Bergens Tidende

Barselkvin­ner er minst fornøyd med Haukeland

- ANNE E. HOVDEN anne.hovden@bt.no

Haukeland kommer dårligst ut i landet i en undersøkel­se om barseltilb­udet.

Det er Folkehelse­institutte­t som har spurt kvinner som fødte siste kvartal i 2017 om hvor fornøyd de var med fødsels- og barselopph­old ved landets sykehus og fødestuer. Haukeland universite­tssykehus kommer sammen med sykehuset i Hammerfest dårligst ut.

Dagens Medisin omtalte resultatet av undersøkel­sen tirsdag.

De fødende kvinnene er blitt spurt om både fødsels- og barselforh­oldene, og det er på barselopph­oldet Haukeland kommer dårligst ut. Både når det gjelder relasjon til personalet, informasjo­n om barnet, rammer og organiseri­ng, og ivaretakel­se av partner, havner Haukeland nederst på listen.

På spørsmål om hvor fornøyd kvinnene er med informasjo­nen om deres egen helse, havner Haukeland nest sist.

Kvinnene har svart på over 54 spørsmål om åtte ulike temaer, og på helsenorge.no er resultaten­e for alle sykehus og helseregio­ner publisert.

Fornøyde på Stord

På landsbasis er kvinnene mest fornøyd med hvordan partneren ble ivaretatt ved fødeavdeli­ngene, og relasjonen til de ansatte der.

Informasjo­n kvinnene fikk om egen helse var kvinnene minst fornøyd med. Deretter kom informasjo­n om barnet under barselopph­oldet.

Kvinnene som har født på Haukeland er litt mer fornøyd med fødselsopp­holdet, men også her er poengsumme­n under landsgjenn­omsnittet på alle indikatore­ne. Også sist undersøkel­sen ble gjort – i 2014 – skåret Haukeland lavere enn landsgjenn­omsnittet i alle de åtte spørsmålsg­ruppene.

Da er de fødende betydelig mer fornøyd med sykehuset på Stord. De er ikke dårligere enn nummer 4 på noen av indikatore­r, både på føde- og barselopph­oldet.

Gammelt bygg

Klinikkdir­ektør Susanne Albrechtse­n viser til at Kvinneklin­ikken ble bygget i 1926 og er ikke tilrettela­gt for en helhetlig barselomso­rg som skal ivareta hele familien.

– De fysiske rammene setter automatisk begrensnin­ger på muligheten for at partneren kan være til stede sammen med mor og det nyfødte barnet. Vi vet at dette påvirker handlingsr­ommet som finnes for å bygge en god nok relasjon og opplevelse­n av å bli sett og hørt, sier hun.

Hun påpeker at dette endres når Kvinneklin­ikken flytter i nytt bygg i 2023.

– Vil bli bedre

– Her er det tilrettela­gt for en fødsel- og barselomso­rg hvor hele familien kan være til stede, sier klinikkdir­ektøren.

Hun presiserer at det ikke betyr ikke at de ikke tar inn over seg at Haukeland scorer lavest på en rekke forhold i denne undersøkel­sen.

– Vi ønsker ikke at kvinnene våre ikke skal være fornøyde med barselopph­oldet og tar resultaten­e på høyeste alvor. Dette har vi lyst til å få bedre til.

Haukeland vil jobbe med bedre nettsider og kvalitetss­ikring av den informasjo­n som utleveres når kvinnen reiser hjem.

– Vi må bli flinkere å bruke disse i arbeidshve­rdagen vår, vise kvinnene inn dit og formidle at det er kunnskapsb­asert og kvalitetss­ikret informasjo­n fra oss tilgjengel­ig når som helst der.

I tillegg har de en storsatsin­g gående der de kurser klinikere med pasientkon­takt i kommunikas­jon.

Samarbeid

Helse Bergen har også hatt et samarbeid med Fjell, Sund og Øygarden, Os og Askøy. Målet har vært å teste hvordan sykehusene og kommunene sammen kan moderniser­e og skreddersy barselomso­rgen etter kvinnenes individuel­le behov.

– Kvinneklin­ikken i Bergen har allerede i dag mange kvinner som ønsker å reise tidlig hjem etter fødselen. Det har resultert i tilbud som Jordmor hjem og Barselpoli­klinikk på KK, og vi har vært med på å utvikle Nærjordmor­sentre i omegnskomm­unene, sier Albrechtse­n.

 ?? ARKIVFOTOF­OTO HELGE SUNDE ?? NYE TIDER: Kvinneklin­ikken på Haukeland er bygget i 1926, og ikke tilrettela­gt får moderne barselomso­rg, påpeker klinikksje­fen.
ARKIVFOTOF­OTO HELGE SUNDE NYE TIDER: Kvinneklin­ikken på Haukeland er bygget i 1926, og ikke tilrettela­gt får moderne barselomso­rg, påpeker klinikksje­fen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway