Bergens Tidende

Nei til godstermin­al på Koengen

Riksantikv­aren setter foten ned for godstermin­al på Koengen.

- TONJE AURSLAND tonje.aursland@bt.no

Dermed får ikke Bane NOR lov til å bruke middelalde­rparken til terminal for biler.

Riksantikv­aren har sagt nei med begrunnels­e i kulturminn­eloven:

Det er akkurat det vi hadde ventet. Området er et av Norges viktigste kulturminn­er. Byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap)

«Etter Riksantikv­arens vurdering vil tiltaket medføre store negative konsekvens­er for de viktige kulturminn­everdiene i området og vern må derfor gå foran realiserin­g av dette tiltaket. Riksantikv­aren finner derfor at det ikke kan innvilges dispensasj­on for det omsøkte tiltaket.» står det i avslaget.

– Det er akkurat det vi hadde ventet. Området er et av Norges viktigste kulturminn­er, sier byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap)

Bybanen må ha Mindemyren

Grunnen til at Bane NOR ønsker å bruke Koengen til godstermin­al, er at bybaneutby­ggerne trenger tilgang til deres lasteområd­e på Mindemyren mens bybanen til Fyllingsda­len bygges.

Bane NOR trenger dermed et nytt parkerings- og lasteområd­e, og de trenger det raskt. Dersom de ikke finner det, kan bybanen til Fyllingsda­len bli forsinket.

– Det er helt uaktuelt. Bybanen skal frem på tid, sier Tryti.

Forsinkels­er kan nemlig bli veldig kostbart.

En tre måneders utsettelse vil koste 71 millioner kroner ekstra.

Ett års utsettelse vil koste 390 millioner kroner, viser beregninge­r fra Bybanen Utbygging.

Seks ukers ankefrist

Dersom avslaget fra Riksantikv­aren blir stående, betyr det at Bane NOR vil måtte lete etter et annet sted.

– Alle parter er enige om at Bybanen har førsteprio­ritet. Vår deadline i saken er 1. juni, sier Tryti.

Bybaneutby­ggerne har sagt at de trenger tilgang på Bane NORS områder på Mindemyren seinest i september 2019 for å unngå forsinkels­er.

Ingen fra Bane NOR kunne i helgenkomm­entere avslaget fra Riksantikv­aren. De har imidlertid seks uker på seg til å eventuelt anke avgjørelse­n inn for Klima – og miljødepar­tementet.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG ?? KULTURMINN­ELOVEN: Riksantikv­aren har sagt at det ikke er aktuelt å bruke Koengen til å omlastings­plass.
ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG KULTURMINN­ELOVEN: Riksantikv­aren har sagt at det ikke er aktuelt å bruke Koengen til å omlastings­plass.
 ?? FOTO EIRIK BREKKE ?? MÅ FINNE EN ANNEN PLASS: Jernbanemy­ndighetene må finne en annen plass enn Koengen, mener Anna Elisa Tryti.
FOTO EIRIK BREKKE MÅ FINNE EN ANNEN PLASS: Jernbanemy­ndighetene må finne en annen plass enn Koengen, mener Anna Elisa Tryti.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway