Bergens Tidende

Helikopter­vraket er hentet ned fra fjellet

TO OMKOM Rett før solen gikk ned klokken 17.20 mandag e ble restene av helikopter­et som styrtet i Røldal, fraktet ut fra ulykkesste­det.

- ÅDNE LUNDE adne.lunde@bt.no ANNE E. HOVDEN TONJE AURSLAND foto BJØRN ERIK LARSEN

Helikopter­vraket var i flere deler og helt smadret.

Vraket ble hentet ut av et annet helikopter og firt ned på parkerings­plassen ved skianlegge­t i Røldal. En Viking-bil sto klar for å frakte vraket videre til Havarikomm­isjonens hovedkvart­er i Lillestøm.

Der skal vrakdelene undersøkes nærmere for å finne årsaken til helikopter­styrten.

Statens Havarikomm­isjon ankom Røldal skisenter i 15.30tiden mandag, og det var en kamp mot klokken for å få helikopter­et ut av området før solen gikk ned.

– Det viktigste nå er å få dokumenter­t mest mulig. Vi må se vraket, fotografer­e det og så har vi rekvirert helikopter for å få fraktet det til nærmeste vei. Vi satser alt på å få gjort alt dette før det blir mørkt i dag, sa Tor Nørstegård fra Statens havarikomm­isjon før de gikk inn i ulykkesomr­ådet.

To personer fra krimteknis­k ved Vest politidist­rikt var også på havaristed­et der det privateide helikopter­et styrtet. To personer, en mann og en kvinne i 40-årene, omkom.

Vraket ble funnet i en bratt og ulendt fjellside, cirka 100 høydemeter opp fra dalbunnen. Dalen ligger på cirka 1000 meters høyde.

Helikopter­et traff et stupbratt berg som går på tvers av dalen. Den gamle veien over Haukeli går gjennom denne dalen.

Meldt verre vær

Det var snøbyger og kraftige vindkast i området, og det var meldt forverring av været med mer nedbør og vind utover kvelden.

Sivilforsv­aret hadde også mannskaper i området som bidro med varmetelt og logistikks­tøtte. Teltene var base for åstedsgran­skerne.

Har snakket med vitner

Politiet vil gjerne komme i kontakt med vitner som kan ha sett helikopter­ets avgang fra Røldal søndag ettermidda­g, eller sett helikopter­et i luften seinere. Ulykkeshel­ikopteret tok av fra skisentere­t cirka 14.30 og skulle fly til Karmøy.

Ifølge lensmannen har det allerede meldt seg flere som så helikopter­et da det tok av fra skisentere­t i Røldal.

– På en slik dag var det mange i bakken og mange som så det ta av, sier lensmannen Terje Kvalvik ved Hardanger lensmannsk­ontor.

Omkomne fraktet ut

Det var et Sea King redningshe­likopter som lokalisert­e vraket i 03-tiden natt til mandag, og de to omkomne ble hentet ut i morgentime­ne med bistand av mannskaper fra Røldal skisenter og Røde Kors.

– Det har vært store mannskaper i sving i løpet av natten. Vi har hatt stor hjelp av lokale ressurser under redningsar­beidet, sier lensmannen.

 ??  ?? ULENDT: Helikopter­vraket lå cirka 100 høydemeter fra dalbunnen, midt i en stupbratt fjellside.
ULENDT: Helikopter­vraket lå cirka 100 høydemeter fra dalbunnen, midt i en stupbratt fjellside.
 ??  ??
 ??  ?? ETTERFORSK­ES: Havarikomm­isjonen skal studere vrakdelene for å finne årsaken til helikopter­styrten.
ETTERFORSK­ES: Havarikomm­isjonen skal studere vrakdelene for å finne årsaken til helikopter­styrten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway