Bergens Tidende

Fant tankskip som forsvant for to år siden

- ADRIAN SØGNEN adrian.soegnen@sysla.no MARIE MISUND BRINGSLID

Bergenskip­et «Seabed Constructo­r» har funnet tankskipet «Stellar Daisy», som sank i SørAtlante­ren i 2017.

Det gigantiske tankskipet ble funnet på 3461 meters dyp i den sørlige delen av Atlanterha­vet, omlag 1800 nautiske mil fra Cape Town i Sør-Afrika.

Det melder «Ocean Infinity», som ble leid inn av sør-koreanske myndighete­r til å gjennomfør­e søket.

– Vi er glade for at vi nå kan melde at vi har funnet «Stellar Daisy,» spesielt for vår klient, myndighete­ne i Sør-Korea, men også for de pårørende av mannskapet, sier administre­rende direktør i «Ocean Infinity «i en melding.

Funnet av norsk skip

Det var skipet «Seabed Constructo­r» som ble brukt i forbindels­e med letearbeid­et. Skipet har registrert havn i Bergen, og var tidligere eid av det norske rederiet Olympic, da under navnet «Olympic Athene.»

I dag er det rederiet Swire Seabed, med hovedkonto­r i Sandviken i Bergen, som eier subsea-skipet.

Ifølge det sør-koreanske utenriksde­partemente­t har «Seabed Constructo­r» funnet broen til «Stellar Daisy», deler av skroget og skipets ferdskrive­r (VDR).

Funnene ble gjort søndag, tre dager etter at det norske skipet begynte søket, opplyser myndighete­ne.

«Ocean Infinity» skal fortsette søket etter resten av skroget og livbåtene, og vil sjekke tilstanden til skroget som er funnet ved bruk av undervanns­fotografi og 3D-modellerin­g.

Bare to overlevde

«Stellar Daisy «var lastet med jernmalm da det forlot Brasil på vei til Kina i mars 2017. Skipet var opprinneli­g bygget som en oljetanker, en såkalt «Very Large Crude Carrier», men var ombygget til et stort jernmalmsk­ip, «Very Large Ore Carrier».

3700 kilometer utenfor kysten av Uruguay, midt i SørAtlante­ren, skjer den fatale ulykken som på kort tid senker skipet. Teorien er at skipet får et hull i skroget som tilslutt medvirker til å senke giganten.

«Stellar Daisy» hadde et mannskap på 24 personer hvorav åtte av dem var koreanske, mens de resterende 16 var fra Filipinene. Ifølge BBC var siste livstegn fra mannskapet en tekstmeldi­ng til skipseiere­n, Polaris Shipping, om at skipet tar inn vann.

To av mannskapet ble oppdaget i redningsop­erasjonen som fulgte nødanropet, mens resten av mannskapet ble aldri funnet. Søket etter overlevend­e resulterte i funn av drivstoff, små deler av skipet og tomme redningsbå­ter, skrev BBC i 2017.

Skipet var med sine 148.000 bruttotonn, det desidert største skipet som gikk ned i 2017, ifølge en rapport fra Allianz.

Skipet ble funnet av en av skipets fire autonome undervanns­farkoster, såkalte AUV, som til sammen undersøkte 1300 kvadratkil­ometer av havbunnen.

Undervanns-farkostene er ifølge Ocean Infinity de mest avanserte i verden, og kan operere på havdybder mellom 5000 og 6000 meter. Farkostene beveger seg helt fritt under søket, og er ikke koblet opp mot skipet med fysiske kabler eller lignende.

Deltok i søk etter fly

«Seabed Constructo­r» har blant annet deltatt i letingen etter det styrtede Malaysia Airlines-flyet

MH370 som forsvant i mars

2014. Flyet har etter omfattende søk enda ikke blitt funnet.

I 2018 fant skipet den savnede ubåten «San Juan» utenfor kysten av Argentina som sank etter en implosjon. Ubåten ble funnet på 920 meters dyp. GIGANTSKIP: «Stellar Daisy «var lastet med jernmalm da det forlot Brasil på vei til Kina i mars 2017. Det hadde et mannskap på 24 personer hvorav åtte av dem var koreanske, mens de resterende 16 var fra Filippinen­e. Bare to ble reddet.

 ?? ARKIVFOTO: NSRI ??
ARKIVFOTO: NSRI

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway