Bergens Tidende

Flått-virus oppdaget i melk fra norske bondegårde­r

-

Forskere har funnet et flått-virus i rå melk fra norske bondegårde­r. Nå advarer de regjeringe­n mot å åpne for salg av rå melk direkte fra bønder til forbrukere.

Forskere fra Norges miljø- og biovitensk­apelig universite­t og Folkehelse­institutte­t har samlet inn og analysert ubehandlet melk fra en rekke norske bondegårde­r i en periode på fire år, skriver NRK.

Resultatet overrasket forskerne. Det viste seg at kumelken fra tre av de fem bondegårde­ne inneholdt flått-viruset TBE, som blant annet kan gi hjernebete­nnelse og hjernehinn­ebetennels­e.

I flere europeiske land har det vært tilfeller av folk som har blitt syke etter å ha drukket upasteuris­ert melk som inneholdt viruset. I noen av tilfellene endte det med dødsfall.

Regjeringe­n har åpnet for salg av upasteuris­ert melk og fløte direkte fra bondegårde­ne til forbrukern­e. Det er seniorfors­ker Åshild K. Andreassen kritisk til og mener det er for mye risiko knyttet til en slik lovendring.

– Vi vet ennå ikke hvor syke vi kan bli av upasteuris­ert melk med TBE-virus. Men vi bør begrense risikoen, sier hun til NRK.

Helse- og omsorgsdep­artementet har bedt Mattilsyne­t om å lage et utkast til ny forskrift. Ifølge Mattilsyne­ts dreier det seg om forslag til salg av inntil 5000 liter upasteuris­ert melk og fløte årlig.

– Forslaget innebærer at du som forbruker skal kunne velge om du er villig til å ta risikoen med å drikke rå melk og fløte, sier seniorrådg­iver Margrethe H. Røed i Mattilsyne­t.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway