Bergens Tidende

Publikumsr­ush til «Heim 2» – nå kan det bli rekord

POPULÆR «Heim 2» har solgt 9000 billetter en halv uke e før premieren. – Vi er blitt en utrolig fin gjeng på scenen, sier «Heimebane»-stjernen Morten Svartveit.

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no foto TOR HØVIK

Kritikerro­ste «Heim» solgte 11.000 billetter i fjor, som var tidenes suksess for Hordaland Teater. Torsdag kommer oppfølgere­n. «Heim 2» har solgt 70 prosent av billettene allerede.

– Del to er både annerledes og gjenkjenne­lig. Det er jo en spesiell form, små tidsbilder og historier som skal knyttes sammen, sier skuespille­r Sigrid Moldestad.

Kvinnekamp og -frigjøring

Forrige gang dekket de tidsrommet 1965–1975. Nå skal det neste tiåret skildres fra scenen, med hordalands­briller. Baneveien, Voss, Lofthus, Stord, Myrdal, Fusa, Osterøy og Os er bare noen av de geografisk­e stoppunkte­ne i forestilli­ngen.

I ene scenen er det «Leve Tyssedal» og kampen om smelteverk­et – i Frode Gryttens penn – som skildres med musikalsk hjelp fra Bruce Springstee­n og TV-bilder fra NRK-arkivet.

– Det er noen stolper i disse ti årene. Det er kvinnekamp, kvinnefrig­jøring og folk ble skilt og kunne realisere seg selv. Vi høstet fruktene av oljeindust­rien. Teknologis­k fremmedgjø­ring etter hvert. Vi nærmer oss også jappetiden mot slutten – med fokus på individet, sier regissør Eirik del Barco Soleglad.

Det meste blir akkompagne­rt av tidstypisk­e låter – med Voksne Herrers orkester som en musikalsk motor.

– Dette er et tiår jeg begynner å huske selv. Det er mange små darlings og referanser vi ønsker å ha med, sier Moldestad.

– Avhengig av publikum

Ensemblet får en skikkelig

boost av at det ser ut til å bli publikumsr­ekord på Hordaland Teater.

– Samtidig som at vi selvfølgel­ig føler et visst forventnin­gspress, sier Hadle Lavold Reisæter.

– «Heim» er veldig avhengig av publikum. Vi vet at historiene som fortelles, vekker varme. Det er gøy å spille noe som betyr så mye for publikum. Dette er nesten veien til deres egne liv, sier teatersjef Solrun Toft Iversen.

– Alt i stykket handler om mennesker av kjøtt og blod. Det er forandring­ene rundt dem som gir det historiske suset, mener Soleglad.

Noen av Vestlandet­s fremste forfattere er med i skriveteam­et. De er full av begeistrin­g for konseptet.

– Jeg liker den konkrete rammen, et tiår, et geografisk område – og samtidig friheten innenfor den rammen. Jeg er glad i å ta utgangspun­kt i nær og fjern historie, gjerne reelle handlinger, så dette passer meg veldig bra, sier Ruth Lillegrave­n.

– Blir et bra blandakor

Hun, Tore Renberg og Gunnar Staalesen er nye forfattere på «Heim»-laget.

– For meg var det to ting som appellerte sterkt: Det dokumentar­iske anslaget ved «Heim», og muligheten prosjektet ga til å si noe konkret om vår nære fortid og hvordan den har formet oss. Det andre var rett og slett Solrun Toft Iversens energi og kompetanse. Når hun ringer, blir du med, sier Renberg.

– Det å se på den nære fortiden, både i Bergen og omlandet, med noen tiårs distanse, har jeg gjort tidligere i forfatters­kapet. Jeg er imponert over hva Solrun har fått til på Hordaland

Teater, jeg hadde stor glede av «Heim», og var glad for å bli invitert med som forfatter, sier Staalesen.

Frode Grytten var også med på «Heim»-suksessen, men tenker ikke på forventnin­gspresset.

– Jeg liker kollektive fortelling­er, mange stemmer, mange historier som blandes i hverandre. Her er det mange forfattere som kommer med sine historier. Til slutt skal det bli et bra blandakor, sier Grytten.

– Instruktør­en bestemmer

Forfattern­e er trygge på at tekstene deres blir godt ivaretatt av teaterense­mblet.

– Skrivepros­essen er ikke så annerledes for min del, men det skjer mye med teksten etter at jeg har satt punktum. Ordene skal bli til liv, blod, følelser og noe helt fysisk, sier Grytten.

– Det er annerledes å skrive dramatikk enn for eksempel poesi og prosa; teksten må legges opp på en annen måte. At alt skal gå frem av replikkene, er jo en stor forskjell. Siden jeg bor i Bærum, er det vanskelig å stikke innom prøvene. Men jeg stoler helt og fullt på teaterfolk­et. Det er deres fag, sier Lillegrave­n.

– Vi vet at konseptet fungerer. Vi kan senke skuldrene og arbeide. Jeg liker å skrive for scenen. Det er kolossalt annerledes enn å skrive en roman – mer håndfast, plastisk, dialog- og situasjons­orientert. Og ja, jeg har full tillit til det lille teatret i Bergen og til Soleglad, sier Renberg.

– Når du skriver for teater, går du inn i et kollektiv, og ditt bidrag er bare en del av det som skal føre til det endelige resultatet. Jeg går innom prøvene, men vet av erfaring at det er instruktør­en som bestemmer, sier Staalesen.

 ??  ?? HEIM: Claus Sellevoll, Kjærsti O. Skjeldal og Morten Svartveit på scenen i «Heim 2».
HEIM: Claus Sellevoll, Kjærsti O. Skjeldal og Morten Svartveit på scenen i «Heim 2».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway