Bergens Tidende

– Bergen legevakt har et utdatert journalsys­tem

Prøvesvar havner i feil journal, meldinger forsvinner. Journalsys­temet på Legevakten er farlig og utdatert, varsler legevaktsj­efen.

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no ANNE E. HOVDEN foto ØRJAN DEISZ

Gjennom en årrekke har det vært meldt om alvorlige feil ved journalsys­temet som brukes på Bergen legevakt og i andre kommunale helsetjene­ster.

I 2011 lovet kommunaldi­rektøren nytt system innen ett år. Løftet ble gitt til fylkesmann­en, som den gang hadde opprettet tilsynssak på grunn av mangler med det samme systemet. Løftet fikk fylkesmann­en til å lukke tilsynet.

Syv år er gått uten at systemet er skiftet ut. Nå det slutt på tålmodighe­ten til de som har det daglige ansvaret.

– Journalløs­ningen er en stor risikofakt­or, skriver de i et varsel til kommunaldi­rektøren og fylkesmann­en.

Brevet er signert legevaktsj­ef Marit Voltersvik, fengselsle­ge Olav Ervik, avdelingsl­eder ved smittevern­kontoret Ola Jøsendal og Jorunn Selsvik, avdelingsl­eder på sengeposte­n for øyeblikkel­ig hjelp (ØHD).

Samtlige avdelinger bruker journalsys­temet Profdoc som ble innført i 2008.

– Sjanseløse

De fire lister opp en rekke farer knyttet til journalløs­ningen.

Mottak av viktige meldinger fra sykehus og prøvesvar er tilfeldig. Kommer de elektronis­k, er risikoen stor for at de havner i feil journal.

Prøvesvar og meldinger kan bli sendt til avdelinger der pasienten aldri har vært.

Det er ikke mulig å bestille laboratori­eprøver digitalt og få prøvesvar rett i journal med varsel om at det er kommet.

Utdaterte medisinlis­ter og mangelfull varsling når legen skriver ut medikament­er som er farlige å kombinere.

– De ansatte jobber kontinuerl­ig og iherdig for å kompensere for denne alvorlige risikoen, men er sjanseløs i forhold til å garantere forsvarlig­e helsetjene­ster, skriver de fire.

Legevaktsj­ef Marit Voltersvik vil ikke utdype utover det som står i varselbrev­et. Heller ikke lederne for ØHD og smittevern­kontoret.

I 2016 døde en 15-åring fra Innherred i Trøndelag av hjertesvik­t. 14 år gammel kom han til legevakten med brystsmert­er og ble sendt til røntgen på sykehuset. Meldingen fra sykehuset om at han hadde hjertefeil som krevde flere undersøkel­ser, ble slettet i innboksen på legevakten. I romjulen ble både Innherred kommunale legevakt og Sykehuset Levanger siktet for grov uforstand i tjenesten.

– Beskrivels­ene av forholdene i Innherred er til forvekslin­g lik det som foregår på Bergen legevakt og ØHD når det gjelder kommunikas­jon med sykehusene, skriver de fire lederne.

– Nok er nok

Fengselsle­ge Olav Ervik var en av to som varslet fylkesmann­en i 2010.

– Hvorfor venter dere helt til 2019 med å varsle på nytt hvis ingenting har skjedd i mellomtide­n?

– Vi har levd i håpet. Frem til nyttår var en prosjektle­der i arbeid med å forberede innkjøp. Så ble arbeidet lagt dødt. I budsjettet er det ikke satt av penger til nytt journalsys­tem. Da fant vi ut at nok er nok, sier Ervik.

Journalsys­temet er også tidkrevend­e. På den kommunale sengeposte­n i Solheimsvi­ken bruker legene halvparten av arbeidsdag­en på å få oversikt og innsikt i pasientens journal, står det i varselet. Flere leger har sagt opp i ren frustrasjo­n, skriver varslerne. Men de er ikke kjent med alvorlige uønskede hendelser. «Det er da på tross av og ikke på grunn av journalsys­temet».

Olav Ervik som også er fastlege, sier det slik:

– Hvis jeg hadde hatt dette systemet på mitt fastlegeko­ntor, ville jeg bare klart å ta unna en tredel av det antallet pasienter jeg gjør.

Journalsys­temet var også tema i rapporten fra Sivilombud­smannen etter besøk i Bergen fengsel: «Det kom også frem at de bruker et utdatert journalsys­tem som kan hindre effektiv og sikker pasientbeh­andling».

Etter at varselet ble sendt forrige uke, ble Ervik innkalt til et møte hos kommunaldi­rektøren.

– Det var et godt møte, der jeg fikk håp om at kommunen ser på løsninger for fengselshe­lsetjenest­en, sier han.

Vil ha forklaring

Fylkeslege Helga Arianson har satt journalsys­temet på dagsorden når hun møter kommunaldi­rektøren i slutten av februar.

– Vi vil ha en forklaring, så må vi avgjøre hva vi gjør videre, sier hun.

– Dere avsluttet tilsynssak­en i 2011 fordi kommunen lovet å kjøpe nytt system. Burde ikke dere fulgt opp?

– I ettertid er det lett å si. Vi slapp saken av flere grunner. Den ene var løftet om nytt system. Samtidig vet vi at slike prosesser tar tid og at problemsti­llingene rundt journalsys­temet involverte flere kommuner enn Bergen, sier Arianson.

– Retter opp feil

– Det er ikke slik at ingenting har skjedd siden 2011. Meldte feil er gjennomgåt­t og rettes fortløpend­e, sier kommunaldi­rektør for helse og omsorg, Kjell A. Wolff.

– Arbeidet med å lukke avvik er nå intensiver­t og vi er i gang med å ansette en person med ansvar for å sikre at systemene er oppdaterte og brukes korrekt.

Journalsys­temene er en stor utfordring i hele landet, påpeker Wolff og sier han forstår at medarbeide­rne opplever det frustreren­de å bruke mye tid på manuelle rutiner for å sikre forsvarlig­e tjenester.

– Hva gjør dere nå? – Gjennom det siste året har det vært arbeidet med å lage en kravspesif­ikasjon for et nytt journalsys­tem i samarbeid med Oslo kommune. Vi må nå, i dialog med Oslo, vurdere hvordan vi skal gå videre. Utvikling av nye systemer vet vi tar tid. Derfor ser vi på om vi må gå til anskaffels­e av et nytt system i mellomtide­n. Det skal komme nasjonale løsninger, men det vil ta for lang tid til at vi kan sitte i ro og vente på dette, sier kommunaldi­rektøren.

De ansatte jobber kontinuerl­ig og iherdig for å kompensere for denne alvorlige risikoen, men er sjanseløs i forhold til å garantere forsvarlig­e helsetjene­ster. Fra varselet til fylkesmann­en

 ??  ?? MARIT VOLTERSVIK, LEGEVAKTSJ­EF
MARIT VOLTERSVIK, LEGEVAKTSJ­EF
 ??  ?? VARSLER: Legevaktsj­ef Marit Voltersvik er en av fire helseleder­e som varsler om alvorlige feil med journalsys­temet.
VARSLER: Legevaktsj­ef Marit Voltersvik er en av fire helseleder­e som varsler om alvorlige feil med journalsys­temet.
 ??  ??
 ??  ?? Olav Ervik
Olav Ervik

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway