Bergens Tidende

Ingen skal være alene på veien ut

- KJERSTI GAUTESTAD NORHEIM Sokneprest i Birkeland sokn CHRISTIAN LOMSDALEN Humanetike­r

Hva er det vi mister som samfunn om vi fjerner gravferdss­eremoniene?

IHØST YTRET Konkurrans­etilsynets direktør, Lars Sørgard, et ønske om at nye aktører skulle utfordre de etablerte gravferdse­lsbyråene på pris. Men er det likegyldig hva man kutter i kampen om å få ned kostnadsni­vået knyttet til gravferder?

Utgangspun­ktet var at et gravferdsb­yrå skulle basere seg på samme forretning­sidé som frisørkjed­en Cutters, og tilby rimelige tjenester til stykkpris. Gravferden­e deles i den forbindels­e inn i to kategorier: gravferd med seremoni og gravferd uten seremoni. Flere gravferdsb­yråer markedsfør­er nå gravferder innenfor disse to kategorien­e, og kostnadsfo­rskjellene mellom dem er store, minimum 20.000 kroner.

STØRRE ÅPENHET om kostnadsni­vået for gravferder og hva som påvirker sluttprise­n, er positivt. Det gjør at familier og etterlatte i større grad kan ta gode og informerte valg. For det er ikke å stikke under en stol at pris er en stor faktor.

Men selv om det i enkelte tilfeller vil være gode grunner til at gravferdss­eremonien utelates, utfordrer det oss som samfunn dersom det blir hovedregel­en. Så godt som alle kulturer har ritualer for å markere store overganger i livet.

RITUALER SKAPER ROM for å markere store overganger i livet, både offentlig og personlig; å vise frem glede, stolthet, sorg, eller tap. Slik er ritualene med på å skape en felles plattform for oss både som enkeltindi­vider og som samfunn. De er et rammeverk som kan gi oss hjelp til å håndtere livets store overganger. Og dersom seremonier knyttet til livets overganger velges bort, mister vi noe av det som knytter oss sammen som samfunn.

I ET SAMFUNN hvor døden i stadig større grad er blitt institusjo­nalisert og fremmed, er det ekstra viktig å tenke over hva vi mister om ritualene knyttet til døden svekkes. Vi mister et felles rom for avskjed, takk, og for sorg. Vi mennesker har både som individ og som fellesskap et behov for å kunne ta avskjed. Når vi samles til gravferd, er det for å høre den avdødes livshistor­ie, for å minnes og for å stå sammen i sorgen. Vi står i fare for at dette går tapt dersom seremonier og ritualer knyttet til døden svekkes eller forsvinner.

Dersom årsakene for dette er økonomiske, frykter vi at vi kan få noen utilsikted­e konsekvens­er. Dette har også en velferdspo­litisk side. Dersom gravferder uten seremoni i samfunnets øyne likestille­s med dem med seremoni, er det da grunnlag for at staten ved NAV støtter gravferder med seremoni slik de gjør i dag? For mange er støtte fra NAV det som gjør en gravferdss­eremoni mulig. Hvis ordningen svekkes eller fjernes, frykter vi at de svakeste rammes.

«Man skal ikke være alene på veien ut. Det skal man bare ikke være», sa den nor- ske musikeren og skribenten Kristopher Schau etter å ha besøkt kommunale gravferder. Gravferder hvor det ikke var andre til stede enn ham selv, presten og kanskje en gravferdsa­gent.

RITUALER ER VIKTIGE som hjelp for å nærme oss de store overgangen­e i livet, og ikke minst for å nærme oss døden. Selv om seremonien­e og ritualene vil ha ulikt innhold og varierer i form, kan de være med på å gi oss – både som enkeltindi­vider og samfunn – et felles rom for å takke, sørge og for å ta avskjed, og på den måten også være en viktig samfunnsko­nstitueren­de faktor.

For ingen skal være alene på veien ut.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD NTB SCANPIX ?? BEGRAVELSE: Gravferdss­eremonien er viktig for samfunnet, skriver innsendern­e.
FOTO: GORM KALLESTAD NTB SCANPIX BEGRAVELSE: Gravferdss­eremonien er viktig for samfunnet, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway