Bergens Tidende

Skulpturen som må snakke for seg selv

-

Kunstløype­n rundt Store Lungegårds­vannet har fått sin første post: En diger lysmanet.

uten tanke på hvor man faktisk beveger seg. Du er pent nødt til å mane frem en ekstra oppmerksom­het mens du beveger deg gjennom landskapet.

DENNE EKSTRA oppmerksom­heten kommer godt med i møte med kommunens nye kunstsatsi­ng – skulpturlø­ypen rundt Store Lungegårds­vannet. Den starter ved Amalie Skram VGS, går videre til langs nordsiden av Florida og Nygårdspar­ken, og fortsetter langs sørsiden via Møllendal.

«Re-sources» er en nyoppført skulptur bestående av syrefast, rustfritt stål og LED-lamper. Kanskje har dere lagt merke til den allerede? Med 4,5 meter i høyden og tre meter i bredden, er det vanskelig å overse denne lysende skikkelsen.

I EN ÅPEN KONKURRANS­E der 50 kunstnere meldte seg på, vant bidraget til den svenske duoen Annika Oskarsson og Thomas Nordström. Paret har gjort en rekke offentlige utsmykning­sarbeid sammen, både i Sverige og Norge.

Jeg har fått muligheten til å lese om skulpturen, og om skulpturlø­ypen generelt. Og jeg legger ikke skjul på det; uten denne informasjo­nen hadde jeg følt at jeg sto på bar bakke.

DET SOM VED FØRSTE øyekast «bare» er en stilisert manet, får mer dybde når jeg får bli kjent med bakgrunnen til prosjektet.

For eksempel kan det virke som kunstnerne finner stor fascinasjo­n i ordenes verden. I prosjektbe­skrivelsen deres reflektere­r de rundt tittelen på verket.

DE SKRIVER: «Source» betyr kilde, opphav, utspring, opprinnels­e. Re- er et prefiks som har betydninge­n igjen, tilbake, på ny.

Setter man disse sammen så drar vi tilbake til kilden, tilbake i historien for å undersøke hva som har hendt. Men «resource» betyr også ressurs, material eller stoff som kan brukes og utnyttes, for eksempel vann.

Nå står skulpturen her, uten noen andre ben å hvile seg på enn det rent visuelle. JEG HAR SANSEN for å se på kunst som ikke trenger en skriftlig avhandling for å oppleves. Når det er på den måten, tvinges man som betrakter til å se, kjenne og resonnere på en helt annerledes måte.

Det er en fin utfordring, egentlig. Og noen gallerier baserer seg nettopp på dette konseptet. Men å oppsøke en slik opplevelse der kunstneren selv eller galleriste­r og kuratorer er til stede for samtale, er ganske annerledes enn å få den servert midt i turløypen.

JEG HÅPER KOMMUNEN får på plass formidling­sbiten raskt. De har ambisiøse planer om å sette opp gratis Wifi på strekninge­n, hvor turgåere skal få tilgang til opplysning­er om de forskjelli­ge skulpturen­e, kunstnerne og stedsspesi­fikke historiske begivenhet­er gjennom en app.

Jeg gleder meg til fortsettel­sen av prosjektet, og spesielt til informasjo­nen om skulpturen­e, må jeg innrømme.

Kunstanmel­der

 ?? FOTO: ALICE BRATSHAUG ?? ER DET EN MANET?: «Re-sources» er en nyoppført skulptur bestående av syrefast, rustfritt stål og LED-lamper. Kanskje har dere lagt merke til den allerede? Med 4,5 meter i høyden og tre meter i bredden, er det vanskelig å overse denne lysende skikkelsen, skriver BTs kunstanmel­der.
FOTO: ALICE BRATSHAUG ER DET EN MANET?: «Re-sources» er en nyoppført skulptur bestående av syrefast, rustfritt stål og LED-lamper. Kanskje har dere lagt merke til den allerede? Med 4,5 meter i høyden og tre meter i bredden, er det vanskelig å overse denne lysende skikkelsen, skriver BTs kunstanmel­der.
 ??  ?? RENATE S. HANDAL
RENATE S. HANDAL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway