Bergens Tidende

En gitar snudde livet på hodet

Etter at Christian Solvang begynte med musikktera­pi har han spilt inn ni plater. Nå skal han spille inn sin tiende.

- MARITA RAMSVIK marita.ramsvik@bt.no foto RUNE SÆVIG

Nesten hver eneste dag er Christian Solvang å se på favorittka­feen Nobel Bopel på Møhlenpris.

Her har han med seg notatblokk­en, drikker te, og skriver sanger.

– Jeg har slitt med anoreksi i veldig mange år, men nå begynner jeg å komme på banen igjen. Nå bruker jeg fritiden til å lage låter og spille musikk, sier han.

Snart skal han spille inn sin tiende CD, «Et spell».

Terapeut og tjommi

For om lag fem år siden fikk Solvang tilbud om musikktera­pi gjennom Helse Bergen, fordi han slet med psykiske vansker.

På grunn av Solvangs interesse for musikk, ble han henvist videre til musikktera­peut Lasse Tuastad, og siden den gang har de spilt musikk sammen.

– Hadde det ikke vært for Lasse, vel, jeg hadde nok stått her i dag, men ikke på samme måte. Vi lager ikke bare musikk sammen. Vi er tjommier, og jeg kan ringe ham når som helst, sier Solvang.

Young og Afzelius

Tuastad og Solvang fikk raskt god kjemi, mye på grunn av deres felles interesse for artistene Neil Young, Björn Afzelius og Finn Kalvik. De både lyttet til musikken og spilte sangene deres.

Etter å ha hatt noen timer med musikktera­pi, spurte Solvang:

– Dette er jo veldig gøy, men hva er det egentlig som er terapien?

– Det handler om å bearbeide følelser og ting fra fortiden, gjennom å skrive sanger og spille musikk, svarte Tuastad.

Tuastad, som har jobbet som musikktera­peut siden 1998, sier han er helt overbevist om at musikken har hjulpet Solvang.

– Han bruker det som en hverdagsre­ssurs. Han kommer til meg med låter han har skrevet selv, og timene våre med musikktera­pi blir brukt til å spille og videreutvi­kle Solvangs egne låter.

– Bruken av har eksplodert

Ifølge Tuastad har bruken av musikktera­pi økt kraftig de siste årene.

– Lenge var det bare en musikktera­peut innen feltet psykisk helse i Bergen, men nå har faget fått en helt annen status.

Det er mye forskning som viser at musikktera­pi hjelper, blant annet fra Griegakade­miet ved Universite­tet i Bergen (GAMUT). Helsedirek­toratets retningsli­njer for utredning, behandling og oppfølging av psykoselid­elser anbefaler å bruke av musikktera­pi.

Solvang forteller at han har opplevd stor forbedring etter at han begynte med musikktera­pi.

– Musikktera­pi har betydd alt. Ikke bare lager jeg musikk, men jeg får muligheten til å vise den frem. Jeg har blant annet spilt konserter på Garage, gjennom Helse Bergen og på Bergen Offentlige Bibliotek, sier han.

– For få musikktera­peuter

Det er om lag 50 musikktera­peuter ansatt i det psykiske helseog rusfeltet i Norge, ifølge Viggo Krüger, styreleder for Norsk forening for musikktera­pi og gitarist i bandet Pogo Pops.

Men han mener det er for få musikktera­pistilling­er, særlig innen skole, barnevern og eldreomsor­g.

– Det er mange musikktera­peuter i storbyene Bergen, Stavanger og Oslo. Men tilbudet er for lite i distrikten­e, mener Krüger.

Det finnes en rekke anbefalte behandling­stilnærmin­ger, i tillegg til musikktera­pi, som også gir pasientene bedringsef­fekt, skriver Mette Garvoll, avdelingsd­irektør i Helsedirek­toratet i en e-post til BT.

– Man kan ikke forvente at det vil være tilbud om alle ulike behandling­sformer over hele landet. Vi har tillit til at kommunene og tjenestest­edene gjør gode vurderinge­r av hvilke behandling­sformer som er best egnet for egne brukere og pasienter, skriver hun.

– Beste platen jeg har laget

«Noen føler på et press. Andre er stive under dress. I et system.»

Solvang sitter i leilighete­n sin en tirsdag formiddag og øver på sitt nye album. Sangen heter et «Et system», og handler om hvordan han opplever helsevesen­et.

«En søknad blir sendt, en blir satt på vent. I et system», synger han.

– Dette blir den beste platen jeg har laget, sier han med et glis.

 ??  ?? MUSIKK: Christian Solvang lager album på fritiden. – Jeg sitter på kafeer og lar tankene fly. Plutselig renner ordene ned på papiret, sier Solvang.
MUSIKK: Christian Solvang lager album på fritiden. – Jeg sitter på kafeer og lar tankene fly. Plutselig renner ordene ned på papiret, sier Solvang.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway