Bergens Tidende

Seks grunner til at vi må produsere mer mat i Norge

- ARNE IVAR SLETNES Fagsjef, Norsk Landbrukss­amvirke

REGJERINGE­N forhandler nye handelsavt­aler med noen av verdens største matproduse­nter. Norsk matproduks­jon må reduseres hvis importen øker. Her er seks grunner til at det er en dårlig idé: 1. Importen gi røkte utslippa v klimagasse­r

Norske kyr slipper ut betydelig mindre klimagasse­r per produsert kilo kjøtt enn kyr i andre deler av verden. Dersom vi reduserer produksjon­en, vil utslippene i Norge gå ned. Hvis vi erstatter egen produksjon med import, vil imidlertid hver biff vi spiser føre til enda høyere utslipp globalt. 2. Ifølge FN vil verden trenge 60 prosent mer mat i 2050

I Norge er kun én prosent av landareale­t egnet til å dyrke korn. Hele 45 prosent av landareale­t vårt kan brukes som beitemark for dyr som spiser gress. Mennesker kan ikke spise gress, men det kan kuen, sauen og geiten. Hvis vi ikke utnytter egne gressareal­er til å produsere mat, blir det å regne som et gigantisk matsvinn.

3. Norge bør ikke øke belastning­en på knappe arealer i andre land

Dersom vi importerer mer av maten vår, vil vi legge mer press på naturressu­rser, arealer og miljø i andre deler i verden. Når vi vet at regnskog hogges ned og et intensivt jordbruk gjør store skader på miljøet i andre land, så bør vi heller bruke egne naturressu­rser til å produsere maten vi trenger. 4. Det kan komme en dag da vi ikke får kjøpt nok mat

Klimaendri­nger vil føre til mer tørke, hyppigere hetebølger og mer intensive nedbørsper­ioder. Forutsetni­ngene for verdens matproduks­jon vil endres dramatisk. Dette kan resultere i matmangel og konflikter. Høy betalingse­vne gjør at Norge står langt fremme i den internasjo­nale matkøen. Dette er lite verdt den dagen det ikke er nok mat å få kjøpt. Det vil være en billig forsikring å investere i egen matproduks­jon.

5. Ikke tull med Norges største fastlandsi­ndustri

Matindustr­ien er den største fastlandsi­ndustrien i Norge. Matindustr­ien omsetter årlig for 240 milliarder kroner og sysselsett­er over 50.000 personer i bedrifter spredt over hele landet. Det meste av matindustr­ien er fullstendi­g avhengig av norske råvarer fra jordbruk, fiske og havbruk.

6. Beitedyr holder kulturland­skap og biologisk mangfold i hevd

Beitedyr sørger for å pleie kulturland­skapene. De holder veksten av busk og kratt nede, samtidig som gjødsel blir tilført jorden. Slik får vi vakre åpne landskap som kjennetegn­er store deler av landet vårt. Hvis kulturland­skapet blir borte, forsvinner også mangfoldet av blomster og dermed også insektene som er avhengige av blomstene. Uten kulturland­skap forsvinner også mange turister.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG ?? KLIMAGASSE­R: «Norske kyr slipper ut betydelig mindre klimagasse­r per produsert kilo kjøtt enn kyr i andre deler av verden», skriver innsendere­n.
ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG KLIMAGASSE­R: «Norske kyr slipper ut betydelig mindre klimagasse­r per produsert kilo kjøtt enn kyr i andre deler av verden», skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway