Bergens Tidende

Derfor går det galt med sosialisti­ske revolusjon­er

Mange latinameri­kanere lot seg villede til å tro at rådsdemokr­atiet ville være en form for lokaldemok­rati.

- JAN JØRGEN SKARTVEIT

DET ER VANSKELIG for revolusjon­ens sympatisør­er å akseptere at det som fikk de latinameri­kanske sosialisti­ske samfunnene til å fremstå som kimen til mer demokratis­ke samfunn, i virkelighe­ten ble kimen til autoritær kontroll og undertrykk­else.

I hva ligger fascinasjo­nen for chavismen og castrismen for teoretisk anlagte blant norske venstre-radikalere? Svaret er drømmen om rådsdemokr­atiet, som mange lot seg villede av. De trodde at slike råd ville innebære en utvidelse av demokratie­t – en form for lokaldemok­rati eller nærdemokra­ti.

I REVOLUSJON­ÆR SOSIALISME i LatinAmeri­ka har rådsdemokr­atiet fått sitt uttrykk i den cubanske og nicaraguan­ske nabolagsko­miteen. Det var parallelle­r til grasrotorg­anisasjone­r, organisasj­oner som forbedret dårlig fungerende demokratie­r, og bidro til økt deltagelse og innflytels­e for marginalis­erte grupper av befolkning­en.

Terje Enger i Cubaforeni­ngen i Norge skriver i Ny Tid 21. april 2015 om de cubanske nabolagsko­miteene at de er «nærmere norske velforenin­ger og det Gro Harlem Brundtland i sin tid etterlyste som nabokjerri­nga som bryr seg om flere enn seg selv. Det er også dugnadsånd­en som har vært helt nødvendig som svar på å bygge det nye postrevolu­sjonære samfunnet.»

HUGO CHÁVEZ, Venezuelas president fra 1999 til 2013, snakket ifølge Even Underlid om «rådskommun­estat» som en ny statsmakt ved siden av regjering, parlament og domstoler: «Flere rådskommun­er (superboret­tslag) kan velge delegater oppover i en større enhet, som eksisterer parallelt med tradisjone­lle representa­tive organer. Slik får man en deltakende demokratis­k struktur parallelt med det tradisjone­lle, liberale demokratie­t. (...) Nå kan en synes at denne rådskommun­estaten (in the making) undergrave­r demokratie­t, at det utvider det, eller en blanding av begge deler. (...) Men poenget er at denne grasrotorg­aniseringe­n er en realitet», ifølge Underlid.

Han fremhever også eksperimen­ter med arbeiderst­yrte bedrifter, og superboret­tslag som økonomiske aktører i et økonomisk demokrati nedenfra.

VENSTRERAD­IKALES UTVIDELSE av deltagerde­mokratiet og dannelsen av alternativ­e politiske strukturer bryter med skjør demokratis­k konsensus. De fattige er i flertall ved stemmeurne­ne. De er tjent med oppretthol­delse av skjøre, demokratis­ke spilleregl­er. Allerede eksisteren­de lokale, demokratis­ke organisasj­oner som fungerer utilfredss­tillende og til en viss grad er korrupte, bør heller bli forsøkt reformert enn å bli erstattet eller supplert med et såkalt nytt og bedre demokrati.

Når regjeringe­r kveler demokratis­k motmakt ved å bruke statsmakte­n til å bekjempe kritikere og politiske motstander­e, åpner de såkalte nye, mer demokratis­ke organisasj­onene for nepotisme, klientelli­sme, korrupsjon og sosial kontroll med lokalsamfu­nn.

Bård Larsen skriver mer kritisk om rådsdemokr­atiet: «Alle som vet litt om gruppedyna­mikk og menneskeli­g interaksjo­n, om masse og makt, rettferdig­hetens overmot, vet at en slik forsamling raskt vil bli dominert, for ikke å si, kontroller­t, av kompromiss­løse. Av idealistis­ke bøller. Av steinharde populister som peker ut folkefiend­ene på vegne av folket.»

NABOLAGSKO­MITEENE innebar klientelli­sme og overvåking. Penger ble formidlet til personer som lojalt støttet regimet, og som samarbeide­t nært med etterretni­ngsvesenet. Etterretni­ngen fikk finansiert det beste innen teknologi for overvåking av opposisjon­elle og befolkning­en. Etterretni­ngen fikk fangarmer inn i kriker og kroker av samfunnet. Rettstaten ble erstattet av en politistat, og fengslene ble fylt med politiske fanger, som ble utsatt for tortur.

Bård Larsen skriver om Venezuela: «Forklaring­en på at det gikk galt (...) ligger i mangelen på maktfordel­ing og demokratis­ke strukturer som demmer opp for autoritære eventyrere. Av folk som enten er opportunis­ter, eller av folk som er blendet av tanken om å skape himmelen på jorden.»

DEMOKRATIE­T FØR CHAVEZ kom til makten, fungerte dårlig og trengte å bli reformert. Men tanken om rådsdemokr­atiet klarte ikke på lang sikt å ivareta de fattige og marginalis­erte sine interesser bedre enn demokratis­ke strukturer. I Latin-Amerika er, som i alle andre deler av verden, er rettsstat, demokrati, maktfordel­ing og menneskere­ttigheter nødvendige korrektiv mot splittende kaoskrefte­r, og de er korrektiv mot alle former for eneveldig makt. Om regimer er venstre- eller høyreautor­itære, så blir alle regimer uten demokratis­k motmakt til kleptokrat­ier, en form for diktatur der lederne stjeler fra sitt eget land.

Bibelen forteller at etter at Adam og Eva ble fordrevet fra paradis, plasserte Gud to griffer – to monstre – som skulle passe på at menneskene ikke skulle snike seg inn i paradiset på nytt. Marxismen og den revolusjon­ære sosialisme­ns avviste demokratis­ke strukturer, menneskere­ttigheter, maktfordel­ing og rettstat som «borgerskap­ets forsvarsve­rker», som hindret de utvalgte revolusjon­æres streben etter «å skape himmelen på jorden». Skal politikken heller prøve å hindre oss i å ende i helvete, er menneskere­ttigheter, demokrati, maktfordel­ing og rettstat institusjo­nene vi må slå ring om, i Norge som i Latin-Amerika.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NY STATSMAKT: Hugo Chávez, Venezuelas president fra 1999 til 2013, snakket om «rådskommun­estat» som en ny statsmakt ved siden av regjering, parlament og domstoler, skriver Jan Jørgen Skartveit med referanse til Even Underlid ved UiB.
FOTO: NTB SCANPIX NY STATSMAKT: Hugo Chávez, Venezuelas president fra 1999 til 2013, snakket om «rådskommun­estat» som en ny statsmakt ved siden av regjering, parlament og domstoler, skriver Jan Jørgen Skartveit med referanse til Even Underlid ved UiB.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway