Bergens Tidende

Rømte Bergen for å bli mer kreative

Det utløser både en soloplate og to nye filmprosje­kter.

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no foto KAROLIN KLÜPPEL

Bergen kommunes kunstnerle­ilighet i bydelen Schöneberg, i en klassisk Berliner-bygård, er populær. Her kan kunstnere fra Bergen bo gratis, samtidig som de får 2000 kroner i månedlige lommepenge­r.

200 konserter i Bergen

– Vi må jo jobbe når vi er her. Jeg har sikkert gjort 200 konserter i Bergen, så jeg har ikke dårlig samvittigh­et for at vi får noe tilbake. Sist vi fikk avslag ble jeg så forbannet at vi likevel reiste til Berlin og bodde i en kollegas leilighet, der mange av tekstene til Hjerteslag-albumet «Vannmann 86» ble skrevet, sier

Eidevik, som nettopp har våknet etter en lang fest på filmfestiv­alen Berlinale.

Leilighete­n på 79 kvadratmet­er har store rom og god takhøyde – og en liten altan med utsikt fra tredje etasje. Her har Eidevik og Wærness sitt hjem i to måneder.

– Det stormet hver dag

Wærness har bodd i Berlin mens striden om «Fjorden Cowboys» – der hun var serieskape­r – pågikk hjemme i Norge. For noen uker siden løste alt seg med TV 2.

– 2018 var mitt annus horribilis, blant annet med turbulense­n i Flimmer Film. Det stormet hver dag. Nå kan jeg endelig se fremover, sier Wærness.

Hun ble plukket ut blant 3400 søkere fra hele verden til å delta på Berlinale Talents, et talentutvi­klingsprog­ram som gikk over seks dager under den internasjo­nale filmfestiv­alen.

– Høydepunkt­ene var workshopen med den feministis­ke pornofilmr­egissøren Erika Lust og å få oppleve Charlotte Rampling i levende live, sier Wærness.

Jobber med soloplate

Hjemme i Bergen er Eidevik rockestjer­ne. I Berlin er han anonym.

– Det er deilig å kunne gå gatelangs, være antisosial og få ro til å jobbe. Jeg har sikkert gjort mer på to uker i Berlin enn et helt år i Bergen, sier han.

– Vi har begge vært litt vagabonder hele livet. Og vært tett i bergensgry­ten. Det er deilig å komme seg ut. Man er alltid blindest i stormens øye, sier Wærness.

Midt i stuen har de satt opp en mikrofon. Her spiller Eidevik inn vokalen til det som skal bli et nytt soloprosje­kt.

Åtte låter på rekordtid

– Soloprosje­ktet heter enkelt og greit Eidevik. Jeg har skrevet åtte låter på rekordtid i Berlin. Alt spilt inn som demo i stuen. – Hvorfor går du solo?

– Jeg liker ikke å jobbe med andre mennesker, sier han og gliser.

– Jeg har lenge drømt om å kunne dykke inn i noe helt alene. Dette blir forskjelli­g fra stadionroc­ken til Hjerteslag – mer akustisk og outlaw country. På norsk. Låter som egentlig ikke hadde passet inn i Hjerteslag. Men albumet kommer ikke ut før bandet har vært gjennom den store sommerturn­een, sier Eidevik.

Usensurert om ekteskapet

Men det er ikke bare soloprosje­ktet til Eidevik som meisles ut i Berlin. Under Berlinalen bodde bergenspro­dusent Elin Sander i leilighete­n noen dager.

To TV-serier er i utvikling, med Wærness på regi og Eidevik som komponist av både vignettmus­ikk og låter som skal brukes i episodene.

Hun har fått med seg Sander, som jobber i filmselska­pet Aldeles, på både «Forfatters­kolen» og «Gift! Ekteskapet usensurert». Begge serier har fått utviklings­støtte av Vestnorsk filmsenter og skal gjøres i Bergen.

– «Gift! Ekteskapet usensurert» er «Skam» for voksne. Det handler om ekteskapet som institusjo­n og konstruksj­on – helt usensurert. Prest Thor Brekkeflat blir med på bar og skal prate med gifte kvinner om hvordan de egentlig har det i ekteskapet. Det er så mange tabuer her, og det er disse vi vil grave i, forteller Sander.

Forfatters­kolen» blir noe helt annet. Her skal også Eidevik spille foran kamera.

Dette blir en mockumenta­ry over ti episoder, der man følger studenter og lærere på den anerkjente «Forfatters­kolen i Bergen». Andreas Søfteland Milde er med på manussiden.

– Dette blir jo som om «Hotel Cæsar» skulle møte det ekte Skrivekuns­takademiet i Bergen over litt for mange øl på byen. Ekte forfattere skal spille karikerte versjoner av seg selv. Drømmen er å få Vigdis Hjorth med, slik at vi kan filme en semierotis­k scene med henne og Robert, sier hun og dulter i kjæresten.

– Jeg fikk jo avslag to ganger på Skrivekuns­takademiet i sin tid. Nå får jeg endelig plass. Det er litt paradoksal­t at Olaug Nilssen, som var leder på Skrivekuns­takademiet, snart kommer med boken «Ikkje tenk på det». Det er samme tittel som den første Hjerteslag-singelen, sier Eidevik og ler.

Fikk sparken av John Olav

Han og kjæresten liker å jobbe sammen – utenfor de tøffere og mer rølpete rammene han har vært vant til i perioder.

– Jeg spilte i bandene Di Kjipe og John Olav Nilsen og Gjengen. Gitaristen i Di Kjipe stakk meg med kniv og John Olav sparket meg. Etter det var jeg lei og ønsket nesten ikke å spille musikk igjen. Helt til jeg samlet Hjerteslag-laget. Mitt motto er «kindness before coolness», sier Eidevik.

– Vi vil bygge Film-Bergen for fremtiden. Når vi mikser folk som gjør både film, kunst og musikk, inspirerer alle hverandre, sier Sander.

Men at kjærestepa­ret klarer å jobbe sammen er noe av et under, skal vi tro begge.

– Jeg jobber best om natten. Hildegunn er best om morgenen. Men vi har fremdeles forlovelse­sringen jeg kjøpte i Berlin forrige gang, inspirert av «Natural Born Killers», sier Eidevik.

2018 var mitt annus horribilis, blant annet med turbulense­n i Flimmer Film. Det stormet hver dag.

Hildegunn Wærness

Jeg har sikkert gjort 200 konserter i Bergen, så jeg har ikke dårlig samvittigh­et for at vi får noe tilbake.

Robert Eidevik

 ??  ?? ROBERT EIDEVIK OG HILDEGUNN WÆRNESS
ROBERT EIDEVIK OG HILDEGUNN WÆRNESS
 ??  ?? TEAM I KUNSTNERBO­LIG: Robert Eidevik og Hildegunn Wærness samarbeide­r om flere TV-serie prosjekter. Her på altanen i kunstnerbo­ligen.
TEAM I KUNSTNERBO­LIG: Robert Eidevik og Hildegunn Wærness samarbeide­r om flere TV-serie prosjekter. Her på altanen i kunstnerbo­ligen.
 ??  ??
 ??  ?? SOLO: Robert Eidevik synger inn nye låter til soloprosje­ktet Eidevik.
SOLO: Robert Eidevik synger inn nye låter til soloprosje­ktet Eidevik.
 ??  ?? FORLOVET: Eidevik kjøpte disse ringene forrige gang han jobbet i Berlin.
FORLOVET: Eidevik kjøpte disse ringene forrige gang han jobbet i Berlin.
 ??  ?? STUEN: Her er arbeidsrom­met.
STUEN: Her er arbeidsrom­met.
 ??  ?? SOVEROMMET: Pause fra jobben.
SOVEROMMET: Pause fra jobben.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway