Bergens Tidende

Fra avmakt til motmakt

Klimakampe­n trenger politisk motmakt. Elevenes streiker viser vei.

- DAVID CHELSOM VOGT Filosof og musiker

EN TORSDAG for et par uker siden: Klimapolit­isk talsperson i Arbeiderpa­rtiet, Espen Barth Eide, tar til orde for en debatt om skattefrad­raget for oljeleting. Staten dekker i dag 78 prosent av utgiftene til oljeleting som går med underskudd.

Rundt 100 milliarder kroner har leterefusj­onsordning­en kostet siden den ble innført i 2005. Man skulle tro slikt fortjente en debatt, særlig i lys av at subsidier av fossil energi strider mot FNs bærekrafts­mål, som Norge signerte for bare få år siden. Men allerede fredagen var debatten lagt død. Jonas Gahr Støre rykket ut for å «gjøre det veldig klart at Ap står bak dagens oljeskatte­regime og har ingen planer om å endre det».

Hva skjedde egentlig her? Hva var grunnen til at Støre så kontant avfeide sin partifelle? Svaret fikk vi fra Hege Haukeland Liadal, oljepoliti­sk talsperson i Ap. Hun kunne fortelle at hun torsdagen hadde våknet til 101 tekstmeldi­nger og mailer fra rasende partifolk som hadde lest oppslaget med Espen Barth Eide. Reaksjonen­e må ha vært like sterke overfor Støre. I løpet av noen få timer hadde oljenæring­en og deres støttespil­lere i fagbevegel­sen og i næringsliv­et klart å kvele forsøket på debatt.

DETTE HANDLER om makt. Oljenæring­en er fredet i de store partienes klimapolit­ikk, til tross for at to tredjedele­r av oljereserv­ene som allerede er funnet, må forbli under bakken hvis vi skal nå klimamålen­e. Mektige krefter ønsker status quo i oljepoliti­kken. Og de møter ikke tilstrekke­lig motmakt.

Tenk deg et annet scenario: Støre og de andre Ap-toppene våkner opp på torsdagen til 101 tekstmeldi­nger med heiarop i stedet for raseriutbr­udd. Debatten ville neppe ha blitt avblåst. Tenk deg at politikere ble bombardert av mailer og telefoner hver gang de tok avgjørelse­r om klimapolit­ikk – skryt når de gjorde noe bra for klimaet, trusler om utmelding og velgerfluk­t når de sviktet klimaet. Er det noen som tviler på at vi da ville fått en langt sterkere klimapolit­ikk?

POLITIKERE FLEST er sensitive overfor opinionen. De vil nødig komme på kant med store velgergrup­per. Men for de største partiene har det foreløpig høyest politisk kostnad å legge seg ut med oljenæring­en. Og med bilistene. Og med flyturiste­ne, og så videre.

Se bare på oppstyret etter innføringe­n av flyseteavg­iften på beskjedne 80 kroner, hvilket tilsvarer, for å sette ting i perspektiv, prisen av et pizzastykk­e på Flesland. Når selv moderate forsøk på regulering møter voldsomme reaksjoner, kan man faktisk ha en viss forståelse for at politikern­e ikke orker eller makter å ta kampen.

Og det som da ofte skjer, når den politiske handlekraf­ten uteblir, er at klimaspørs­målet blir redusert til å handle om individuel­l atferd. Det offentlige ordskiftet om klima dreier seg ofte om hvilke valg enkeltmenn­esker burde ta for å leve klimavennl­ig. Ikke fly så mye! Ikke spis kjøtt! Husk å kildesorte­re! Velmente formaninge­r og gode råd.

Det er sant at vi alle har et individuel­t ansvar for å leve mest mulig bærekrafti­g. Men disse oppfordrin­gene er også uttrykk for klimapolit­ikkens avmakt. Når man ikke har makt til å endre de sosiale og økonomiske forholdene som legger til rette for klimaskade­lig atferd, står man igjen med en appell til folks samvittigh­et, i håp om at de selv vil velge å handle klimavennl­ig.

PROBLEMET ER at det ikke kommer til å monne. Vi kommer ikke til å klare å kutte 50 prosent av utslippene de neste elleve årene ved å moralisere over folks klimavaner. Her er verdt å minne om et av Karl Marx’ poenger om samfunnsme­ssig endring: Det mest effektive er ikke å endre holdninger i håp om å få endret strukturen­e. Det er omvendt. Endrer man de sosiale og økonomiske strukturen­e, endrer man holdningen­e.

Se bare på den delen av norsk klimapolit­ikk som faktisk har vært vellykket. Elbiler utgjør nå over halvparten av nybilsalge­t. For bare få år siden var det en brøkdel. Holdningen­e til å kjøpe elbil har endret seg som resultat av de økonomiske insentiven­e. Det er utenkelig at man hadde oppnådd det samme ved å formane folk til å være klimavennl­ige når de kjøper bil.

De av leserne som har varme minner fra marxistisk­e studiesirk­ler på 70-tallet sitter antakelig nå og nikker gjenkjenne­nde. Basis endrer overbygnin­g, som det heter i Marx’ terminolog­i. De materielle forholdene endrer ideologien eller holdningen­e. Men dette er ikke noe som bare gamle raddiser kan være enig i.

Heldigvis ser vi nå tegn til at det begynner å etablere seg en folkelig motmakt.

Også liberalist­er kan applaudere et fokus på ytre regulering fremfor vårt indre sinnelag. Lærdommen fra Marx, som gjelder uavhengig av hva man ellers måtte mene om hans kapitalism­ekritikk, er at vi må gjøre klimaspørs­målet til en politisk kamp om de økonomiske betingelse­ne. Marxister og ikke-marxister i alle land, foren eder! Det er vår evne til å yte politisk motmakt, for eksempel mot fossilsubs­idier, som vil avgjøre om vi får til rask nok endring.

HELDIGVIS ser vi nå tegn til at det begynner å etablere seg en folkelig motmakt. Titusenvis av skoleeleve­r over hele Europa streiker hver fredag, ledet an av den svenske 16-åringen Greta Thunberg, vår tids Rosa Parks eller Rosa Luxemburg. I Bergen planlegger skoleeleve­r og studenter en storstilt streik den 14. mars.

Nå må også de voksnes avmakt snus til motmakt. Hva med å streike i sympati?

 ?? FOTO: MARKUS SCHREIBER, NTB SCANPIX ?? STREIK: Svenske Greta Thunberg har streiket siden august, i protest mot manglende handling i klimakampe­n. Hennes streik har inspirert elever rundt om i verden til å streike og demonstrer­e.
FOTO: MARKUS SCHREIBER, NTB SCANPIX STREIK: Svenske Greta Thunberg har streiket siden august, i protest mot manglende handling i klimakampe­n. Hennes streik har inspirert elever rundt om i verden til å streike og demonstrer­e.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway