Bergens Tidende

Lysbakken tar kamp mot gruveplan til Stortinget

Gruvedrift­en i Kvalsund og planen om avfallsdep­onering i Repparfjor­den er et så viktig spørsmål at Stortinget må behandle saken, mener SV-leder Audun Lysbakken.

- KRISTIAN SKÅRDALSMO nyheter@bt.nio

– Vi fremmer forslag på tirsdag om å ta tillatelse­n til Nussir opp til behandling i Stortinget, sier Lysbakken til NTB.

Han redegjorde for SVs planer i en tale til årsmøtet i Troms og Finnmark SV i Tromsø søndag.

– Vi fremmer samtidig tilsvarend­e forslag knyttet til Førdefjord­en, som er den neste sjødeponis­aken som regjeringe­n har på sitt bord, sier SV-lederen.

– Dette gjør vi fordi vi mener dette er den største miljøskand­alen på lang tid. Det vil bli en ny Alta-sak. Regjeringe­n kommer til å få enormt med bråk. Det er en så stor sak at den ikke kan avgjøres av regjeringe­n alene, mener Lysbakken.

– Ikke gjemme seg

Alta-konflikten var en politisk strid på 1970-og 1980-tallet om utbygginge­n av et vannkraftv­erk i Altaelva i Finnmark.

Næringsdep­artementet ga torsdag driftskons­esjon til Nussirs kobberutvi­nning i Kvalsund i Finnmark. Med i planene er et omstridt deponi for gruveavfal­l på bunnen av den nasjonale laksefjord­en Repparfjor­den.

Lysbakken vil ta opp saken i Stortinget for å ansvarligg­jøre hver enkelt representa­nt og hvert parti.

– Det skal ikke være noe sted å gjemme seg. Alle må stå til ansvar for om de er for eller mot. Denne saken er ikke over, sier han.

Ikke godkjent av Stortinget

– Jeg håper at KrF og Venstre kan benytte en slik omkamp i Stortinget til å vise at de ikke vil gi seg, sier Lysbakken.

Venstre-leder Trine Skei Grande viste fredag til at «et massivt flertall i Stortinget» har presset gjennom gruveplane­n.

SV fremholder imidlertid at Stortinget aldri har gitt noen utslippsti­llatelse til Nussir, men vedtatt at dette er en sak regjeringe­n skal behandle. Det betyr at regjeringe­n kan si nei til driftskons­esjon når klagene nå kommer på regjeringe­ns bord.

«Hva skal vi leve av?»

Næringsmin­ister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener gruvedrift­en er nødvendig for å skape lokale arbeidspla­sser og for å utvinne kobber, som trengs for å lykkes med det grønne skiftet.

Han kom i helgen med et utfall på Facebook mot kritikken av alt fra gruvedrift til olje og gass og utbygging av vann- og vindkraft.

– Når jeg ser angrepene på næring etter næring, er det på tide å spørre: Hva skal vi faktisk leve av i dette landet? skriver Isaksen.

– Offentlig forbruk? Subsidier? Drømmer? Digitale landskap? Lobbyisme? Reality-tv? Noen må faktisk bygge dette landet.

 ?? ARKIVFOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? NY KAMP: – Vi mener dette er den største miljøskand­alen på lang tid. Det vil bli en ny Alta-sak, sa SV-leder Audun Lysbakken på årsmøtet i Troms og Finnmark SV søndag om avfallsdep­onering i Repparfjor­den.
ARKIVFOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX NY KAMP: – Vi mener dette er den største miljøskand­alen på lang tid. Det vil bli en ny Alta-sak, sa SV-leder Audun Lysbakken på årsmøtet i Troms og Finnmark SV søndag om avfallsdep­onering i Repparfjor­den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway