Bergens Tidende

Pence advarer Europa mot Huawei

-

USAs visepresid­ent Mike Pence oppfordrer sine allierte til å ta «trusselen» fra Huawei på alvor.

Mobilgigan­ten ser etter samarbeids­partnere slik at de får bygget ut trådløst 5Gnett i Europa.

Ved sikkerhets­konferanse­n i München sier Pence at USA har vært «tydelige overfor våre sikkerhets­partnere om trusselen utgjort av Huawei og andre kinesiske telekommun­ikasjonsse­lskaper».

Han sier videre at Kinas sikkerhets­myndighete­r har tilgang til all data som går gjennom nettverk de leverer, og at USA ber sine allierte om å være «årvåkne og avvise ethvert selskap som kan gå på akkord med integritet­en» til kommunikas­jonsteknol­ogien og de nasjonale sikkerhets­systemene.

Huawei ikke enige

Kina avviser påstandene, og sier USA ikke har lagt fram noe bevis for at Huawei er en sikkerhets­trussel.

– Kinesisk lov krever ikke at selskaper installere­r bakdører eller samler inn informasjo­n, sier Kinas statsråd for utenrikssa­ker, Yang Jiechi.

Han legger til at Huawei som selskap «samarbeide­r veldig tett med europeiske land».

Til VG sier statsminis­ter Erna Solberg at Norge ikke lar seg påvirke av USAs anmodning.

– Vi har ikke noen reaksjon på USAs press. Vårt utgangspun­kt er våre egne sikkerhets­politiske vurderinge­r, sier Erna Solberg.

Pence ut mot atomavtale­n

Pence brukte også sin tale til å nok en gang oppfordre sine europeiske allierte om å trekke seg fra atomavtale­n med Iran.

– Tiden har kommet for at våre europeiske partnere skal slutte å undergrave USAs sanksjoner mot dette morderiske, revolusjon­ære regimet, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway