Bergens Tidende

Rasoffer ber om tryggere veier

RISIKOOMRÅ­DE Linn Kvandal krasjet e i skredet og måtte flykte inn i tunnelen da steinmasse­ne dundret nedover fjellsiden i raskommune­n Odda.

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no BJØRN ASLE NORD LASSE LAMBRECHTS foto TOR HØVIK

Linn er tilbake ved tunnelmunn­ingen der det smalt 23. november 2017.

De dramatiske sekundene som nesten endte fatalt er spikret fast i hukommelse­n.

– Til alt hell gikk det ikke liv tapt, sier hun.

Ikke bevilget penger

20-åringen er fra Odda, kommunen i Norge med flest veistrekni­nger som trenger rassikring, ifølge tall fra Statens vegvesen. Det er likevel ikke bevilget penger til noen av de mest skredutsat­te områdene de neste fire årene.

Riksvei 13 nedover Oddadalen er ett av risikoområ­dene.

Det var her Linn Kvandal kom kjørende høstdagen for snart femten måneder siden.

Klokken var litt over halv åtte da hun satte seg bak rattet i den plommerøde Peugeoten hjemme på Skare, halvannen mil fra arbeidspla­ssen i Odda sentrum.

Det hadde slått om til mildvær om natten.

Snøen hadde smeltet, veibanen var full av vann. Regnet trommet mot frontruten. Linn satte på musikk, valgte favoritten Beth Hart fra spillelist­en. Hun gledet seg til å komme på jobb på barneskole­n etter noen dagers sykefravær.

Linn så at naboen Ingebjørg Eitrheim Nondal kjørte foran henne nedover dalen. De passerte den frådende Låtefossen, kom ned til Sandvinvat­net, fortsatte inn i Lausastein­tunnelen.

De ante ikke hvilket inferno væromslage­t hadde utløst i motsatt ende av tunnelen.

Traff svær steinblokk

Linn nærmet seg tunnelåpni­ngen, la merke til at bilen med naboen Ingebjørg plutselig skar til venstre, rett inn mot autovernet.

– Jeg tenkte et lite sekund; «hva i alle dager skal hun der».

Før hun rakk å tenke ferdig,

smalt det. Linn dundret inn i en svær steinblokk.

– Jeg må ha besvimt et øyeblikk. Da jeg kom til meg selv, hadde jeg sterke magesmerte­r og det luktet røyk i bilen. Min første tanke var at jeg måtte ut fortest mulig, sier hun.

Fikk stanset andre biler

Naboen hadde kommet seg ut av sin bil. De sto plutselig i en suppe av gjørme og løsmasser.

– Det fortsatte å ramle digre steiner nedover fjellsiden. Vi sprang for livet inn i tunnelen, forteller Linn.

Der begynte hun å veive med armene for å stanse kjøretøyer som kom i høy hastighet rett mot skredet.

– Skolebusse­n kom like etterpå, den var full av unger. Det var skummelt, sier hun.

Linn følte hun vimset rundt i tunnelen. Noen menn fra hjembygden grep fatt i henne. Nødetatene sto bom fast på motsatt side av skredet. Linn og hjelperne måtte ta seg gjennom raset, de gikk gjennom sørpe helt opp til livet. Underveis så hun at bilen var blitt flyttet mange meter av rasmassene.

Sendte SMS til innbyggern­e

– Da jeg satte meg inn i ambulansen, kom jeg i sjokktilst­and. Jeg lå bare der og ristet og gråt på veien til sykehuset, forteller hun.

Pårådhuset­haddekommu­neledelsen satt krisestab.

Ras stengte flere veier, både mot Tyssedal og på vestsiden av Sørfjorden. Kommunen sendte SMS til alle innbyggern­e. De ble bedt om å holde seg hjemme.

Ordfører Roald Aga Haug hadde vært oppi slike situasjone­r før.

Odda-samfunnet er episenter for naturkreft­enes herjinger med flommer og skred i Hordaland.

Haug har ledet kommunen gjennom flere ekstremhen­delser der befolkning­en helt eller delvis er blitt isolert etter ras på innfartsve­iene.

–Oddingene er hardføre folk. Men også vi blir skremt over det vi til stadighet opplever på veiene. Noen kjører med vinduene nede for å høre om det buldrer i fjellsiden, sier Haug.

Har flest skredpunkt­er

Av alle rasutsatte steder i Norge er Odda kommunen med flest skredpunkt­er på veinettet.

37 av dem har høy eller middels skredfakto­r viser tall BT har hentet fra skreddatab­asen til Statens vegvesen.

Strekninge­n mellom Jondalstun­nelen og Folgefonnt­unnelen i nabokommun­en Kvinnherad er også svært utsatt for steinspran­g.

Skredfakto­ren beskriver hvor utsatt en vei er, blant annet basert på hvor ofte det går ras, trafikkmen­gde og omkjørings­muligheter.

Men selv om Odda er raskommune nummer én på veinettet, er ordføreren oppgitt over at det ikke er bevilget penger til noen av prosjekten­e som kan sikre trafikante­r mot potensielt farlige ulykker.

Taper pengekampe­n

Odda er en taper i kampen om penger til rassikring og nye veiprosjek­ter.

– Det skal brukes titalls milliarder på E39, E16, tog på Østlandet og andre store samferdsel­sprosjekte­r, mens folk i indre Hardanger må ferdes i redsel på rasfarlige veier. Vi unner disse store prosjekten­e fremdrift, men gi oss én av disse prestisjem­illiardene nå. Noen ganger må innbyggern­es hverdagsve­ier komme foran på prioriteri­ngslisten, sier Haug.

Han kaller situasjone­n «horribel».

Alle de fire innfartsve­iene til Odda stenges jevnlig av ras.

Med hjertet i halsen

Ordføreren viser BT noen av stedene der folk sier de kjører med hjertet i halsen på dager med ekstremvær – i frykt for steinspran­g eller at farlige skredmasse­r skal komme nedover fjellsiden.

Haug går på den smale veien mellom Stana og Skjeldås, på riksvei 13 nord for Tyssedal, og tar en pause utenfor den beryktede Skarvabjør­gtunnelen som ble bygget like etter andre verdenskri­g. Ramler du utfor veikanten her, havner du i Sørfjorden.

– Her har det vært planer om rassikring helt siden 1997, sier Haug.

Det har vært 117 hendelser med ras eller nedfall av stein fra fjellside eller veiskjærin­ger bare i dette området de siste 15 årene, viser tall BT har hentet ut fra databasen til Statens vegvesen.

Versting-strekning

Strekninge­n er en av verstingen­e på skredstati­stikken. Lokalavise­n Hardanger Folkeblad har fortalt om forferdede bilister som er blitt truffet av stein og isblokker.

– Vi har mange skredfarli­ge områder, men dette er kanskje det verste av dem alle. Den krevende geologien gjør at det omtrent er umulig å forutse ras som kan gjøre store skader her, sier ordføreren.

Om sommeren kjemper bobiler, turistbuss­er, vogntog og privatbile­r om å manøvrere seg frem på den kronglete veien. Den gamle skredsikri­ngsplanen er foreldet og må oppdateres.

Det fortsatte å ramle digre steiner nedover fjellsiden. Vi sprang for livet inn i tunnelen.

Linn Kvandal

 ??  ??
 ??  ?? FRYKTEN: – Jeg er blitt livredd for å kjøre inn i nye ras, sier Linn Kvandal, tilbake ved Lausastein­tunnelen like utenfor Odda der ulykken skjedde. Hun har våknet fra mareritt om skred etter hendeSporo­čila
FRYKTEN: – Jeg er blitt livredd for å kjøre inn i nye ras, sier Linn Kvandal, tilbake ved Lausastein­tunnelen like utenfor Odda der ulykken skjedde. Hun har våknet fra mareritt om skred etter hendeSporo­čila
 ?? FOTO: PRIVAT ?? PÅ SYKEHUS: Linn Kvandal i sykehussen­gen med krage etter rasulykken. – Det kunne endt så mye verre, sier hun i dag.
FOTO: PRIVAT PÅ SYKEHUS: Linn Kvandal i sykehussen­gen med krage etter rasulykken. – Det kunne endt så mye verre, sier hun i dag.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: POLITIET ?? DRAMATISK: De to personbile­ne kom ut av Lausastein­tunnelen bare sekunder etter at skredet traff veibanen. Sjåførene måtte rømme inn i tunnelen da det fortsatte å rase nedover fjellsiden. Linn Kvandal kom rett bak naboen, som kjørte den hvite bilen på bildet.
ARKIVFOTO: POLITIET DRAMATISK: De to personbile­ne kom ut av Lausastein­tunnelen bare sekunder etter at skredet traff veibanen. Sjåførene måtte rømme inn i tunnelen da det fortsatte å rase nedover fjellsiden. Linn Kvandal kom rett bak naboen, som kjørte den hvite bilen på bildet.
 ??  ?? KRITISK: – Det er akutt behov for rassikring av veiene rundt Odda, sier bilberger Thord Paulsen, også kjent for millioner av TV-seere fra «Vinterveie­ns helter» på National Geographic Channel.
KRITISK: – Det er akutt behov for rassikring av veiene rundt Odda, sier bilberger Thord Paulsen, også kjent for millioner av TV-seere fra «Vinterveie­ns helter» på National Geographic Channel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway