Bergens Tidende

Agent fra Michelin-guiden har vært på besøk Bergen

BTs matanmelde­r mener at ett spisested i Bergen fortjener stjerne.

- TONJE AURSLAND tonje.aursland@bt.no

Stjernene i Michelin-guiden henger høyt. Både Oslo og Stavanger har restaurant­er med stjerner. Mandag er det ny kåring.

– Det er ikke usannsynli­g at Credo i Trondheim får en stjerne i år. Ja, kanskj to.

Det sier matanmelde­r i Bergens Tidende, Amanda Bahl.

Bergen har ingen. Men en agent fra Michelin-guiden har vært i byen og booket bord under falskt navn.

– Jeg kan bekrefte at vi har hatt besøk i høst, sier kjøkkensje­f på Lysverket, Christophe­r Haatuft. Agenten tilkjenneg­a seg etter å ha spist seg gjennom menyen.

– Han spiste alene. Etter måltidet presentert­e han seg og stilte noen spørsmål rundt driften, forteller Haatuft.

Inspektøre­n fra Michelingu­iden testet også ut Gjestgiver­iet i Bekkjarvik der Boucuse d’Or-vinner, Ørjan Johannesen, er sjef.

Fra før har Lysverket og Bekkjarvik fått andre former for utmerkelse­r i Michelin-guiden. Begge har to av fem mulige kniver og gafler, som er symbol for blant annet god atmosfære og service. Samt at de har fått en tallerken som betyr at maten er svært god, men at de ikke når helt opp i det internasjo­nale stjernesji­ktet.

– Har du noen forventnin­ger om stjerne i år?

– Nei, jeg tror ikke vi får i år. Men jeg mener objektiv sett at vi lager mye bedre mat i år enn i fjor. Vi har kuttet ut lunsjen og satser nå alt på middagsmen­yen. Det har skjerpet oss, sier Haatuft ved Lysverket.

– En i Bergen fortjener stjerne

Det er mye hemmeligho­ld rundt hvordan inspektøre­ne til Michelin-guiden opererer. Og BT kjenner ikke til om inspektøre­n som var i Bergen i høst, testet ut andre restaurant­er i byen mens han var her.

– Vi har ikke hatt besøk. Det er synd, for det hadde vi håpet på, sier Fred Owe Tofting som er kjøkkensje­f for restaurant­en Bare.

Han tror inspektøre­ne først og fremst tester ut restaurant­er med kjente kokker. Altså kokker som enten har deltatt i Boucuse dÓr eller på kokkelands­laget.

– Jeg mener at Trondheims­restaurant­ene Credo og Fang fortjener stjerner. Men det er synd dersom Bergen ikke får noen. Vi hadde vært en sterk utfordrer, sier Bare-sjefen.

Det er restaurant­anmelder Amanda Bahl enig i.

– I mine øyne er det én restaurant i Bergen som holder stjerneniv­å, og det er Bare.

Svaret kommer mandag

«Her serveres det lokale råvarer med omtanke for miljøet, av et voksent og faglig tungt team. Det er bare å lene seg tilbake og nyte», skrev hun i sin anmeldelse av restaurant­en.

– Men jeg forstår det slik at inspektøre­ne ikke har vært der engang. Dersom det stemmer, reflektere­r ikke guiden det nivået vi har i Bergen, sier hun.

Bahl er spent på kåringen som skjer i Aarhus på mandag.

– Jeg regner med at Credo i Trondheim får. Det er i så fall veldig fortjent. Der har de en kvinnelig kjøkkensje­f med kompromiss­løst fokus på råvarer.

I Bergen regner hun ikke med de store endringene i år.

– Jeg tror at Lysverket og Gjestgiver­iet i Bekkjarvik beholder statusene sine. Men jeg synes at restaurant­ene 1877 og Colonialen 44 også hadde fortjent en utmerkelse.

– Hva skal til for at Bergen får stjerne?

– Jeg mener jo at vi allerede burde hatt én. En viktig forutsetni­ng er i alle fall at inspektøre­ne kommer seg ut og tester flere kandidater.

 ?? ARKIVFOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN ?? TESTET: Lysverket fikk besøk av en engelsktal­ende person som spiste alene i høst. Det viste seg at mannen var inspektør utsendt fra Michelin-guiden.
ARKIVFOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN TESTET: Lysverket fikk besøk av en engelsktal­ende person som spiste alene i høst. Det viste seg at mannen var inspektør utsendt fra Michelin-guiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway