Bergens Tidende

Brann-treneren vil ikke ha spillere som teller egne målpoeng

- ØYSTEIN VIK oystein.vik@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Ingen enkeltspil­ler har puttet mer enn ni mål de tre siste sesongene. Det bekymrer ikke trener Lars Arne Nilsen.

Du har hørt ham si det mange ganger: Det er ikke viktig for Lars Arne Nilsen hvem som scorer mål for Brann.

I fjor var Steffen Lie Skålevik lagets giftigste med ni mål.

I 2017 var det Kristoffer Barmen med åtte, i 2016 Skålevik med seks.

– Det er det samme for meg hvem som scorer. Bare vi scorer og angriper. Det betyr ingenting hvem det er, sier Nilsen.

Han har akkurat ledet årets første økt på kunstgress­et på Nymark. Brann har vendt tilbake fra en to uker lang treningsle­ir på Gran Canaria.

Nå venter to uker i Norge, der Brann skal møte Kristiansu­nd og Haugesund i treningska­mper, før laget igjen skal til Spania for å gjøre den siste finpussen før seriestart.

De som ikke forstår

Et begrep i fotballen Nilsen ikke har særlig sans for, er målpoeng. Altså antall målgivende pasninger og mål lagt sammen.

– Jeg vil ikke ha spillere som teller egne målpoeng. Det er jeg ikke interesser­t i. Vi har tapt kamper, og spillere har fortalt om hvor mange mål de har lagt opp til eller scoret. De som har det fokuset, forstår ikke hva vi holder på med, sier Nilsen.

Brann-treneren utdyper poenget sitt. Det handler om tankesette­t til spillerne.

– Spillerne skal gå på banen for å gjøre de andre gode. Selvsagt levere selv, men jobbe knallhardt for laget. Ingen skal sette seg over laget. Har laget tapt og en spiller er opptatt av om han har lagt opp til et mål eller scoret..., jeg ønsker ikke slike spillere.

Intern justis

Men denne måten å tenke på er blitt bedre for hvert år han har vært i Brann, mener Nilsen. Det han så av spillerne på Gran Canaria gjorde ham optimistis­k med tanke på sesongen.

– Det er en intern justis. Jeg trenger ikke si så mye.

Treneren sier at han har spillere som kan gi lagkamerat­ene beskjed. Han eksemplifi­serer slik hvilken type handlinger som gjør at internjust­isen inntreffer.

– Om du kommer alene med keeper og har en ved siden av deg, for eksempel, og så skyter du utenfor i stedet for å sentre. Det er ikke bra i det hele tatt, sier Nilsen og fortsetter:

– Å bli ego og gjøre alt selv når andre er i bedre posisjoner, er ikke bra. Du må finne ut hva som er godfoten til lagkamerat­en din og spille ham god. Da blir du selv god og da blir laget bra.

– Ingen står over laget. Ingen står over klubben. Blir noen større enn laget og klubben, så blir de ikke her lenge. Men innordner de seg, så går det bra. Nå har vi en gruppe som er ekstremt god på dette, fortsetter han.

Krever mer offensivt

Etter 1–1-kampen mot Start på Gran Canaria konkludert­e Brann-kaptein Vito Wormgoor med at laget har en del å gå på offensivt, og at det å jobbe med å skape sjanser bør være fokus frem mot seriestart.

Midtbanesp­illerne Kristoffer Løkberg og Fredrik Haugen forstår kapteinens poeng.

– Det er riktig som Vito sier at vi må jobbe mer med det offensive. Relasjonen­e må bli bedre, sier Løkberg.

– Hva betyr det?

– Det betyr at for eksempel høyre kant, høyre back og høyre indreløper må finne ut av ting sammen. De som ofte er i nærheten av hverandre på banen må lære hverandre å kjenne, sier Løkberg.

Den tidligere Ranheimspi­lleren sier i likhet med Nilsen at det er laget som først og fremst må finne ut av det offensive.

– Det er bra kraft i laget. Standhafti­gheten til å rydde unna i egen boks og alt det der er veldig bra. Så handler det om å bli bedre som lag til å skape sjanser og score mål, sier Løkberg.

I fjor scoret Brann 45 mål i Eliteserie­n. Rosenborg scoret 51, Molde 63.

– Hele laget må ta ansvar for det offensive, begynner Fredrik Haugen.

– Hvem har størst ansvar for å levere mål?

– Oftest de offensive spillerne, men det henger sammen med hvordan vi er som lag. Blir vi lave og veldig gode defensivt, blir det gjerne langt frem til mål. Hvis vi tør å stå høyt og få brudd høyt i banen, så blir det bedre offensivt.

Haugen scoret fire mål i fjor. Han har ikke noe klart mål om hvor mange han skal score i år.

– Jeg har levert bra de siste årene, og det vil jeg fortsette med, men det viktigste er at jeg jobber for laget og gjør det treneren vil jeg skal gjøre, sier Haugen.

 ??  ?? VAR SPISS: Lars Arne Nilsen var selv spiss. Da var det viktig for ham å score. Men som trener tenker han ikke at spissene må gjøre det.
VAR SPISS: Lars Arne Nilsen var selv spiss. Da var det viktig for ham å score. Men som trener tenker han ikke at spissene må gjøre det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway