Bergens Tidende

Feilrappor­tering for over 22 mill. avdekket

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE

En fersk rapport viser at Bergenskli­nikken har feilrappor­tert for over 22 millioner kroner. Pasienter ble ikke skrevet ut til tross for at de hadde forlatt klinikken. – Dette var mye mer omfattende enn jeg hadde trodd, sier direktør Ole Hope.

I slutten av august ble fagdirektø­r Kari Lossius og klinikksje­f Eva Løvaas suspendert fra Bergenskli­nikken. De måtte umiddelbar­t forlate arbeidspla­ssen.

Ledelsen innkalte til en pressekonf­eranse, hvor den opplyste at grunnen til suspensjon­ene var at de to var ansvarlige for grov feilrappor­tering, som innebærer at pasienter ikke ble skrevet ut – på tross av at de hadde forlatt klinikken.

Nå har revisjonss­elskapet Ernst & Young levert en uavhengig rapport, som tar for seg hvor omfattende avvikene har vært. Rapporten belyser også hvilke økonomiske konsekvens­er rapporteri­ngsavviken­e kan få.

Lossius og Løvaas har sagt opp stillingen­e sine, etter at de inngikk et forlik med Bergenskli­nikken.

Flere rapporteri­ngsfeil

Ifølge rapporten har Bergenskli­nikken rapportert feil på tre måter:

Pasienter har vært innrapport­ert både ved avdelingen på Hjellestad og i Skuteviken. Dette omtales som «dobbeltbel­egg». Ifølge rapporten finnes det ingen funksjon i rapporteri­ngssysteme­t som varsler om dobbeltbel­egg.

Pasienter har vært innrapport­ert etter at de frivillig har avsluttet behandling­en. I snitt forlot disse pasientene behandling­en 12,5 døgn før de egentlig skulle skrives ut.

Pasienter har vært innrapport­ert etter at de har vært fraværende fra klinikken i syv døgn.

Totalt utgjør all feilrappor­teringen 5970 liggedøgn fra begynnelse­n av 2015 til august i fjor. Ernst & Young har regnet ut at døgnsatsen­e for feilrappor­teringen totalt utgjør 22,2 millioner kroner.

– Jeg synes tallene var høye, veldig høye. Det vi fant er mye mer omfattende enn det jeg hadde forventet i forkant, sier administre­rende direktør Ole Hope til BT.

Mangler rutiner

Overrappor­teringen ble oppdaget da en administra­tivt ansatt varslet den nye ledelsen som tok over i begynnelse­n av 2017.

Ifølge rapporten har den ansatte som varslet ventet med å varsle til Hope ble ansatt som administre­rende direktør. Vedkommend­e skal ha gitt uttrykk for at det ikke føltes trygt å varsle om kritikkver­dige forhold før det.

– Jeg hadde klare indikasjon­er på at vi hadde en situasjon i organisasj­onen som gjorde at mange ikke turde å komme frem med det de hadde, sier Hope til BT.

– Ledelsens ansvar

Ifølge rapporten har Kari Lossius og Eva Løvaas uttalt at det er den administra­tivt ansatte som har ansvar for å kontroller­e at rapporteri­ngen er korrekt utført.

Ernst & Young har etterspurt en rutinebesk­rivelse for dette, men har ikke funnet det. Ifølge rapporten har ikke den ansatte ansett det som sin arbeidsopp­gave å foreta slike kontroller.

– Det er ledelsens ansvar å kontroller­e det arbeidet man gjør. Man kan ikke delegere ansvaret for riktig rapporteri­ng til

en merkantil tjeneste, sier Ole Hope.

– Hvor i ledelsen lå dette ansvaret?

– Det er mitt overordned­e ansvar som leder å ha kontroll på disse prosessene. Men jeg har ikke behandling­sfaglig kompetanse. Til det hadde jeg en klinisk ledelse, en klinikksje­f og en fagdirektø­r, og de skulle på mine vegne påse at dette var rett.

Lossius mener på sin de ikke skulle ha ansvar for det tekniske arbeidet.

– Det er helt klart vårt ansvar at dette blir riktig. Men vi kommuniser­te tydelig at dobbeltfør­ing ikke skulle finne sted, og jeg regnet med at det var avregnet korrekt på data. Det datateknis­ke er det merkantile sitt ansvar, sier hun.

Kan kreve erstatning

Ifølge kontrakten mellom Helse Vest og rusklinikk­en, skal sengeplass­ene være belagt med 90 prosent. Feilrappor­teringen har redusert belegget til 86 prosent i 2017 og 86,3 prosent i 2018.

Det kan være aktuelt for Helse Vest å kreve erstatning for dette.

– Dette er mislighold av avtalen med Helse Vest. Vi vet ennå ikke hvordan dette vil løses, for avtalen er uklar på det punktet. Vi har tett dialog med dem for å finne ut av det, sier Hope.

Lossius har tidligere uttalt at hun er uenig i at alle pasienter som har vært borte fra klinikken skal skrives ut. Hun mener det ikke finnes retningsli­njer i Norge som sier hvor mange døgn en pasient kan være ute av behandling – så lenge pasienten følges opp av ansatte. Lossius står fortsatt for dette. – Pengene har vært brukt på god rusfaglig behandling. Vi har tatt vare på pasientene i vanskelige løp, sier hun.

Det har ikke lyktes BT å få en kommentar fra Eva Løvaas.

Dette er mislighold av avtalen med Helse Vest. Vi vet ennå ikke hvordan dette vil løses, for avtalen er uklar på det punktet. Vi har tett dialog med dem for å finne ut av det.

Ole Hope, adm.dir.

 ?? FOTO: GEIR MARTIN STRANDE ?? HØYE TALL: Administre­rende direktør Ole Hope ved Bergenskli­nikkene la i går frem rapporten fra revisjonss­elskapet Ernst & Young.
FOTO: GEIR MARTIN STRANDE HØYE TALL: Administre­rende direktør Ole Hope ved Bergenskli­nikkene la i går frem rapporten fra revisjonss­elskapet Ernst & Young.
 ??  ?? LEDELSEN: Styreleder Finn Konow Jellestad og administre­rende direktør Ole Hope ved Bergenskli­nikkene.
LEDELSEN: Styreleder Finn Konow Jellestad og administre­rende direktør Ole Hope ved Bergenskli­nikkene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway