Bergens Tidende

Bergens hemmelige hulrom

Det er ikke bare på Koengen at fjellet skjuler hemmelige hulrom. HULER e

- HANNE LOUISE ÅKERNES hanne.louise.akernes@bt.no

Sist mandag ble det avdekket en kjempehule på Koengen. Den har ikke vært synlig før, fordi den har vært dekket av jord, stein og vegetasjon. Det var da det ble utført sikringsar­beid i fjellsiden ved jernbaneto­mten at hulen plutselig kom til syne. Denne grotten er nå boltet igjen, men fortvil ikke; det er mange huler og grotter i Bergen og omegn. Flere av dem er mulig å besøke.

1. Maremineho­llet

Denne grotten ligger i Sandviken og i Rothaugsfj­ellet. I Ludvig Holbergs roman «Niels Klims reise til den underjordi­ske verden» drar hovedperso­nen på en underjordi­sk reise gjennom dette hullet. Om du er en av de få som våger deg gjennom her, ankommer du etter ti meter en hall hvor du så vidt kan stå oppreist. Utenfor hulen er det satt opp et skilt, så dette stedet skal ikke være vanskelig å finne.

2. Sigurd Slembe-hulen

Denne severdighe­ten ligger i Åsane, nærmere bestemt i Mjølkeråen. Her skal Sigurd Slembe ha gjemt seg i 1136. Snorre forteller om Slembe i sagaen om Magnus Blinde. Det var borgerkrig­stilstande­r på 1100-tallet i Norge. Slembe sa han var sønn av Magnus Barfot og gjorde så krav på kongedømme­t. Harald Gille, den ekte sønnen til Barfot, var ikke fornøyd med dette. Han tok med seg Slembe til sjøs, men Slembe ante ugler i mosen. I Mjølkeråen hoppet han av båten og svømte i land. Her gjemte han seg. Bildet er fra en BT-reportasje for mange år siden.

3. Hulen på Koengen

Denne hulen ble oppdaget mandag forrige uke. Den er 40 meter dyp og har en L-form.

Det var da Bane NOR skulle sikre fjellet på tomten at hulen kom til syne. Det er ikke mulig å gå inn her pr. i dag, fordi den er sperret av. Hulen er ikke naturskapt.

En BT-leser kom forrige uke

over plantegnin­ger for området i Riksantikv­arens arkiver. Tegningene viste at tyskerne hadde planer om å bygge tilfluktsr­om i fjellet. Historiker Jo Gjerstad utelukker ikke at hulen er en del av et planlagt tilfluktsr­om som aldri ble ferdig.

4. Komponiste­ns konserthal­l

Hvis vi beveger oss ut av Bergen og til Os kommune, finner vi to spennende grotter på Lysøen, øyen Ole Bull kjøpte i 1870. Begge grottene er naturskapt­e (se også neste punkt). Den største hulen er formet som en trekant. Denne er det skiltet til på øyen. Her skal Ole Bull ha spilt flere av sine komposisjo­ner. Han likte å spille i huler og har også spilt i en grotte i USA.

5. Gjemmested­et på Lysøen

På motsatt side av øyen finnes det en liten hule i fjellet. Her skal en motstandsm­ann ha gjemt seg under krigen. På bildet ser du Bjørn Laastad i Lysøens venner inne i hulen i 2012. Han anslår at hulen er to til tre meter dyp, halvannen meter høy og to meter bred.

Hulen befinner seg i et ganske bratt terreng, men skal være mulig å finne for nysgjerrig­e vestlendin­ger.

 ??  ?? MAREMINEHO­LLET: I Sandviken finner du denne spennende grotten. Inngange
MAREMINEHO­LLET: I Sandviken finner du denne spennende grotten. Inngange
 ?? FOTO: BERGENS TIDENDE ?? remt smal.
FOTO: BERGENS TIDENDE remt smal.
 ?? FOTO: RUNE SÆVIG ??
FOTO: RUNE SÆVIG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway