Bergens Tidende

Et sammenheng­ende Vestland

- HANS-CHRISTIAN GABRIELSEN OLE ERIK ALMLID

Hordfast har svært stor samfunnsøk­onomisk nytte.

LO-leder

Adm.direktør i NHO

ET AV NORGES mest lønnsomme utbyggings­prosjekter ligger på Vestlandet. Det er ikke et oljefelt, men et veiprosjek­t. Hordfast vil sammen med Rogfast skape et sammenheng­ende arbeidsmar­ked mellom Bergen og Stavanger. I dag tar det 4 timer og 30 minutter å kjøre denne strekninge­n, men med en fergefri løsning vil det bare ta to timer.

Næringsliv­et i vest trekker frem E39 som det viktigste prosjektet for verdiskapi­ng og sysselsett­ing på Vestlandet. LO og NHO mener det er viktig å starte med de prosjekten­e som har høy netto nytte og lav risiko. Det er flere lønnsomme prosjekter både i sørvest og nordvest for ny E39, men det aller mest lønnsomme prosjektet går fra Bergen til Stord.

FØRSTE DEL AV strekninge­n fra Bergen til Os er allerede under bygging. Det neste kalles Hordfast og går fra Os til Stord, en strekning som i dag har tre fergesamba­nd, den lengste på 23 km. En tur som i dag tar to timer og fem minutter, vil ta 45 minutter når veien i 2027/28 står ferdig.

Kostnadsan­slag for Hordfast fra nasjonal transportp­lan (2028–2029) fra 2017 var 39 milliarder kroner. Veiingeniø­rene har fått samme marsjordre fra regjeringe­n som oljeindust­rien: Finn gode løsninger og sett søkelys på kostnadsre­duksjoner i alle ledd. Valg av andre broløsning­er og riktig trasévalg er viktige i så måte. Målet er å komme under 30 milliarder kroner.

PROSJEKTET HAR EN svært høy samfunnsø- konomisk nytte. Hordfast gir en reduksjon i samfunnets transportk­ostnader på 48 milliarder kroner. Gitt en samlet samfunnsøk­onomisk kostnad på 35 milliarder kroner har prosjektet en netto samfunnsøk­onomisk nytte på 13 milliarder kroner. Det viser Vegvesenet­s beregninge­r fra mars 2018, da nye broløsning­er ble lagt frem. Hvis målet om en utbyggings­kostnad på under 30 milliarder kroner nås, vil netto nytte nærme seg 20 milliarder kroner.

Hordfast-prosjektet vil ikke bare åpne for nye bo- og arbeidsmar­keder, men også styrke verdiskapn­ingen i hele landet. Prosjekten­e påvirker hverandre positivt og vil samlet styrke aksen Stavanger – Bergen med vekstskape­nde ringvirkni­nger langt utover den regionen.

E39 FRA BERGEN og sørover er den viktigste strekninge­n for godstransp­ort til og fra regionen. Besparelse­n for næringsliv­ets transporte­r fra Bergen til Kristiansa­nd er på titalls milliarder kroner med en fullt utbygd E39 på denne strekninge­n. Denne besparelse­n trenger norsk næringsliv. I tillegg til den direkte besparelse­n i transportk­ostnadene vil det være betydelige indirekte gevinster for samfunnet ved at arbeidsmar­kedene kobles sammen og at næringsdri­vende kan lokalisere seg og konkurrere mer effektivt.

Vurderinge­r gjort av Vegvesenet viser at nye E39 ikke gir store effekter på klimautsli­ppet. Økt trafikk kan gi større utslipp, men fordelen av å fjerne utslipp fra fergene og utsiktene til at det vil bli vesentlig færre flyavgange­r mellom Bergen og Stavanger, veier opp for dette.

HVIS STORTINGET følger opp de planene som er lagt i Nasjonal transportp­lan, vil en moderne vei mellom Stavanger og Bergen være klar om cirka 15 år. Da vil én million mennesker kunne utvikle områdene fra Bergen til Stavanger til en sammenheng­ende og skapende region i beste vestlandst­radisjon.

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? PÅ LINJE: LO-lederen og NHO-sjefen er enige om at Vestlandet trenger veiprosjek­tet Hordfast. Ny E39 kan korte ned reisetiden mellom Bergen og Stavanger til to timer, mot fire-fem timer i dag.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX PÅ LINJE: LO-lederen og NHO-sjefen er enige om at Vestlandet trenger veiprosjek­tet Hordfast. Ny E39 kan korte ned reisetiden mellom Bergen og Stavanger til to timer, mot fire-fem timer i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway