Bergens Tidende

I dag kan du parkere med to biler i soneområde­r. Det kan bli endret til én.

- HILDE OLSEN AALVIK hilde.olsen.aalvik@bt.no

Det er i dag soneparker­ing i Bergen sentrum og i flere av områdene rundt. Dette for at beboere her skal ha mulighet til å parkere nær hjemmet.

Til nå har det vært slik at en husstand kan bruke to parkerings­plasser i sin sone. Nå foreslår bymiljøeta­ten å redusere antall biler til én. Forslaget har vært på høring og skal tas opp i bystyret.

Dette gjelder for alle sonene, både i og utenfor sentrum.

Bakgrunnen for forslaget er å redusere trafikk i sentrum, og oppfordre til bruk av andre måter å komme seg frem på.

Her er noen av de andre endringene som er foreslått.

1. Vil fjerne besøkskort

I dag er det slik at personer som kommer kjørende til venner og kjente i sentrum, kan bruke besøkskort. Disse kan du kjøpe på kundemotta­ket til bymiljø- etaten. For noen soner kan du også kjøpe besøkskort i en app.

Nå foreslår bymiljøeta­ten å fjerne denne muligheten. Det betyr at du som besøkende enten må droppe å kjøre bil, eller lete etter parkerings­plass utenfor sonene.

2. Alle elbiler må registrere­s

I dag er det slik at hvis du bor i sentrum og eier en elbil, må du registrere bilen hos bymiljøeta­ten. De som i dag bor utenfor sentrum, men i områder med soneparker­ing (se kart), har ikke vært nødt til å registrere bilene sine. For sistnevnte gruppe har det dermed vært mulig å parkere overalt, uten å få bot.

Nå kan disse reglene bli endret. Det foreslås at alle biler skal registrere­s. Dette for å unngå at elbileiere utenfor sentrum skal ta plasser fra beboerne i andre soner.

3. Vil doble taksten

Næringsdri­vende har i dag mulighet til å få soneparker­ing ved å gi en god grunn for at de trenger det. I dag betaler de som får dette 700 kroner i måneden. Nå foreslår bymiljøeta­ten å doble prisen til 1400 kroner. Denne prisen er ikke justert på ti år, skriver de i sitt forslag.

– I utgangspun­ktet skeptisk

Det var i 2017 at bymiljøeta­ten fikk beskjed fra byrådet om å revidere boligsonef­orskriften.

Byråd for byutviklin­g, Anna Elisa Tryti, har ikke fått lest forslaget ennå.

– Forslaget har akkurat vært på intern høring i kommunen. Byrådssake­n er derfor ikke skrevet og er nå under forberedel­se. Jeg kommentere­r gjerne når jeg har fått lest saken, skriver Tryti i en tekstmeldi­ng til BT.

Innskrenki­ngen av innbyggern­es muligheter for å komme seg frem her i byen begynner å ta litt overhånd. Hilde Onarheim (H)

 ?? ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ ?? NYTT FORSLAG: I et nytt forslag fra bymiljøeta­ten foreslås det at reglene for soneparker­ing endres i alle sonene, både i og utenfor sentrum.
ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ NYTT FORSLAG: I et nytt forslag fra bymiljøeta­ten foreslås det at reglene for soneparker­ing endres i alle sonene, både i og utenfor sentrum.
 ?? SKISSE: BERGEN KOMMUNE ?? DETTE ER SONENE: De blå feltene er områder med soneparker­ing. De grønne er fase 3, som ikke har soneparker­ing ennå.
SKISSE: BERGEN KOMMUNE DETTE ER SONENE: De blå feltene er områder med soneparker­ing. De grønne er fase 3, som ikke har soneparker­ing ennå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway