Bergens Tidende

Fikk prestegård i Skånevik under takst

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

De unge paret klarte å presse prisen ned 150.000 kroner, og fikk kjøpe den store prestegård­en i Skånevik i Etne for 2,5 millioner kroner.

For 2,5 millioner kroner får du en leilighet på 60 kvadrat med to soverom i Bergen. I Skånevik fikk det unge paret Torfinn Flatebø og Maren Thomassen et herskapeli­g hus på til sammen 440 kvadratmet­er, mange soverom, stor eplehage og den beste sjøutsikt for samme sum.

Prisantydn­ingen for presteboli­gen var 2.650.000 kroner. Flere forsøkte seg med enda lavere bud, men ble avvist.

Stor tomt

Eiendomsme­gler Leiv Helge Kaldheim i Eiendomsme­gler 1 Haugesund som sto for salget, mener prisen var grei.

– Det er ikke veldig mange eneboliger som omsettes i Sunnhordla­nd, og Skånevik spesielt. Det uvanlige med denne eiendommen er at tomten er så stor. Huset er over hundre år gammelt, men godt vedlikehol­dt med nytt kjøkken og to varmepumpe­r. Det er mulig å flytte rett inn i huset, sier Kaldheim.

Kjøperne vil ikke bli inter- vjuet, men mange setter pris på at det er lokale folk som vil bosette seg fast på eiendommen.

Paret benyttet anledninge­n nå når en lang rekke prestegård­er i Bjørgvin legges ut for salg. Nesten 20 prestegård­er er solgt i Bjørgvin bispedømme de siste årene etter at kravet om tjenestebo­liger for prester forsvant i 2015.

Opplysning­svesenets fond, som står som eier av prestegård­ene, skal de neste årene selge ut enda flere eiendommer etter hvert som de blir fraflyttet.

– Ser gården som felleseie

Men ofte er det sterke følelser i sving når bygdens prestegård legges ut på markedet.

– Det merket vi også i Skånevik. Mange ser på prestegård­en som et felleseie. Her har folk samlet seg for kirkekaffe og andre arrangemen­ter. Det må vi ha respekt for, og derfor bruker vi god tid for å åpne opp eiendommen slik at alle som ønsket det, får besøke den før salget, sier Kaldheim.

Han står bak flere salg av prestegård­er i regionen, og venter at to-tre nye vil bli lagt ut for salg i tiden som kommer.

– Vi har sett at det er stor interesse for disse eiendommen­e. Jeg tror ikke den blir mindre når flere nå legges ut, sier Kaldheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway