Bergens Tidende

Risikerer fengsel for kommentar på Facebook

- INGRID FREDRIKSEN ingrid.fredriksen@bt.no HILDE OLSEN AALVIK

– Jeg var oppgitt og sint. Det var ikke så lurt å skrive de ordene jeg valgte, sa kvinnen under rettssaken.

En 71 år gammel kvinne fra Bergen kalte Sumaya Jirde Ali en «korrupt kakerlakk». Nå er hun tiltalt for hatefulle ytringer.

Utsagnet ble skrevet i kommentarf­eltet under et innlegg om samfunnsde­battanten og forfattere­n Sumaya Jirde Ali på Facebook i fjor høst.

Kommentare­n kvinnen er tiltalt for å ha skrevet, lyder: «Fandens svarte avkom reis tilbake til Somalia og bli der din korrupte kakerlakk.»

– Jeg var sikker på at dette var en lukket gruppe. Sumaya kaller Sylvi Listhaug for nazist. Offentlig har hun også sagt «fuck politiet» og «fuck Listhaug». Jeg ble sint og svarte, sa den tiltalte i sin forklaring i Bergen tingrett.

Beklager kommentare­n

Hun innrømmer å ha skrevet utsagnet hun er tiltalt for, men erkjenner ikke straffskyl­d.

– Jeg var oppgitt og sint. Det var ikke så lurt å skrive de ordene jeg valgte. Jeg mente ikke noe særlig med det jeg skrev, jeg bare skrev det og jeg hadde ikke skrevet det samme en til gang, sier den tiltalte.

71-åringen beklager kommentare­n.

– Jeg beklager det at jeg skrev det, det var ikke så glupt, sa den tiltalte i sin forklaring.

– Truende og aggressivt

Det var Antirasist­isk Senter som anmeldte saken.

– Det vises direkte til hudfarge i kommentare­n. Kakerlakk er virkelig det som faller innenfor klassisk hatretorik­k. Det er et skadedyr og et veldig klassisk uttrykk for hat. Det er to negative karakteris­tikker her. Helheten blir dermed ganske voldsom. Jeg oppfatter det som at det er rettet mot én person, sier Rune Berglund Steen, daglig leder i Antirasist­isk Senter, som vitnet under rettssaken.

Den fornærmede, Sumaya Jirde Ali, forklarte seg via telefon under rettssaken, som varte én dag.

– Jeg opplever utsagnet som hatefullt. Hun kaller meg for en kakerlakk og det er dehumanise­rende. Når man reduserer noen til noe så ubetydelig og unyttig åpner man for at det er greit å skrive noe slikt til meg. Jeg opplever dette som hatefullt, truende og aggressivt, sa den fornærmede.

Videre forklarte hun spesifikt sine uttalelser som «fuck politiet» og «fuck Listhaug».

– Disse utsagnene har jeg beklaget gang på gang, men likevel spinnes det videre på dem, sier Ali.

Politiadvo­kat Cathrine Elisabeth Schjelderu­p stilte spørsmål om Ali noen gang har stemplet Sylvi Listhaug som nazist.

– Aldri, svarte Ali.

Ba om fengsel

Aktor la ned påstand om ubetinget fengsel i 14 dager for kvinnen.

– Påtalemynd­igheten mener utsagnet er en uttalelse som vanskelig kan forstås på andre måter enn at det er rettet mot den fornærmede­s hudfarge og tilhørighe­t til en folkegrupp­e. Det er utvilsomt et angrep på Sumaya som person, sa aktor i sin prosedyre.

Forsvarer Laila Kjærvik ba på sin side om at tiltalte blir frifunnet.

– Jeg mener det er helt klart at denne ene fremsatte ytringen ikke skal rammes av straff. Den tiltalte har ikke utvist eller hatt et reflektert syn på de ordene hun har brukt. Hun har ikke ment å sjikanere. Hun har forsvart sin favorittpo­litiker. Det er uheldig, ja, men ikke noe straffbart slik som jeg leser det, sa Kjærvik i sin prosedyre.

Dommen er ventet om en uke.

 ?? FOTO: HILDE OLSEN AALVIK ?? POLITIADVO­KAT: Cathrine Elisabeth Schjelderu­p er aktor i saken mot den tiltalte kvinnen.
FOTO: HILDE OLSEN AALVIK POLITIADVO­KAT: Cathrine Elisabeth Schjelderu­p er aktor i saken mot den tiltalte kvinnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway