Bergens Tidende

LIKESTILLI­NG: Arbeidslin­jen må oppretthol­des på andre måter enn å frarøve noen menn muligheten til å være sammen med barna sine.

Tredeling av permisjone­n er et godt grep, men barseltide­n burde holdes utenfor regnestykk­et.

-

TREDELING av foreldrepe­rmisjonen er et slags kinderegg: Barn får mer tid med begge foreldrene, kvinner styrker sin posisjon i arbeidsliv­et, og menn som vil ta lang permisjon får et godt argument både hjemme og i møte med arbeidsgiv­er.

Det er all grunn til å tro at dette grepet har positiv likestilli­ngseffekt på lengre sikt. Den vedtatte ordningen er likevel ikke uten svakheter, og må fortsatt diskuteres kritisk.

BÅDE FEDRE OG MØDRE får nå 15 ukers øremerket permisjon. Tre uker før fødselen er forbeholdt mor, mens en fellesperi­ode på 16 uker er til fri fordeling.

For det første omfatter fellespott­en også barseltide­n, altså de første seks ukene etter fødsel. Denne tiden burde holdes utenfor. Det nye regelverke­t tar ikke høyde for den fysiske belastning­en det er å føde, og at mor er helt uunnværlig for barnet i perio- den hvor ammingen skal i gang.

For det andre har menn fortsatt ikke fått selvstendi­g rett til opptjening. Det vil si at far ikke får sin permisjon hvis mor er utenfor arbeidsliv­et. Dette er et kostnadssp­ørsmål, og handler om å oppfordre kvinner til å være i jobb. Ordningen er likefullt diskrimine­rende.

Utgangspun­ktet må være at velferdsgo­der avhenger av egen, og ikke andres, innsats som skattebeta­ler. Arbeidslin­jen må oppretthol­des på andre måter enn å frarøve noen menn muligheten til å være sammen med barna sine.

HVIS MOR FÅR HELE fellesdele­n av permisjone­n, vil hun være tilbake i jobb før barnet blir åtte måneder. Motstander­ne mot tredeling mener dette er for tidlig, og viser særlig til ammeproble­matikk.

Dette er et svakt argument. Det er fullt mulig å løse ernæringss­pørsmålet på andre måter når barnet er såpass stort. Mange kvinner kan dessuten få ammefri flere timer per dag. At mor tar ut ferie i perioden mellom mors og fars kvote gir også en mulighet til utsettelse. Det er også mulig å utvide lengden på den totale permisjons­tiden til 59 uker hvis man kan leve med 80 prosent lønn.

Det er all grunn til å tro at dette grepet har positiv likestilli­ngseffekt på lengre sikt.

LANG FØDSELSPER­MISJON er uansett ikke et gode mødre har krav på, men en skattefina­nsiert økonomisk støtte som staten lar norske familier nyte godt av.

Staten velger nå å forbeholde en økt andel til fedre, og signaliser­e tydelig at det også er mulig å få mer. Det er verken tvang eller inngrep som frarøver familiene frihet, men et helt betimelig og progressiv­t vilkår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway