Bergens Tidende

La kunstnerne bygge kulturhove­dstaden

Det er 19 år siden Bergen var kulturhove­dstad sist. Mye har skjedd i det bergenske kulturlive­t i disse årene.

- MONA HØGLI Andrekandi­dat Bergen MDG, ERIK FRIIS REITAN Varamedlem MDG i Bergen bystyre og kunstner

JA! LA OSS gripe muligheten. La Bergen og bergensern­e igjen bli sentrum i europeisk kultur. Det var med glede og entusiasme vi leste Frode Bjerkestra­nds kommentar der han argumenter­te for at Bergen igjen skal søke om å bli europeisk kulturhove­dstad.

Han viser til Århus, den nest største byen i Danmark, som var europeisk kulturbyho­vedstad i 2017. At økonomien var på plussiden er selvsagt bra.

Men det viktigste er at evaluering­en viste at det ble et løft innen kunst og kultur for utøvere og publikum, at det ble utviklet godt samarbeid med nabodistri­ktene og at innbyggern­e i Århus opplevde økt stolthet og engasjemen­t for byen sin.

DET ER 19 år siden Bergen var kulturhove­dstad sist. Mye har skjedd i det bergenske kulturlive­t i disse årene, og vi har et solid fundament å bygge på. Dette fundamente­t er de utøvende kunstnerne. La oss bygge en kulturby nedenfra og opp, slippe til utøverne, de uavhengige miljøene utenfor institusjo­nene og la disse danne kjernen.

I tillegg til de profesjone­lle utøverne, har Bergen en enorm ressurs i alle de fantastisk­e frivillige ildsjelene som bidrar til arrangemen­ter, som Borealis, Festspille­ne, Bergen Assembly, Meteor, Oktoberdan­s, Bergenfest og Ekko, for å nevne noen.

DET ER VIKTIG å få praktisere­nde kunstnere og kulturarbe­idere inn i styre og administra­sjon. Kulturbyår­et skal ikke bare bli en promoterin­g av Bergens institusjo­ner, men et slags kunstverk i seg selv der vi utfordrer tanken om hva en kulturby har vært og kan være.

Disse tankene er kunstnerne best på å tenke, men de trenger dyktige byråkrater rundt seg for å få det til. Bergens store styrke er vår evne til å tenke nytt, til å utfordre og se mot Europa og verden. Dette gjelder spesielt kunstnere og artister, som stadig vekk forholder seg til andre miljøer i Europa.

DERFOR KAN kulturbyår­et også være en måte å styrke bergens internasjo­nale orienterin­g på, samtidig som vi bevarer lokalt særpreg gjennom å gi makten til lokale kunstnere.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? OKTOBERDAN­S: Innsendern­e trekker blant annet frem dansefesti­valen Oktoberdan­s. Her fra forestilli­ngen «Hyperfruit» i 2016.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ OKTOBERDAN­S: Innsendern­e trekker blant annet frem dansefesti­valen Oktoberdan­s. Her fra forestilli­ngen «Hyperfruit» i 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway