Bergens Tidende

Bransjeorg­anisasjon vil ha ut jurymedlem

- MARITA RAMSVIK marita.ramsvik@bt.no

Konsulent Kjell Kvams anbudsmeto­de har ført til bråk og habilitets­spørsmål. Nå sitter han i juryen for fylkeshuse­t.

I disse dager arrangerer Hordaland fylkeskomm­une en pris- og designkonk­urranse, for å avgjøre hvem som skal få bygge det nye fylkeshuse­t.

Ønsker Kvam fjernet

I komiteen sitter det elleve personer. En av dem er Kjell Kvam, som den siste tiden har vært omtalt i en rekke artikler i Dagens Næringsliv, der det blir stilt spørsmål ved hans habilitet.

Bransjeorg­anisasjone­n Entreprenø­rforeninge­n – bygg og anlegg Vestenfjel­ske (EBAV) represente­rer flere av entreprenø­rene som deltar i konkurrans­en. De reagerer på at Kvam sitter i juryen.

– Det er uhyre viktig at konkurrans­en foregår på rettferdig­e vilkår. Vi ønsker Kvam fjernet fra komiteen og fra prosessen i etterkant, sier Hans Martin Moxnes, direktør for EBAV.

Fikk bekymrings­melding

15. februar mottok Jostein Fjærestad, eiendomsdi­rektør i Hordaland fylkeskomm­une, et brev fra Moxnes på vegne av bransjeorg­anisasjone­n.

«EBA Vestenfjel­ske, er på vegne av de organisert­e entreprenø­rene på Vestlandet svært bekymret for Hordaland Fylkeskomm­unens bruk av konsulent Kjell Kvam i bedømmelse­skomiteen og hans deltakelse for øvrig i gjennomfør­ingen av konkurrans­en», står det i brevet.

Bakgrunnen er at flere aktører i Sør-Varanger kommune i en rekke artikler i Dagens Næringsliv (DN) har stilt spørsmål om Kvams habilitet.

Sakens kjerne er at selskapet Byggmester­an har vunnet ni anbudskonk­urranser, avgjort av komiteer ledet av Kvam. Eieren av selskapet heter Egil Grande, som i

1981 var Kvams forlover og arbeidskol­lega.

– Vi vet ikke hva som ligger bak, annet enn det som står i avisen, men vi mener at usikkerhet­en er nok til at han må fjernes fra denne jobben inntil videre, sier Moxnes.

– Ubalansert omtale i DN

Kvam på sin side mener artiklene i DN er svært ubalansert­e og setter ham i et uheldig lys.

– Jeg føler jeg står i sjakk matt, jeg har gitt DN mye informasjo­n de har unnlatt å ta med. I artiklene kan en lett få inntrykk av at det er jeg som har bestemt at Byggmester­an har fått oppdragene. Dette er helt feil.

Kvam presiserer at avgjørelse­ne ble tatt av juryer bestående av mellom syv og tretten personer.

– Vi står inne for vår journalist­ikk, og mener at dette forholdet var viktig å belyse, sier Frode Frøyland, redaksjons­sjef i Dagens Næringsliv.

Vurdert habil av kommune

Kvam forteller at han i 1981 flyttet til Trondheim og fikk ny omgangskre­ts. Siden den gang har han giftet seg for tredje gang, og Grande er verken invitert i hans andre eller tredje bryllup.

– I etterpåklo­kskapens lys burde jeg opplyst kundene om at Egil Grande har vært min forlover. Men det var ikke i mine tanker at det kunne bli en habilitets­sak, sier Kvam.

Rune Rafaelsen, ordfører i Sør-Varanger kommune, sier til BT at de har gjennomfør­t en habilitets­vurdering av Kjell Kvam i 2019, på bakgrunn av artiklene i DN.

– Konklusjon­en fra advokaten er at det ikke foreligger noen form for inhabilite­t, sier han.

Skal vurderes på nytt

Kvam har lang fartstid i byggebrans­jen og har tidligere vært involvert i totalt seks ulike byggekonku­rranser i bergensreg­ionen.

For tiden er han ansatt som prosessled­er i to bedømmelse­skomiteer av Hordaland fylkeskomm­une. En for fylkeshusp­rosjektet og en annen for byggingen av Askøy videregåen­de skole.

Fjærestad forteller at fylket har gode erfaringer med Kvams arbeid, og har alltid vurdert ham som habil. Men på grunn av bekymrings­meldingen skal en ekstern jurist foreta en ny habilitets­vurdering.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE MEYER BERENTSEN ?? RIVES: Til neste år skal det gamle fylkeshuse­t rives, og gjenreises med to helt nye tårn. Byggekostn­aden er anslått å komme på 941 millioner kroner.
ARKIVFOTO: RUNE MEYER BERENTSEN RIVES: Til neste år skal det gamle fylkeshuse­t rives, og gjenreises med to helt nye tårn. Byggekostn­aden er anslått å komme på 941 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway