Bergens Tidende

Høflig, men klar tale om sikkerhet

- JACOB SVENDSEN jakob.svendsen@pol.dk

Ved helgens sikkerhets­konferanse i München leverte USA, Kina og Tyskland vidt forskjelli­ge oppfatning­er av verdenssit­uasjonen,.

De var høflige, slik man skal være ved slike begivenhet­er. Men ellers var det en kontant tone som ble utvekslet mellom Tyskland, USA og Kina da de ved sikkerhets­konferanse­n i München ga hver sin oppfatning av «verdens sikkerhets­politiske tilstand».

USAs visepresid­ent, Mike Pence, snakket fra leveren og var på grensen til det konfron- terende i sin tale. Kinas tidligere utenriksmi­nister, Yang Jiechi, smilte og var glad for det internasjo­nale samarbeide­t, men holdt tett om problemene som seiler opp rundt verdens kommende supermakt, både regionalt og internasjo­nalt.

Også var det Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel, som talte i klartekst med snert av både oppgitthet og irritasjon over Mike Pences nylige utfall mot Europas forsøk på å oppretthol­de den internasjo­nale atomavtale­n med Iran, mot tyske bilproduse­nter og mot Tysklands interesse i den omstridte gasslednin­gen Nord Stream 2, som skal levere gass fra Russland til Vest-Europa. «Det store puslespill­et – hvem finner alle brikkene?» var over- skriften på den årlige konferanse­n, hvor statsråder, generaler, eksperter og våpenprodu­senter fyller Bayerns hovedstad.

Kritiserte EUs Iran-politikk

Blant gjestene virket det imidlertid som at de fleste ville bygge sine egne puslespill. Det var i hvert fall ikke mange spor av samarbeid blant de skjeve, uformelige og firkantede brikkene i verdenspus­lespillet.

Mike Pence siterte ofte Donald Trump i sin tale, hvor han uten forbehold ga presidente­n all ære for forbedring­er og økninger i Nato-landenes forsvarsbu­dsjetter i løpet av det siste året.

Pence kom også med sterk amerikansk ros til de enkelte EU-landene som stiller seg

 ??  ?? ÆRVERDIGE LOKALER: Kveldsmott­akelsen for delegatene foregikk i Keisersale­n lørdag i ærverdige Die Münchner Residenz fra begynnelse­n av 1500-tallet.
ÆRVERDIGE LOKALER: Kveldsmott­akelsen for delegatene foregikk i Keisersale­n lørdag i ærverdige Die Münchner Residenz fra begynnelse­n av 1500-tallet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway