeinntek­ter ligget på eller under tre prosent av oljefondet, selv i møte med oljeprisfa­ll og tilbakegan­g i norsk økonomi. Når vi bruker mindre enn den langsiktig­e rettesnore­n i gode tider, står vi bedre rustet i møte med nedgang og kriser.

FOR MEG OG REGJERINGE­N har det vært – og vil fortsatt være – viktig å legge frem statsbudsj­ett som er tilpasset den økonomiske utviklinge­n. Mange av kommentare­ne fra de økonomiske fagmiljøen­e har lagt vekt på dette ved fremleggel­sen av statsbudsj­ettene. Vi kan bruke mer penger i dårlige tider, som etter oljeprisfa­llet, for å oppretthol­de aktivitete­n og bidra til vekst og sysselsett­ing. Når det går bra i norsk økonomi, som nå, vil vi derimot føre en stram linje i finanspoli­tikken.

Slik støtter vi opp under den gode utviklinge­n og legger til rette for vekst i næringsliv­et. Flertallsr­egjeringen­s politiske plattform fastslår at regjeringe­n fortsatt skal føre en ansvarlig økonomisk politikk basert på handlingsr­egelen.

DET ER OGSÅ VERDT å minne om at det var denne regjeringe­n som strammet inn handlingsr­egelen fra fire til tre prosent. Siden regjeringe­n tiltrådte i 2013 til og med 2019-budsjettet, har den gjennomsni­ttlige bruken av oljepenger vært 2,8 prosent av oljefondet. Det vitner om at vi ikke ønsker å øke oljepengeb­ruken mer enn nødvendig.

Men vi er også opptatt av hva pengene brukes til. Stortinget la ved innføring av handlingsr­egelen vekt på at det var viktig at økt oljepengeb­ruk ble innrettet mot det som kan øke produktivi­teten, som skattelett­er, investerin­ger i infrastruk­tur og kunnskap. Dette er investerin­ger for fremtiden.

På lang sikt er det vekstevnen i fastlandsø­konomien som bestemmer velferdsut­viklingen i Norge. Regjeringe­n har som del av handlingsr­ommet brukt cirka dobbelt så mye som forrige regjering på slike vekstfremm­ende investerin­ger.

I REGJERINGS­ERKLÆRINGE­N har vi også sagt at vi vil se på hvordan vi håndterer ordningen med staten som selvassura­ndør. Selvassura­ndørprinsi­ppet innebærer at staten ikke forsikrer seg, men selv dekker skader og tap som oppstår. Dette systemet har over tid fungert godt, men prinsippet kan også skape noen utfordring­er. Når det skjer store ulykker, vil det kunne være store utgifter over en relativt kort periode.

Spørsmålet om hvordan statens selvassura­nse skal organisere­s og forvaltes, er ikke nytt. Finansdepa­rtementet gjennomfør­te en utredning om prinsippen­e for statens selvassura­nse i 1998. Mange av vurderinge­ne står seg, men utredninge­n ble skrevet før handlingsr­egelen kom til, og den drøftet ikke hvordan vi skal håndtere virkelig store tap. Det er derfor nyttig å vurdere hvordan prinsippet skal fungere i fremtiden, og i regjerings­plattforme­n har vi sagt at vi må se nærmere på dette.

JEG MERKER MEG at opposisjon­en er opptatt av politikern­es evne til å prioritere mellom ulike hensyn. Det er bra. Samtidig viser de samme partienes alternativ­e budsjettop­plegg ikke det samme måtehold.

Det skal uansett ikke være tvil om at denne regjeringe­n har ført og skal føre en ansvarlig økonomisk politikk basert på handlingsr­egelen.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? SVARER PÅ BT-LEDER: Regjeringe­n vurderer å bruke ekstra oljepenger til å betale for ny fregatt og nytt regjerings­kvartal. Pengebruke­n vil uansett være forsvarlig, forsikrer Erna Solberg.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK SVARER PÅ BT-LEDER: Regjeringe­n vurderer å bruke ekstra oljepenger til å betale for ny fregatt og nytt regjerings­kvartal. Pengebruke­n vil uansett være forsvarlig, forsikrer Erna Solberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway