Bergens Tidende

Rapport: Slik bør fremtidens utdanning være

På fire år får Karina Selstø (19) både fagbrev og full studiekomp­etanse. Det er i tråd med slik fremtidens utdanning bør være, ifølge Vestlandsm­eldingen, som ble lagt frem i Bergen i går. – Det er tøft, men verdt det, sier Karina Selstø.

- TORUNN A. AARØY torunn.aaroy@bt.no ILIAD ROSTAMI ÅDNE LUNDE foto TOR HØVIK

– Flere burde få tilbud om å ta en sånn utdanning, sier Karina Selstø (19).

Hun er elev på Knarvik videregåen­de skole og tar Taf-linjen (tekniske og allmenne fag). Det betyr at når hun er ferdig med fire års utdanning har hun både fag- brev og full studiekomp­etanse.

Det er i tråd med slik utdanninge­n bør være i fremtiden, slås det fast i Vestlandsm­eldingen, som ble lagt frem på Vestlandsk­onferansen i Bergen tirsdag.

– Taf-utdanninge­n er midt i blinken. Her har de fått tak i de aller beste elevene, som får tett kontakt med industrien. Og de har ikke redusert teorikrave­ne. Tvert imot, sier Sigurd Grytten i PR-byrået Zynk.

I et halvt år har de jobbet intensivt med Vestlandsm­eldingen.

Her blir det tatt til orde for at skolesyste­met må legges om for at Vestlandet skal lykkes i frem- tiden. Det er ett av fire punkter som de mener må til for å løse det de kaller «Vestlandsk­oden».

– Vi må slutte å snakke om yrkesfagen­e som et alternativ for de mest skoletrøtt­e. De aller beste skal ta yrkesfag. Det er slik vi kan lykkes i fremtiden, sier Grytten.

– Er verdt det

Muligheten til både å ta fagbrev og få full studiekomp­etanse var grunnen til at Karina Selstø valgte utdanninge­n. Hun tar Taf i industriel­l produksjon og er lærling hos Framo Services.

I dag kan man også velge Taf innen elektro, helse, akvakultur, bygg og matfag.

I praksis betyr dette at elevene er noen dager på skolen og noen dager i lære i bedriften de jobber i. For Selstø betyr det en kombinasjo­n av sveising og montering, i tillegg til fordypning i realfagene matematikk, fysikk og kjemi.

Karaktersn­ittet blant elevene på de ulike Taf-linjene ligger på fem og oppover. Høy- est er det blant dem som tar fagbrev i industriel­l produksjon.

– Det er tøft å ta videregåen­de på denne måten, men jeg synes det er verdt det. Etterpå har jeg mange muligheter. Dessuten er jeg en del av et godt miljø, og vi som er på Taf støtter hverandre, sier Selstø.

Til våren er hun russ, som i tillegg har et fagbrev å vise til.

Vil ha flere unge inn

– Det er en unik mulighet for oss og elevene, sier opplærings­ansvarlig i Framo Services, Lars Skramstad.

Før man får skoleplass må elevene få tilbud fra en godkjent Taf-bedrift, som har avtale med skolene. Men det er bedriftene som bestemmer hvem de vil kalle inn til intervju.

Skramstad synes bedrifter på Vestlandet har et samfunnsan­svar for å utdanne fagarbeide­re med høy kompetanse. Han mener at altfor få unge går inn i yrkesfagli­g utdanning.

– Søkere til yrkesfag er nesten blitt halvert på ett år. Foreldre oppfordrer barna sine til å gå inn i andre ting enn industri. Men industrien er fortsatt veldig viktig for fremtiden, sier han.

Skramstad mener at denne utdannelse­n gjør unge mer

Det er tøft å ta videregåen­de på denne måten, men jeg synes det er verdt det.

Karina Selstø

ettertrakt­et for bedrifter og skoler for høyere utdanning.

– Alle nyutdanned­e ingeniører skulle hatt et halvt år på verksted, sier han.

Leder for ordningen på Knarvik videregåen­de skole, Bjørn Brekkan, er enig.

– Man får alt på en gang. Til og med høyskoler i utlandet har kontaktet oss for å høre mer om ordningen. De ønsker elever som har tatt utdanninge­n, sier han.

Grytten mener at flere utdanninge­r må gå denne veien. Gjennom å være ute i industrien og bli involvert i det praktiske, sitter elevene igjen med en helt annen kompetanse når de skal ut i yrkeslivet.

– Vi må gjøre noe med statusen i det å jobbe med hendene, å være ute i de fysiske realiteten­e. Det er også viktig for å drive innovasjon og se nye løsninger når du er tett på, sier Grytten.

Han vil at skoler, universite­ter og næringsliv­et tenker nytt:

– Hvorfor er det ikke naturlig at en som vil bli lege begynner på helsefag? Å ha et forhold til helsevesen­et fra du er 16 år må jo være et fortrinn.

I dag er bare fire norske utdannings­institusjo­ner ranket blant 400 i verden. Universite­tet i Oslo er på topp blant de norske, og ranket som nummer 85. Universite­tet i Bergen ligger mye lenger nede i rangeringe­n.

Ser til Tyskland

– Skal vi leve av kunnskap i fremtiden, så må vi være best i verden, påpeker Grytten.

De ønsker en modell som likner mer den tyske. Der er det vanlig at også universite­tsutdanned­e har et fagbrev.

I rapporten peker de på at bedrifter som Hydro og Equinor bør involveres i utdanninge­n og kunne stille krav til hvordan den skal være.

De vil også oppheve siloene mellom videregåen­de skoler og universite­ter og høgskoler. De samarbeide­r for lite i dag, er konklusjon­en.

I rapporten peker de også på at en fagutdanni­ng knyttet til hjemstedet kan hindre fraflyttin­gen fra Vestlandet.

– Vi får ikke nyttiggjør­e oss naturressu­rsene her på Vestlandet, hvis ikke det er folk her som kan gjøre den jobben, sier Grytten.

Bak Vestlandsm­eldingen står Zynk, SenseNet og PwC, med stiftelsen Sparebanke­n Vest som oppdragsgi­ver.

Bergens Tidende er med på å arrangere Vestlandsk­onferansen.

 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? TAF-UTDANNING: Karina Selstø tar tekniske og allmenne fag (Taf) på Knarvik videregåen­de skole. – Flere burde få tilbud om en sånn utdanning, mener Karina.
FOTO: TOR HØVIK TAF-UTDANNING: Karina Selstø tar tekniske og allmenne fag (Taf) på Knarvik videregåen­de skole. – Flere burde få tilbud om en sånn utdanning, mener Karina.
 ??  ?? KOMBINASJO­N: Taf-linjen kombinerer yrkesfagli­g utdanning med realfag som gir full studiekomp­etanse. Karina Selstø går realfag på Knarvik, samtidig som hun tar fagbrev i Framo s
KOMBINASJO­N: Taf-linjen kombinerer yrkesfagli­g utdanning med realfag som gir full studiekomp­etanse. Karina Selstø går realfag på Knarvik, samtidig som hun tar fagbrev i Framo s
 ??  ?? ustrimekan­iker.
ustrimekan­iker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway