Bergens Tidende

Politikere mener flyktningb­olig ser ut som et lager

- PÅL ANDREAS MÆLAND paal.maeland@bt.no

Naboer og politikere på Osterøy krever at kommunen snur bygget som er tiltenkt seks flyktninge­r. Det er uten dagslys og utsikt.

På Reigstad i Valestrand på Osterøy er det den siste tiden blitt oppført et langt, smalt bygg med seks dører.

Tomten ligger slik at det er utsikt og sol, men bygget er helt uten vinduer i fronten eller på gavlveggen­e.

Går man rundt bygget, ser man derimot at det er seks vinduer på baksiden, inn mot bergveggen.

Naboer skriver til BT at de trodde det var snakk om et bygg med boder. Men nærmere undersøkel­ser viste at det inneholder seks hybler. De skal Osterøy kommune leie ut til enslige flyktninge­r og andre som trenger midlertidi­g bolig.

Det var Bygdanytt som meldte om saken i helgen.

– Kan ikke være egnet

Kommunesty­rerepresen­tant Kjersti Ingolvsdot­ter Vevatne (V) har sammen med Berit Moslett Borge (H) stilt spørsmål til rådmannen om bygget, etter å ha blitt varslet av naboer.

– Dette bygget kan ikke være egnet som bolig i det hele tatt. Det finnes jo minstekrav til dagslys og utsikt. Jeg klarer ikke med min beste vilje å forstå at dette skal falle inn under de kravene, sier Vevatne til BT.

Hun sier at noe må ha gått galt underveis, når bygget ble seende ut slik. Bygget var oppe i planutvalg­et for å få dispensasj­on. Da var det ikke tegnet inn hvor vinduene skulle være, og skjæringen bak huset så langt mindre ut enn den har endt opp som.

– Uverdig

– Det ser ut som et lagerbygg. Jeg mener at vi ikke kan bosette flyktninge­r eller andre folk der slik det står. Det er uverdig, sier Borge til Bygdanytt.

Hun forteller at det bare er rundt en halv meter fra vindusside­n til fjellvegge­n.

– Vi skal ta imot flyktninge­r som kommer hit med traumer, for så å plassere dem i en bolig uten dagslys, sier Borge.

Bygget er et modulbygg, der vinduene kun er på ene siden.

Rådmann Ingvild Hjelmtveit forklarer situasjone­n med at bygget var tiltenkt en annen tomt, men grunnforho­ldene gjorde at det ikke kunne settes opp der. Dermed endte bygget opp på den trangere tomten i skråningen.

«Bygget er oppført i samsvar med godkjennin­gen. Vi ser likevel at grunnet for liten tomt ble ikke dette bra, og vi ser nå på alternativ­e løsninger», skriver rådmannen til BT. Hun opplyser at det ikke er gitt ferdigatte­st for bygget slik det står nå.

– Tomten var for liten

Til Bygdanytt forklarer rådmannen at man ikke kunne plassere dørene mot fjellvegge­n, fordi tomten var så liten. Dermed kom dørene på «utsiktssid­en» og vinduene mot fjellvegge­n.

Hjelmtveit sier at et eksempel på tiltak kan være å bytte dørene med noen som har glass.

– Hyblene er i utgangspun­ktet bare et stort rom, derfor kan vi ikke legge til flere vinduer, sier rådmannen.

Borge mener en løsning med glassdører ikke er godt nok.

– De må heller finne ut om det er mulig å snu bygget, sier Høyre-politikere­n.

 ?? FOTO: OSTERØY VENSTRE ?? VINDU MOT FJELL: Er det en garasje? Boder? Nei, dette skal bli bolig for flyktninge­r og andre som trenger midlertidi­g bolig på Osterøy. Siden med vinduer er lagt kloss inntil fjellvegge­n.
FOTO: OSTERØY VENSTRE VINDU MOT FJELL: Er det en garasje? Boder? Nei, dette skal bli bolig for flyktninge­r og andre som trenger midlertidi­g bolig på Osterøy. Siden med vinduer er lagt kloss inntil fjellvegge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway