Bergens Tidende

Slik skal Fana sikre plassen i eliteserie­n

- JOAR OFFERDAL VATLESTAD joar.offerdal.vatlestad@bt.no foto RUNE SÆVIG

Fana holdt følge med Storhamar i store deler av første omgang, men så rykket det andreplass­erte laget i serien fra. Her er Fanas Juliane Løvik, som satte fem på fem forsøk, i aksjon.

– Vi må gi litt blaffen og gi litt juling, sier lagets toppscorer etter 2235-tap for Storhamar hjemme.

Fana startet 2019 med seier over Larvik. Deretter har det blitt tap for Tertnes, Storhamar, Fredriksta­d og Vipers. Det nyopprykke­de laget lå like over kvalikplas­sen med syv poeng før møtet med Storhamar søndag.

Offensivt har Fana klart seg bra i debutseson­gen i Eliteserie­n, men bakover har det vært mer utfordrend­e.

– Brant for mye

Offensivt hadde Fana nettet 328 mål før møtet med Storhamar, noe som plasserte bergenslag­et på syvendepla­ss på scoringsli­sten av tolv lag. Emilie Hovden og Christine Alver hadde før søndagens kamp puttet 144 av Fanas 328 mål.

Mot Storhamar fyrte Fana av femti skudd. 25 av dem sto Hovden og Alver for, som begge er inne på topp-ti-listen over målscorere.

– Det hadde kanskje vært en fordel om bredden var større blant dem som scoret, men vi brant uansett for mye i denne kampen. Da så det stygt ut til slutt, sier Alver etter tapet for Storhamar.

Hovden ser positivt på sjanseskap­ingen til laget, men både kantspille­ren og bakspiller­en Alver er enige om én ting: det er i det defensive utfordring­en ligger.

– Vi sliter bakover og da får vi heller ikke kontringen­e vi ønsker. Vi er ofte på rett plass, og fikser fotarbeide­t, men vi er kanskje litt for snille. Vi må gi litt faen og gi litt juling, og det jobber vi med. Vi har et bra toppnivå, men et lavere bunnivå enn en del andre lag, sier Hovden.

– Det er bakover vi taper kampene. Alt går fortere i denne divisjonen. Vi må tørre å gå i, og det starter på trening, sier Alver.

Lav snittalder

Defensivt har det ikke sett like lyst ut. Med 386 baklengsmå­l er det bare Rælingen og Skrim Kongsberg som har sluppet inn flere før søndagens kamper. Trener Erlend Lyssand kan bekrefte at det jobbes godt på trening.

– Offensivt har det vært bra, men bakover skaper vi for lite brudd og taper for mange dueller, sier Lyssand.

– Hvorfor er det slik?

– En del av det handler om fysikk. Mot Storhamar hadde vi en snittalder på 20,5 år, mens de har en del eldre spillere. Så handler det om plassering og forståelse, som vi jobber med hele tiden. I perioder er vi gode, men vi må også holde det nivået over en lengre periode, sier Lyssand.

Mot Storhamar søndag ettermidda­g holdt Fana følge i starten av første omgang, og ledet i perioder. Halvveis ut i omgangen sto det 9–9. Så rykket Storhamar fra og ledet 13–18 til pause. Etter hvilen ble det for mange bomskudd og feil på Fana, og Storhamar vant til slutt 22–35.

– Storhamar var et bedre lag med høyere tempo, men vi er litt skuffet, som vi bør være, sier Lyssand.

Eliteserie­n kvinner Fana Arena

Dommere: Morten Ropstad Isachsen og Ronny Andre Hell Tilskuere: 803

Utvisninge­r: 4 x 2 min Fana, 3 x 2 min Storhamar

Toppscorer: Storhamar: Ellen Folkvord 8. Fana: Emilie Hovden 6 Fana: Synna Lien, Christine Karlsen Alver 5, Amalie Henriette Finrud Jøsendal, Kristine Gudbrandse­n, Lene Christine Kausland

1, Juliane Moberg Løvik 5, Celine Solstad 3, Sofie Ege Grønlund, Andrea Martine Solstad 1, Silje Marie Heleen Selstad 1, Sofie Vinde Norum, Emilie Margrethe Hovden

6, Oda Cathrine Lunne Mastad

 ??  ?? TAP:
TAP:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway