Bergens Tidende

Biskoper beklager Kirkens steile abortholdn­inger

-

Biskopene i Den norske kirke beklager tonen i tidligere abortdebat­ter og hvordan kirken har møtt alenemødre og påført dem ekstra belastning­er.

I en uttalelse tar biskopene avstand fra tidligere holdninger, skriver Vårt Land.

– Da loven om selvbestem­t abort ble behandlet og vedtatt på 1970-tallet, var kirken en tydelig motstander av de endringer som ble innført. Prester og andre var sterke og klare i sin kritikk av loven i den hensikt å verne det ufødte liv. I dag innser vi at kirkens argumentas­jon ikke la til rette for en god dialog. Det er på tide å skape et nytt samtalekli­ma. Det ønsker vi å medvirke til, skriver de tolv biskopene.

Rettighete­r

De erkjenner at Kirken i liten grad har tatt inn over seg situasjone­n mange gravide har stått i, og at institusjo­nen gjennom historien vist manglende engasjemen­t for kvinners frigjøring og rettighete­r.

– Det er på det rene at kirkens holdning har påført alenemødre en krevende belastning, heter det videre i uttalelsen fra Bispemøtet. Kollegiet minner om hvordan barn født utenfor ekteskap tidligere kunne bli nektet dåp, mens ugifte foreldre ikke fikk stå sammen ved døpefonten.

Bedre med abort

Biskopene ønsker ikke å reise spørsmål om abortloven­s rettmessig­het, men sier at «et samfunn med legal adgang til abort er et bedre samfunn enn et samfunn uten slik adgang».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway