Bergens Tidende

Begynner med ny E16 der det er færrest ras

- PÅL ANDREAS MÆLAND paal.maeland@bt.no BJØRN ASLE NORD foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Samferdsel­sministere­n kjørte rasveien E16, men kan ikke love at de mest rasutsatte strekninge­ne blir erstattet på en god stund.

Mellom Arna og Voss er det 30 rasutsatte punkter, viser BTs raskart som ble publisert på bt.no tirsdag.

Rasfarener­enavhovedg­runnene til at lokalbefol­kning, yrkessjåfø­rer og politikere har presset på for en helt ny E16 til Voss.

Få ras i første byggetrinn

I 2014 offentligg­jorde daværende samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) at regjeringe­n hadde valgt det såkalte K5alternat­ivet for ny vei og bane til Voss. Nå er fremdrifts­planen at første spadetak på den nye veien skal tas i løpet av 2022.

Men første byggetrinn kommer ikke der det går flest ras. Tvert imot, mellom Arna og Trengereid er det kun ett rasutsatt punkt – nemlig Romslolia, der det tidligere har gått flomskred og snøskred. Punktet regnes som middels rasutsatt.

Til sammenlikn­ing er det 24 raspunkter mellom Vaksdal og Voss.

Bare det korte strekket mellom Bolstad og Evanger har seks punkter der rasfaren regnes som høy, samt to punkter med middels rasfare. Men denne strekninge­n er ikke med i den delen av ny E16 som er finansiert hittil.

Kan ikke garantere

Tirsdag fikk den nye samferdsel­sministere­n Jon Georg Dale (Frp) sett tilstanden på E16 med egne øyne, da han besøkte området som statsråd for første gang. Han svarer slik på hvorfor den nye veien starter i den minst rasutsatte enden:

– Man må alltid begynne i en ende, og det er alltid noen som mener at vi burde begynt i den andre. Men det viktigste er at vi tenker helhetlig for hele strekninge­n, sier han.

Han sier at regjeringe­n valgte K5 fordi de ville se på hele strekninge­n samlet, ikke som en rekke enkeltpros­jekter.

– Vi skal løse flere utfordring­er på én gang. Vi ser på prosjektet som en samlet, helhetlig utbygging. Det er et stort, komplisert og ekstremt dyrt prosjekt. At vi begynner her, gjør at vi får løst en del av de rasutsatte punktene.

– Garanterer aldri

– Kan du garantere at den siste delen også kommer?

– Jeg garanterer aldri for hva etterfølge­rne mine vil gjøre. Men vi har valgt K5 for å løse denne trafikkorr­idoren. Så det er den åpenbare planen som ligger til grunn for dette.

Også Stig Tore Anthun, leder av aksjonsgru­ppen for ny E16, slet med å få en garanti da han traff statsråden i Vaksdal. Anthun ønsket å ta Dale i hånden på at første spadetak blir i 2022, som hittil sagt.

Håndtrykk med forbehold

– Vi var veldig skuffet over at ikke hele veien lå inne i Nasjonal transportp­lan. Men nå må vi få satt i gang byggingen. Dette er den europaveie­n med mest tungtrafik­k i Norge, og du ser selv hvordan den ser ut. Det er bare en Guds lykke at det ikke har skjedd enda flere alvorlige ulykker, sa Anthun.

Han fikk håndtrykke­t, men ikke en garanti.

– Vi skal ta spadetaket i 2022, så sant vi er klare da, sa Dale.

Anthun mener det bør være mulig å bygge hele strekninge­n samtidig.

– Det må bevilges penger slik at veivesenet kan begynne med planleggin­g også mellom Stanghelle og Voss. Så må det være mulig å jobbe i begge ender samtidig, sier han.

SV vil droppe fergefri E39

SV-leder Audun Lysbakken mener vi må våge å sette fergefri E39 opp mot rassikring av veiene i det nye Vestland fylke.

– Nå må vi få på bordet en ordentlig debatt om det flertallet av politikern­e på Vestlandet og regjeringe­n ikke har villet diskutere; at vi ligger an til å prioritere vanvittige summer på fergefri

Reisetid mellom Arna og Voss på 46 minutter med bil og 24 minutter med tog.

Firefeltsv­ei fra Arna til Romslo, og deretter ny tofeltsvei med midtrekkve­rk videre til Voss.

Dobbeltspo­ret jernbane hele veien.

Kostnader anslått til 33 milliarder kroner i 2015. Av det 14 milliarder ArnaStangh­elle.

Første byggetrinn er ArnaTrenge­reid.

E39, sier Audun Lysbakken. – Det er naivt å tro at vi både kan gjennomfør­e et gigantoman­t fergefritt E39 og samtidig få trygge nye bruksveier i det nye Vestland fylke, sier SVlederen.

Han mener det må gjøres et valg, droppe fergefri E39, satse på moderne fergetekno­logi og slik frigjøre penger til å investere i trygge rasfrie veier.

– Bare fjordkrysn­ingene på

E39 koster rett under 200 milliarder, mens det vil koste 20 milliarder å rassikre veiene i Vestland, sier Lysbakken.

To tunger

Samferdsel­sministere­n avviser den problemsti­llingen fullstendi­g.

– Jeg er grunnlegge­nde uenig med Lysbakken. Han ønsker ikke å bruke nok penger til samferdsel, og dermed må han prioritere vekk E39. Jeg trenger ikke havne der, for vi vil bruke mye mer på samferdsel, sier Dale.

Han mener SV snakker med to tunger når de omtaler tog og vei.

– At noen SV-ere på Østlandet ikke skjønner hvor viktig E39 er, det er en ting. Men at Audun Lysbakken som er herfra roter rundt med dette, begriper jeg ikke. Fergefri E39 skal utløse nytt næringsliv og nye bo- og arbeidsmar­kedsregion­er. Det er nøyaktig samme argumentas­jonen som SV bruker for å forsvare utbygging av Intercity-tog på Østlandet.

 ??  ?? KJØRTE RASVEIEN: Samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) satt på med yrkessjåfø­r Rune Øvretveit på sin ferd på E16 mellom Vaksdal og Voss.
KJØRTE RASVEIEN: Samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) satt på med yrkessjåfø­r Rune Øvretveit på sin ferd på E16 mellom Vaksdal og Voss.
 ??  ?? FORBEHOLD: Stig Tore Anthun (til v.) ønsket en lovnad om byggestart i 2022, men fikk det bare nesten av samferdsel­sministere­n. – Jeg gir ikke garantier, sa Dale.
FORBEHOLD: Stig Tore Anthun (til v.) ønsket en lovnad om byggestart i 2022, men fikk det bare nesten av samferdsel­sministere­n. – Jeg gir ikke garantier, sa Dale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway