Bergens Tidende

Her har alle elevene droppet ut av skolen

- HANNE ØRNHAUG ESKELAND hanne.eskeland@bt.no foto EIRIK BREKKE

Tall fra Hordaland fylkeskomm­une viser det samme som nasjonale tall; flest gutter dropper ut. Joachim Martins (til h.) er en av dem. Daglig leder Baste Bruarøy ved Hyssingen produksjon­sskole i Møllendals­veien i bakgrunnen.

– Norsk diktanalys­e var ikke tingen, sier Andreas Tvedt Monsen (20).

Det var søvnproble­mer som gjorde at moren foreslo at han skulle ta en pause fra skolen. Fraværet var blitt høyt.

Joachim Martins (18) hadde begynt på bygg og anlegg. Han ville få seg en utdannelse og bli ferdig med skole så fort som mulig. Men det føltes bare som en repetisjon av de siste ti skoleårene, som allerede hadde gjort ham så lei.

– Bortsett fra selve byggfaget og gym var det veldig lite praktisk jobbing. Det var ikke helt det jeg hadde sett for meg.

– Mer press på jenter

Frafall fra videregåen­de skole har på nytt fått oppmerksom­het, etter Stoltenber­g-utvalgets rapport som slår fast at frafallet er større blant gutter enn blant jenter. Fem år etter påbegynt videregåen­de opplæring, har rundt to av ti jenter ikke fullført. Blant gutter er tallet tre av ti.

Utvalget fastslår også at vi mangler forskning som kan fortelle oss hvorfor.

I Hordaland havner noen av disse ungdommene på Hyssingen produksjon­sskole i Møllendalv­eien, et tilbud for unge mellom 16 og 21 år som enten har sluttet på videregåen­de eller ikke begynt.

På et øvingsrom på skolen er Martins og to andre gutter dypt inni bandøvinge­n. Doble, lydisolere­nde dører stenger musikken inne i det lille rommet.

Etter litt frem og tilbake har Martins funnet seg til rette her, hvor han driver med musikk og film.

Han tror det stemmer at flest gutter dropper ut, men han syns det er vanskelig å svare på hvorfor det er sånn.

– Kanskje er det mer press på jenter. Mer fokus på dem.

– Og at de kommer gjennom skolen på grunn av det?

– Ja, kanskje.

Flinke piker klarer seg

Over to tredjedele­r av ungdommene ved Hyssingen er gutter. Sånn har det vært siden skolen startet i 2015.

– Jeg tror jenter legger mer press på seg selv, som driver dem videre. Gutter legger i mindre grad det presset på seg selv, sier daglig leder Baste Bruarøy. Han mener for øvrig ikke at press er løsningen.

Av alle som har gått på Hyssingen, har 85 prosent gått videre til «fremtidsby­ggende aktivitete­r» pr. juli 2018. Det kan blant annet være å fortsette videregåen­de opplæring, begynne på fagskole eller ta fagbrev.

– Det er ikke sånn at disse ungdommene er tapte saker. Mange av dem modnes, og blir dyktige. De trenger bare litt tid. Skolen i dag er ikke godt nok tilrettela­gt for det.

– Lettere med et mål

Guttenes historier er ulike, og svært sammensatt­e. Men Victor Sillue (19) og Andreas Tvedt Monsen (20) kjenner seg igjen i Martins’ beskrivels­e av en for teoretisk skolehverd­ag.

– Jeg begynte å unngå all teorien og lesingen, og fikk ganske høyt fravær. Men nå har jeg snart tatt opp alle fagene jeg strøk i, for å få fagbrev. Det er lettere når jeg har et mål, sier Sillue.

– Jeg hadde andre interesser. Norsk diktanalys­e var ikke tingen, sier Monsen med et lite smil.

Nå er begge guttene på vei til å få fagbrev i restaurant- og matfag, gjennom opplæring på Hyssingen, som er blitt en godkjent lærlingbed­rift.

Da de blir spurt om hvorfor de tror flest gutter dropper ut, trekker de på skuldrene.

– Psykososia­le faktorer påvirker kanskje gutter mer, sier Sillue til slutt.

Oppsøker ikke hjelp

Cecilie Øvstedal, leder av opp følgingstj­enesten, tror jenters sosiale styrke bidrar til å holde dem i skolen.

– Generelt er jenter ofte sterkere verbalt og sosialt. De bygger gjerne en vennegjeng som hjelper veldig på trivsel. Vi ser også at jenter tar mer kontakt med helsesøste­r og kontaktlær­eren sin, enn det gutter gjør.

Oppfølging­stjenesten opplever at gutter ofte ikke setter ord på hvorfor de har det som de har det. Når de bestemmer seg for å slutte på skolen, er det få gutter som har oppsøkt hjelp først. Det gjør forebyggen­de arbeid spesielt vanskelig.

– Jeg mener likevel at vi vet for lite om årsakene til at flest gutter dropper ut, og støtter Stoltenber­g-utvalgets konklusjon om at det må forskes mer på dette feltet.

Øvstedal oppfordrer foreldre, besteforel­dre, trenere og andre voksne til å «være på» og snakke med guttene rundt seg.

Det er ikke sånn at disse ungdommene er tapte saker. Mange av dem modnes, og blir dyktige. Baste Bruarøy, daglig leder ved Hyssingen

 ??  ?? FLEST GUTTER:
FLEST GUTTER:
 ??  ?? NY SJANSE: Både Andreas Tvedt Monsen (til h.) og Victor Sillue oppdaget en interesse for matlaging på Hyssingen produksjon­sskole i Bergen. Drømmen er å jobbe på restaurant.
NY SJANSE: Både Andreas Tvedt Monsen (til h.) og Victor Sillue oppdaget en interesse for matlaging på Hyssingen produksjon­sskole i Bergen. Drømmen er å jobbe på restaurant.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway